Ετσι είναι! Πολλές φορές τρέχουμε και δεν προλαβαίνουμε. Τρέχουμε και δεν φτάνουμε! Απειρες ώρες στη δουλειά, στον δρόμο, σε υποχρεώσεις, σε...
Ολοι το ίδιο λένε. Ενας καθημερινός αγώνας, με αμφίβολο αποτέλεσμα.
Και κάποια στιγμή κλείνουμε την πόρτα του σπιτιού πίσω μας και δεν μπορούμε να κουνήσουμε ούτε το δαχτυλάκι μας.
Και πεινάμε... Και δεν μας αρέσει ούτε μας συμφέρει να φάμε φαγητό σε πακέτο. Πακέτο!
Κι αν περιμένουν κι άλλοι από εμάς να χορτάσουν την πείνα τους... Ομως, γρήγορα και οικονομικά, μπορούμε να ετοιμάσουμε φαγητό που θα μας ξεκουράσει απολαμβάνοντάς το.
Πάμε, λοιπόν! Τρέχουμε λίγο ακόμη, συνηθισμένοι είμαστε...
1. Πίτσα της στιγμής
⚫ 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
⚫ 2 αυγά
⚫ 2 φλιτζάνια νερό
⚫ 1 κουταλιά βούτυρο
⚫3-4 φέτες ζαμπόν
⚫ 3-4 φέτες μπέικον
⚫ 1 ντομάτα σε φέτες
⚫ 2 φλιτζάνια τριμμένα τυριά
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Σε μπολ χτυπάμε τα αυγά με σύρμα. Ρίχνουμε το νερό και προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι χτυπώντας μέχρι να γίνει ένας παχύρρευστος χυλός. Ρίχνουμε σε ταψί 1 κουταλιά βούτυρο και το βάζουμε στον φούρνο που «καίει». Σε 5-10 λεπτά το βγάζουμε και ρίχνουμε το μείγμα. Ψήνουμε για 10-15 λεπτά. Βγάζουμε το ταψί, αλείφουμε την επιφάνεια με κέτσαπ, απλώνουμε το ζαμπόν, το μπέικον, τις φέτες ντομάτας, καλύπτουμε με το τυρί και γρήγορα πάλι στον φούρνο για άλλα 10-15 λεπτά.
2. Πιλάφι
⚫ 3 φλιτζάνια ρύζι για πιλάφι
⚫ 4 κουταλιές λάδι
⚫ 1 κουταλιά μαργαρίνη
⚫ 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
⚫ 1 πιπεριά κόκκινη, γλυκιά
⚫ 6 κουταλιές χυμό λεμονιού
⚫ 1 κύβο βοδινού ή λαχανικών
⚫ 1 κουταλάκι μουστάρδα
⚫ 6 φλιτζάνια ζεστό νερό
⚫ αλάτι, πιπέρι, κάρι
Σε κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και τη μαργαρίνη να ζεσταθούν. Ρίχνουμε το κρεμμύδι, την πιπεριά κομμένη σε κύβους και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα να μαραθούν. Προσθέτουμε το ρύζι. Ανακατεύουμε για 1 λεπτό και ρίχνουμε τη μουστάρδα, τον κύβο, λίγο αλάτι, πιπέρι και το κάρι. Σοτάρουμε 2-3 λεπτά και σβήνουμε με τον χυμό λεμονιού. Προσθέτουμε το ζεστό νερό. Ανακατεύουμε συχνά για να μην κολλήσει το φαγητό μας, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και να αρχίσει να κάνει τρύπες με φουσκάλες το ρύζι. Το κατεβάζουμε από τη φωτιά, καλύπτουμε με πετσέτα την κατσαρόλα και από πάνω κλείνουμε με το καπάκι για 10 λεπτά.
3. Τιραμισού
⚫ 1 φλιτζάνι κρύος καφές φίλτρου
⚫ 20-24 σαβαγιάρ
⚫ 500 γραμμ. τυρί ρικότα
⚫ 1 κεσέ γιαούρτι
⚫ 70 γραμμ. ζάχαρη
⚫ κακάο για πασπάλισμα
Βάζουμε το τυρί με το γιαούρτι σε μπολ. Ρίχνουμε τη ζάχαρη και με μίξερ χειρός τα χτυπάμε να γίνουν κρέμα. Σε πυρέξ, βαθιά πιατέλα ή ταψάκι τοποθετούμε μία στρώση σαβαγιάρ τα οποία έχουμε βουτήξει για δευτερόλεπτα στον καφέ. Απλώνουμε τη μισή κρέμα πάνω στα μπισκότα, επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα μπισκότα και μετά ρίχνουμε την υπόλοιπη κρέμα. Βάζουμε το γλυκό μας στο ψυγείο να κρυώσει. Λίγο πριν το σερβίρουμε, το πασπαλίζουμε με κακάο.
4. Συκωτάκια στον φούρνο
⚫ 1 κιλό συκωτάκια κοτόπουλου
⚫ 1-2 φύλλα δάφνης
⚫ 2 ντομάτες
⚫ 1 κρεμμύδι
⚫ 2-3 φέτες μπέικον
⚫ 1/3 φλιτζανιού λάδι
⚫ αλάτι, πιπέρι, δενδρολίβανο
Πλένουμε τα συκωτάκια και τα τοποθετούμε σε ταψί. Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε τα φύλλα δάφνης. Χοντροκόβουμε το κρεμμύδι και το σκορπίζουμε πάνω στα συκωτάκια. Κόβουμε τις ντομάτες σε κύβους και καλύπτουμε όλη την επιφάνεια. Περιχύνουμε με το λάδι. Ψιλοκόβουμε το μπέικον και το μοιράζουμε πάνω στις ντομάτες. Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και το βάζουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 200 βαθμούς. Ψήνουμε περίπου 40-45 λεπτά. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, ρίχνουμε λίγο δενδρολίβανο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλο ένα τέταρτο. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και σερβίρουμε.
5. Κέικ κιμά
⚫ 500 γραμμ. κιμά μοσχαρίσιο
⚫ 3 αυγά
⚫ 1/2 κουτί γάλα εβαπορέ
⚫ 1 φλιτζάνι γραβιέρα τριμμένη
⚫ 2 κουταλιές βούτυρο λιωμένο
⚫ 3-4 κουταλιές τριμμένη φρυγανιά
⚫ 6-7 φέτες μπέικον
⚫ αλάτι, πιπέρι
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Σε μπολ βάζουμε τον κιμά και όλα τα υλικά εκτός από το μπέικον. Ζυμώνουμε να ενωθούν καλά. Παίρνουμε μια στενόμακρη φόρμα του κέικ. Στρώνουμε λαδόκολλα και ρίχνουμε τη ζύμη, που είναι αρκετά απαλή. Καλύπτουμε την επιφάνεια με τις φέτες μπέικον. Φροντίζουμε να αγκαλιάσουν τη ζύμη. Ψήνουμε το «κέικ» μας περίπου 45 λεπτά.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας