Αθήνα, 21°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.2° 19.6°
1 BF
62%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.9° 17.0°
2 BF
73%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
19.0° 17.7°
2 BF
77%
Ιωάννινα
Ασθενής ομίχλη
11°C
10.9° 10.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
12.9° 12.9°
3 BF
82%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.6° 17.6°
1 BF
75%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
14.4° 14.4°
0 BF
72%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
18.5° 18.5°
1 BF
73%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
21°C
21.4° 20.5°
5 BF
56%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.9° 15.5°
3 BF
68%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.4° 20.4°
4 BF
49%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
19.7° 19.7°
2 BF
69%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
1 BF
88%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
0 BF
68%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
20.6° 17.3°
1 BF
57%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
4 BF
85%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.3°
0 BF
55%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.3° 17.7°
2 BF
78%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
19.0° 19.0°
2 BF
71%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
13.5° 13.5°
1 BF
83%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
| dreamstime

Ρύζι όπως και να 'ναι

Διάβασα ότι Αμερικανοί γενετιστές μελέτησαν την εξελικτική ιστορία του ρυζιού και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι κατάγεται από την Κίνα και όχι από την Ινδία. Οτι πριν από περίπου 9.000 χρόνια (!) στην κοιλάδα του ποταμού Γιανγκτσέ της Κίνας, καλλιεργούσαν ρύζι.

Εντυπωσιακό επίσης είναι οι χιλιάδες ποικιλίες ρυζιού που υπάρχουν στον πλανήτη.

Η καλλιέργειά του στη χώρα μας αναπτύχθηκε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σήμερα καλύπτει τις ανάγκες της εσωτερικής κατανάλωσης, επαρκεί όμως και για εξαγωγή.

Είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, βιταμίνες και άλλα ανόργανα στοιχεία. Είναι εύπεπτο, δεν περιέχει γλουτένη και γι' αυτό το δίνουμε στα μωρά ως πρώτο δημητριακό.

Δεν περιέχει χοληστερόλη και άλλα λίπη, ούτε νάτριο, ενώ είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, σίδηρο, βιταμίνες Β και βιταμίνη Ε.

Ενα είναι σίγουρο: είναι νόστιμο σκέτο, ακόμα και νερόβραστο και πεντανόστιμο με δεκάδες άλλους συνδυασμούς τροφίμων.

Αυτά, σαν πρόλογος, για έναν καρπό με... παρελθόν, που δίνει νόστιμα πιάτα.

1. Κεφτέδες με ρύζι

υλικά

⚫ 500 γραμμ. κιμά μοσχαρίσιο

⚫ 5-6 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα

⚫ 2 κουταλιές δυόσμο ψιλοκομμένο

⚫ 2 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο

⚫ 250 γραμμ. φέτα τριμμένη

⚫ 1/2 φλιτζάνι ρύζι Καρολίνα

⚫ 1/2 κουταλάκι μπαχάρι

⚫ 2 αβγά

⚫ αλεύρι για το πανάρισμα

⚫ 1 αβγό χτυπημένο με νερό για το πανάρισμα

⚫ 1 φλιτζάνι φρυγανιά για το πανάρισμα

⚫ λάδι για το τηγάνι

εκτέλεση

Σε μικρή κατσαρόλα με αρκετό νερό βράζουμε το ρύζι να μαλακώσει. Το σουρώνουμε και το αφήνουμε να κρυώσει. Σε μεγάλο μπολ βάζουμε τον κιμά, ρίχνουμε το ρύζι και όλα τα υλικά εκτός από το λάδι, το χτυπημένο αβγό και το αλεύρι. Ζυμώνουμε τα υλικά και βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο για 2 ώρες. Πλάθουμε τους κεφτέδες και τους πανάρουμε πρώτα στο αλεύρι, μετά στο αβγό που έχουμε χτυπήσει με νερό και τέλος στη φρυγανιά. Τους ξαναβάζουμε στο ψυγείο για 10-15 λεπτά. Ζεσταίνουμε λάδι σε βαθύ τηγάνι και τους τηγανίζουμε μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.

2. Σουφλέ με ρύζι και χορταρικά

υλικά

⚫ 500 γραμ. ρύζι νυχάκι

⚫500 γραμ. χορταρικά (σέσκουλα, καυκαλήθρες, κάρδαμο, αβρωνιές)

⚫ 4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια

⚫ 1 φλιτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο

⚫1 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο

⚫1 φλιτζάνι τυρί τριμμένο, τύπου γκούντα ή έμενταλ

⚫1/2 φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα

⚫ 4 αβγά

⚫ 1 φλιτζάνι γάλα

⚫ 1/2 φλιτζάνι λάδι

⚫ αλάτι, πιπέρι

εκτέλεση

Βράζουμε το ρύζι σε αλατισμένο νερό και το στραγγίζουμε. Πλένουμε και στραγγίζουμε πολύ καλά τα χορταρικά. Τα ψιλοκόβουμε. Σε κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί. Ρίχνουμε τα χορταρικά, τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο και τον μαϊντανό. Τα σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να μαραθούν. Σε μεγάλο μπολ χτυπάμε τα αβγά με το γάλα. Ρίχνουμε το τυρί, το ρύζι και τα χορταρικά. Αδειάζουμε το μείγμα σε πυρέξ με ψηλά τοιχώματα και πασπαλίζουμε την επιφάνεια με την παρμεζάνα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς, για 40 λεπτά περίπου. Σερβίρουμε το σουφλέ αμέσως μόλις ψηθεί.

3. Μανιτάρια με ρύζι

υλικά

⚫ 500 γραμμ. μανιτάρια πλευρώτους

⚫ 1/3 φλιτζάνι λάδι

⚫ 5-6 φρέσκα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια

⚫ 3 κουταλιές ψιλοκομμένο άνηθο

⚫ 3 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό

⚫ 1 λίτρο ζωμό λαχανικών ή ζεστό νερό

⚫ 1/3 φλιτζανιού ρύζι Καρολίνα

⚫ αλάτι, πιπέρι

⚫ 1 ασπράδι αβγού

⚫ χυμό 1 μεγάλου λεμονιού

εκτέλεση

Πλένουμε τα μανιτάρια και τα σκουπίζουμε. Τα κόβουμε σε κομματάκια. Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε τα μανιτάρια, ώσπου να μαραθούν. Ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε τον άνηθο, τον μαϊντανό, τον ζωμό, αλάτι και πιπέρι. Μετά από 10 λεπτά βρασμού ρίχνουμε το ρύζι. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε 20 λεπτά ή ώσπου να μαλακώσει το ρύζι. Σε μπολ χτυπάμε το ασπράδι, ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού και συνεχίζοντας το χτύπημα ρίχνουμε μερικές κουταλιές από το ζουμί. Αδειάζουμε το αυγολέμονο στο φαγητό, ανακατεύουμε λίγο και το κατεβάζουμε από τη φωτιά.

4. Ρύζι τηγανητό

υλικά

⚫ 1 1/2 φλιτζάνι ρύζι μπασμάτι

⚫ 3 φλιτζάνια ζεστό νερό

⚫ 1 κύβο ζωμό βοδινού

⚫ 2 κουταλιές λάδι + 2-3 κουταλιές ακόμη για το υπόλοιπο μαγείρεμα

⚫ αλάτι, πιπέρι

⚫ 3 αβγά

⚫ 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

⚫ 1/2 φλιτζάνι καλαμπόκι βρασμένο

⚫ 1/2 φλιτζάνι αρακά βρασμένο

⚫ 1 χούφτα φιλέ αμύγδαλα

⚫ 1 κουταλιά βούτυρο

⚫ 2 κουταλιές σόγια sauce

εκτέλεση

Σε μικρή κατσαρόλα βάζουμε τις 2 κουταλιές λάδι και σοτάρουμε το ρύζι. Ρίχνουμε το νερό, τον κύβο, αλάτι και πιπέρι. Το αφήνουμε να βράσει, ανακατεύοντας 2-3 φορές μέχρι να «πιει» τα υγρά του. Το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει. Σε μικρό τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο και καβουρδίζουμε λίγο τα αμύγδαλα. Χτυπάμε τα αβγά και αλατοπιπερώνουμε. Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε λίγο λάδι και ρίχνουμε τα αβγά. Τα ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να ψηθούν τελείως και τα διαλύουμε με ξύλινη κουτάλα σε μικρά κομματάκια. Τα μεταφέρουμε σε μπολ και ρίχνουμε στο τηγάνι λάδι και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσει. Αμέσως ρίχνουμε το ρύζι και το τηγανίζουμε, ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέτουμε τα αβγά, το καλαμπόκι, τον αρακά, το φιλέ αμυγδάλου και τη σόγια sauce. Ανακατεύουμε λίγο ακόμη, τα αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ρύζι όπως και να 'ναι

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας