Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
20.4° 18.5°
1 BF
62%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
18.8° 14.9°
0 BF
76%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 17.7°
2 BF
79%
Ιωάννινα
Ομίχλη
10°C
9.9° 9.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
10°C
9.9° 9.9°
3 BF
87%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.5° 16.5°
0 BF
76%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
0 BF
82%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.5° 16.5°
1 BF
83%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
19.9° 19.8°
2 BF
60%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.9° 14.9°
3 BF
73%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
3 BF
48%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 18.3°
2 BF
71%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
0 BF
88%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
0 BF
82%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
19.5° 17.2°
1 BF
66%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
16.1° 15.8°
0 BF
72%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
17.1° 16.3°
3 BF
81%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
0 BF
75%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
1 BF
86%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
pagoto kerasi
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Παγωτό κεράσι | Dreamstime.com

Φρούτα στον πάγο

Μια φορά και έναν καιρό -σαν παραμύθι θα το λέμε- τα καλοκαιρινά φρούτα περίμεναν τη σειρά τους να σκάσουν μύτη και εμείς περιμέναμε το καθένα στην ώρα του. Τώρα όμως, δεν ξέρω τι μύγα τα τσίμπησε, στριμώχνονται και ξεμπουκάρουν όλα μαζί Μάη μήνα! Σύγχυση μου προκαλούν καλοκαιριάτικα με τα καμώματά τους, γι’ αυτό κι εγώ τα ‘χω βάλει στον πάγο…

♦ Τι μου είπαν τώρα; Γρανίτα από λεμόνι ή γρανίτα από πεπόνι; Εχω μπερδευτεί…

Μαρμελάδα καρπούζι

Dreamstime.com
2 κιλά καρπούζι, καθαρισμένο
700 γραμμ. ζάχαρη
2 λεμόνια
1 πορτοκάλι

 

Καθαρίζουμε και κόβουμε το καρπούζι σε μικρά κομμάτια. Αφαιρούμε τους σπόρους. Στύβουμε με τα χέρια μας τα κομμάτια, να φύγουν όσο το δυνατόν περισσότερα υγρά και βάζουμε την ψίχα, αφού τη ζυγίσουμε να είναι 2 κιλά, σε μπολ. Προσθέτουμε τη μισή ζάχαρη, τον χυμό από τα λεμόνια και το πορτοκάλι και τα ανακατεύουμε. Βάζουμε το μπολ στο ψυγείο για 4-5 ώρες. Το βγάζουμε και σουρώνουμε τα πολλά υγρά. Βάζουμε το μίγμα σε κατσαρόλα μαζί με την υπόλοιπη ζάχαρη. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας. Μόλις μαλακώσουν τα κομμάτια, κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Αν έχουμε ραβδομπλέντερ πολτοποιούμε το μίγμα μέσα στην κατσαρόλα. Διαφορετικά το αφήνουμε να κρυώσει, το βάζουμε σε δόσεις στο μπλέντερ και το πολτοποιούμε. Το ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα και σε δυνατή φωτιά, αφήνουμε να πάρει μια-δυο βράσεις και να δέσει η μαρμελάδα. Την αποθηκεύουμε σε αποστειρωμένα βάζα και όταν κρυώσουν τα βάζουμε στο ψυγείο.

Γρανίτα βερίκοκο

Dreamstime.com
1 κιλό βερίκοκα, χωρίς τα κουκούτσια
200 γραμμ. νερό
150 γραμμ. ζάχαρη
2 κουταλιές χυμό λεμονιού

 

Πλένουμε και αφαιρούμε τα κουκούτσια από τα βερίκοκα. Τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ και μεταφέρουμε τον πολτό σε μπολ. Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη 3 λεπτά και το αφήνουμε να κρυώσει. Το ρίχνουμε στο μπολ με τα βερίκοκα μαζί με τον χυμό λεμονιού. Ανακατεύουμε μέχρι το μίγμα να γίνει ομοιογενές. Το αδειάζουμε σε μεταλλικό δοχείο, το βάζουμε στην κατάψυξη και ανά μισή ώρα το βγάζουμε και το ανακατεύουμε πολύ καλά με σύρμα. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία 5-6 φορές. Πριν τη σερβίρουμε την αφήνουμε λίγη ώρα εκτός ψυγείου.

Γλυκό κουταλιού πεπόνι

1 κιλό πεπόνι, καθαρισμένο
750 γραμμ. ζάχαρη

1 φλιτζάνι νερό

1 βανίλια
1/2 φλιτζάνι χυμό λεμονιού

 


Καθαρίζουμε το πεπόνι από τις φλούδες και τα σπόρια, το κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια και τα βάζουμε σε λεκάνη με νερό. Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και φροντίζουμε να βυθίζονται τα κομμάτια στο νερό. Τα αφήνουμε 2-3 ώρες. Στη συνέχεια τα ξεπλένουμε, τα σουρώνουμε και τα στραγγίζουμε όσο καλύτερα μπορούμε. Κόβουμε κάθε κομμάτι σε μικρά κομμάτια και τα βάζουμε στην κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη και το 1 φλιτζάνι νερό. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά 5 λεπτά ξαφρίζοντας. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε το γλυκό μέσα στην κατσαρόλα 24 ώρες. Το αποθηκεύουμε σε αποστειρωμένα βάζα και το διατηρούμε στο ψυγείο.

Παγωτό κεράσι

1 κιλό κεράσια, χωρίς τα κουκούτσια
400 γραμμ. στραγγιστό γιαούρτι
1/2 φλιτζάνι μέλι

 

Πλένουμε τα κεράσια, αφαιρούμε τα κουκούτσια και τα βάζουμε στην κατάψυξη 2-3 ώρες. Ρίχνουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και πολτοποιούμε το μίγμα μας μέχρι να ομογενοποιηθεί. Το αδειάζουμε σε μεταλλικό δοχείο, το βάζουμε στην κατάψυξη και ανά μισή ώρα το βγάζουμε και το ανακατεύουμε πολύ καλά με σύρμα ή ξύλινη κουτάλα. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία 3-4 φορές.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Φρούτα στον πάγο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας