Σαράντα χρόνια φουρνάρισσες κι άλλα τόσα μερακλήδες ψήστες εσείς, δεν περιμένετε εμένα να σας δείξω τα... κατατόπια και τα μυστικά για τα εδέσματα της Ανάστασης και του Πάσχα. Κι επειδή ξέρω πόσο ζητάμε κάτι γλυκό και δροσερό μετά, θα περιοριστώ στα επιδόρπια με φράουλες, που κυριαρχούν αυτή την εποχή και κάνουν καλή παρέα με τα βαμμένα κόκκινα αυγά...
♦ Μεγαλώνουν τόσο χαμηλά όχι από ταπεινότητα αλλά από περηφάνια. Σε αναγκάζουν να σκύψεις για να τις μαζέψεις
Τιραμισού
20-24 μπισκότα σαβαγιάρ
1 φλιτζάνι νερό
2 κουταλιές άχνη
1 κουταλιά καφέ εσπρέσο στιγμιαίο
● Για την κρέμα:
500 γραμμ. μασκαρπόνε
250 γραμμ. κρέμα γάλακτος|
3 κουταλιές άχνη
200 γραμμ. φράουλες
● Για το σερβίρισμα:
150 γραμμ. φράουλες
κακάο
Βάζουμε το νερό με την άχνη και τον καφέ σε μεγάλο μπρίκι και τα βράζουμε για 2-3 λεπτά. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει. Χτυπάμε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος με την άχνη σε σφιχτή σαντιγί. Τη μεταφέρουμε σε μεγάλο δοχείο και χτυπάμε το μασκαρπόνε 2-3 λεπτά να αφρατέψει. Ανακατεύουμε απαλά τα δύο μείγματα να ενωθούν. Βουτάμε στο μείγμα καφέ τα σαβαγιάρ για 3-4 δευτερόλεπτα και τα στρώνουμε σε ταψί. Εχουμε πλύνει, στεγνώσει και κόψει στη μέση τα 200 γραμμ. φράουλες. Τις σκορπίζουμε πάνω στα σαβαγιάρ και τις καλύπτουμε με την κρέμα. Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο 4-5 ώρες. Πριν το σερβίρουμε το πασπαλίζουμε με κακάο και διακοσμούμε με φράουλες κομμένες φετάκια.
Τούρτα
3 βάσεις παντεσπάνι βανίλια, του εμπορίου
250 γραμμ. ζαχαρούχο γάλα
250 γραμμ. τυρί Φιλαδέλφεια
250 γραμμ. φυτική κρέμα, κονσέρβα
400 γραμμ. φράουλες
● Για το σιρόπι:
100 γραμμ. φράουλες
1/2 φλιτζάνι νερό
2 κουταλιές ζάχαρη άχνη
Φτιάχνουμε πρώτα το σιρόπι. Βάζουμε τις φράουλες με το νερό στο μπλέντερ και τις πολτοποιούμε. Μεταφέρουμε το μείγμα σε μικρή κατσαρόλα, προσθέτουμε την άχνη και τα βράζουμε 2-3 λεπτά. Το αφήνουμε τα κρυώσει. Πλένουμε, καθαρίζουμε και κόβουμε φέτες τις φράουλες. Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε τη φυτική κρέμα, που την έχουμε παγώσει στο ψυγείο από την προηγούμενη μέρα, σε σφιχτή σαντιγί. Προσθέτουμε το ζαχαρούχο, συνεχίζουμε το χτύπημα και τέλος ρίχνουμε το τυρί. Χτυπάμε 2-3 λεπτά ακόμη και σταματάμε το μίξερ. Βάζουμε σε πιατέλα την πρώτη βάση παντεσπάνι, τη ραντίζουμε με σιρόπι, απλώνουμε το 1/3 περίπου της κρέμας και σκορπίζουμε φράουλες. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία, φροντίζοντας στο τέλος να καλύψουμε γύρω γύρω την τούρτα με κρέμα. Στολίζουμε με φράουλες και την αφήνουμε στο ψυγείο τουλάχιστον 4-5 ώρες πριν τη σερβίρουμε.
Τάρτα
● Για τη ζύμη:
200 γραμμ. κρύο βούτυρο
80 γραμμ. ζάχαρη άχνη
1 αυγό
300 γραμμ. αλεύρι γ.ο.χ.
● Για την κρέμα:
350 γραμμ. γάλα φρέσκο, πλήρες
200 γραμμ. κρέμα γάλακτος
100 γραμμ. ζάχαρη
4 κρόκους αυγών
50 γραμμ. κορν φλάουρ
1 βανίλια
300 γραμμ. φράουλες
Κόβουμε το βούτυρο μικρά κομμάτια, το βάζουμε σε μπολ και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά. Με τα δάχτυλα ανακατεύουμε και ζυμώνουμε πολύ γρήγορα. Μπορεί να χρειαστεί περισσότερο ή λιγότερο αλεύρι ώστε η ζύμη μας να είναι εύπλαστη. Την τυλίγουμε με μεμβράνη και τη βάζουμε μία ώρα στο ψυγείο. Την ανοίγουμε φύλλο. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια ταρτιέρα, την απλώνουμε καλύπτοντας και τα τοιχώματα. Σκεπάζουμε με λαδόκολλα, ρίχνουμε όσπρια και την ψήνουμε για 15 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς. Αφαιρούμε τη λαδόκολλα με τα όσπρια και συνεχίζουμε το ψήσιμο 10-15 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα. Την αφήνουμε να κρυώσει. Βάζουμε σε μπολ τη ζάχαρη, τους κρόκους, το κορν φλάουρ και τα χτυπάμε καλά. Σε κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος και τη βανίλια. Ανακατεύουμε και μόλις ζεσταθεί το μείγμα ρίχνουμε 2-3 κουτάλες στο μπολ με τους κρόκους. Χτυπάμε με σύρμα και αδειάζουμε το μείγμα στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η κρέμα. Τη μεταφέρουμε σε δοχείο και την καλύπτουμε με μεμβράνη. Την αφήνουμε να κρυώσει και τη βάζουμε στο ψυγείο 2-3 ώρες. Τη βγάζουμε, τη χτυπάμε με σύρμα να γίνει αφράτη και τη στρώνουμε στην ψημένη τάρτα. Διακοσμούμε με φράουλες. Τη βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει, τουλάχιστον 4-5 ώρες πριν τη σερβίρουμε.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας