Οταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω φαρμακοποιός. Κι αν ήμουν αγόρι, έλεγα, φούρναρης. Δύο επαγγέλματα που γιάτρευαν τον πόνο και χόρταιναν την πείνα των ανθρώπων. Τα θαυματουργά φάρμακα δεν έμαθα ποτέ πώς παρασκευάζονται. Τα αρτοσκευάσματα όμως...
Στη γωνία του σπιτιού μου, από τότε που ήταν νέος ο παππούς μου και μέχρι σήμερα, υπάρχει φούρνος. Κοριτσάκι θυμάμαι, κάθε φορά που πήγαινα να αγοράσω ψωμί, όση ώρα περίμενα στην ουρά, «χάζευα» με τα ολόλευκα καρβέλια, χαρακωμένα και πασπαλισμένα με σουσάμι που φούρνιζε ο κύριος Αχιλλέας.
Με εντυπωσίαζαν οι λαμαρίνες με τα κουλούρια, που έβγαιναν χρυσαφένια και αχνιστά. Τα τσουρέκια... που πριν ακόμη τα συναντήσει το βλέμμα μου στα ράφια, τα είχα μυρίσει από το παράθυρό μου!
Μεγαλώνοντας πειραματίστηκα πολύ με το αλεύρι και τη μαγιά. Εφτιαξα ψωμί, τσουρέκια, κουλούρια, κρουασάν, πίτσα και άλλα πολλά! Πάμε μαζί να ζυμώσουμε και να νοστιμίσουμε τη ζωή μας!.
Τυρόψωμο
350 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλιτζάνι χλιαρό γάλα
25 γραμμ. μαγιά νωπή
1/2 φλιτζάνι λάδι
250 γραμμ. φέτα τριμμένη
3 αυγά
1/2 κουταλάκι ζάχαρη
λίγο αλάτι
λίγο θυμάρι
5 κουταλιές λάδι (για το ψήσιμο)
1 λαδόκολλα
Σε μπολ βάζουμε το γάλα, τη μαγιά, τη ζάχαρη και λίγο αλάτι. Ανακατεύουμε να διαλυθεί η μαγιά. Προσθέτουμε το λάδι, τα αυγά χτυπημένα, το αλεύρι, το τυρί και λίγο θυμάρι.
Ζυμώνουμε απαλά να ενωθούν τα υλικά μεταξύ τους. Παίρνουμε μία στενόμακρη φόρμα, την ντύνουμε με λαδόκολλα, την βουτυρώνουμε και ρίχνουμε τη ζύμη.
Σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε 30 λεπτά σε ζεστό μέρος. Περιχύνουμε την επιφάνεια με τις 5 κουταλιές λάδι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα, στους 175 βαθμούς, για 45 λεπτά περίπου ή ώσπου να ροδίσει η επιφάνεια.
Αλμυρό τσουρέκι
500 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
16 γραμμ. ξερή μαγιά
1 κουταλιά ζάχαρη
1/2 κουταλιά αλάτι
80 γραμμ. βούτυρο, λιωμένο
1/2 φλιτζάνι γάλα
4 αυγά + 1 αυγό και λίγο γάλα για άλειμμα
300 γραμμ. παρµεζάνα τριµµένη
200 γραμμ. ζαμπόν (1 κομμάτι)
Κόβουμε το ζαμπόν σε κύβους και το αφήνουμε στην άκρη. Βάζουμε τα υπόλοιπα υλικά στο μίξερ και με τον γάντζο ζυµώνουμε μέχρι η ζύµη μας να γίνει λεία και απαλή.
Την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 1 ώρα. Την ξαναζυμώνουμε με τα χέρια και την αφήνουμε άλλη μισή ώρα.
Τη χωρίζουμε σε 12 κομμάτια. Τα πατάτε να γίνουν επίπεδα και μοιράζουμε το ζαμπόν. Τα κλείνουμε και να τα κάνουμε μπαλάκια. Τα βάζουμε σε βουτυρωµένο και αλευρωµένο ταψί, τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν λίγο.
Χτυπάμε το αυγό με λίγο γάλα και τα αλείφουμε. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180, στον αέρα, περίπου 20 λεπτά.
Γλυκιά πίτσα
για τη ζύμη:
250 γρ. αλεύρι σκληρό
1 κουταλάκι ξερή μαγιά
1 κουταλάκι ζάχαρη
λίγο αλάτι
2 κουταλιές λάδι
νερό χλιαρό
για τη γέμιση:
6 κουταλιές πραλίνα φουντουκιού
100 γραμμ. σοκολάτα γάλακτος σε σταγόνες
50 γραμμ. φουντούκια ψημένα και χοντροκομμένα
2 μπανάνες, κομμένες σε λεπτές φέτες
ζάχαρη άχνη
Σε μπολ βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι, τη μαγιά και ανακατεύουμε. Κάνουμε λακκούβα στο κέντρο και ρίχνουμε το λάδι και χλιαρό νερό.
Ανακατεύουμε με πιρούνι και στη συνέχεια με το χέρι. Προσθέτουμε όσο νερό χρειάζεται, ώστε η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια και να είναι λεία.
Την αφήνουμε τη ζύμη 20 λεπτά να «ηρεμήσει». Λαδώνουμε ένα ταψί πίτσας, την απλώνουμε. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς με αέρα για 20 λεπτά ή μέχρι να πάρει λίγο χρώμα. Βγάζουμε το ταψί και απλώνουμε την πραλίνα φουντουκιού.
Βάζουμε από πάνω τις φέτες μπανάνας, γεμίζουμε τα κενά με τα φουντούκια και από σκορπάμε τις σταγόνες σοκολάτας Ξαναβάζουμε το ταψί στον φούρνο για 8-10 λεπτά στο γκριλ στους 190 βαθμούς.
Προσέχουμε την απόσταση του ταψιού από τις εστίες του γκριλ, γιατί η σοκολάτα καίγεται εύκολα. Την αφήνουμε να κρυώσει, την πασπαλίζουμε με άχνη και σερβίρουμε αμέσως.
Ρολό με κιμά
500 γραμμ. κιμάς μοσχαρίσιος
1 μεγάλο κρεμμύδι
3 φέτες ψωμί μπαγιάτικο, τριμμένο
1 ντομάτα τριμμένη
2 αυγά + 1 κρόκο για άλειμμα
αλάτι, πιπέρι, κύμινο, ρίγανη
1 κουταλιά λάδι
1/2 κουταλιά μουστάρδα
2 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
για τη ζύμη:
700 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2-2 1/2 φλιτζάνια νερό
1 κύβο νωπή μαγιά
1/2 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλιά ζάχαρη
1/2 φλιτζάνι ηλιέλαιο
Λιώνουμε σε 1/2 φλιτζάνι χλιαρό νερό τη μαγιά και τη ζάχαρη. Βάζουμε σε λεκάνη το αλεύρι, ανοίγουμε μια λακκούβα στο κέντρο και το ρίχνουμε μαζί με το αλάτι και το λάδι.
Προσθέτουμε λίγο λίγο το υπόλοιπο νερό (όσο χρειαστεί) καθώς ζυμώνουμε, μέχρι να γίνει μια ελαφρώς σφιχτή ζύμη. Την αφήνουμε να φουσκώσει.
Σε μπολ βάζουμε τον κιμά και προσθέτουμε όλα τα υλικά. Τα ζυμώνουμε καλά και πλάθουμε ρολό.
Το βάζουμε σε ταψί που έχουμε στρώσει λαδόκολλα και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 10 λεπτά. Το βγάζουμε κι αφήνουμε λίγο να κρυώσει.
Ανοίγουμε τη ζύμη σε παραλληλόγραμμο φύλλο και τοποθετούμε τον κιμά. Τον τυλίγουμε στη ζύμη, αλείφουμε με τον κρόκο και ψήνουμε πάλι σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20-25 λεπτά μέχρι να ροδίσει.
Εκτός μενού
Μαγική μαγιά
Ηταν χειμώνας στα τέλη της δεκαετίας του '70. Νοέμβρης μήνας, 25 έδειχνε το ημερολόγιο. Ο πατέρας μου, Πολίτης στην καταγωγή, γλυκατζής και καλοφαγάς, αποφάσισε να μου κάνει δώρο για τη γιορτή μου, ένα ακριβό για την εποχή μίξερ.
Πίστευε, και είχε δίκιο, ότι το δώρο του θα έπιανε τόπο. Ηδη στην εφηβική βιβλιοθήκη μου υπήρχε μια γωνιά που φιλοξενούσε 2-3 βιβλία μαγειρικής. Και στο ράφι της κουζίνας στοιβαγμένα άπειρα χειρόγραφα χαρτάκια από θείες και φίλες της μαμάς μου, αποκόμματα εφημερίδων και περιοδικών, σημειώσεις, ακόμη και φύλλα από ημερολόγια, όλα με συνταγές.
Εχοντας στην κατοχή μου ένα πολυμηχάνημα μπορούσα πια να δημιουργήσω πολλές, πολύπλοκες νοστιμιές που η παρασκευή τους απαιτούσε μίξερ. Στον κάδο του, λοιπόν, και με τη βοήθεια ενός «περίεργου» γάντζου, έφτιαξα τα πρώτα μου τσουρέκια.
Σε χλιαρό γάλα έλιωσα τη μαγιά, πρόσθεσα βούτυρο και τα υπόλοιπα υλικά που έγραφε η συνταγή μου και έφτιαξα ζύμη λεία και εύπλαστη.
Μετά τη ζύμωσα με τα χέρια μου και ένιωσα ότι είναι «ζωντανή». Την άφησα να φουσκώσει σε ζεστό περιβάλλον (τύλιξα τη λεκάνη με πετσέτες και κουβέρτα). Και αυτή αφού «ξεκουράστηκε» φουσκάλιασε και ξεχείλισε τη λεκάνη.
Την ξαναζύμωσα και την ξαναφούσκωσα. Και στο τέλος απαλά έκοψα κομμάτια και έφτιαξα «κορδόνια», που ανά τρία τα έπλεκα κοτσίδες.
Τα γυάλισα με αυγό χτυπημένο με γάλα και έψησα τα πιο φουσκωτά και νόστιμα τσουρέκια που είχε φάει ο πατέρας μου. Από τότε και κάθε φορά που χρησιμοποιώ μαγιά σκέφτομαι πάντα το ίδιο πράγμα: ότι η μαγιά είναι μαγική...
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας