Σαν την αμυγδαλιά που βιάζεται να ανθίσει μέσα στον Φλεβάρη, ξεχνώντας χιονιά και παγωνιά, για να προλάβει, λες, τις… ανταγωνίστριες, έτσι κι εγώ βγαίνω να υποδεχθώ την άνοιξη και να χαρώ πρώτη και καλύτερη τις γεύσεις της που θα στολίσουν με μυρωδικά και φως ωραία πιάτα. Με τον ήλιο του Μάρτη ας αφήσουμε πίσω τώρα μια και καλή τον χειμώνα…
Κοτόπουλο με λαχανικά
500 γραμμ. φιλέτο κοτόπουλο
5 κουταλιές λάδι
300 γραμμ. μπρόκολο σε μπουκετάκια
8 κουταλιές σόγια σος
1 κρεμμύδι
2 καρότα
1 κόκκινη γλυκιά πιπεριά
1 κουταλιά μέλι
αλάτι, πιπέρι
μαϊντανός ψιλοκομμένος
Ζεματάμε το μπρόκολο σε αλατισμένο νερό που βράζει για 7-8 λεπτά. Το στραγγίζουμε. Σε μεγάλο βαθύ τηγάνι βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί και σοτάρουμε το κοτόπουλο που έχουμε κόψει σε λεπτές λωρίδες, γυρίζοντάς το από όλες τις πλευρές.
Μόλις ροδίσει το αφαιρούμε και προσθέτουμε 2 κουταλιές λάδι. Κόβουμε τα λαχανικά σε μπαστουνάκια και σοτάρουμε πρώτα τις πιπεριές και στη συνέχεια τα κρεμμύδια και τα καρότα. Αλατοπιπερώνουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε να τα σοτάρουμε ανακατεύοντας 4-5 λεπτά.
Προσθέτουμε το κοτόπουλο, το μπρόκολο, το μέλι και τη σόγια. Ανακατεύουμε 3-4 λεπτά ακόμη και σερβίρουμε πασπαλίζοντας με τον μαϊντανό.
Μακαρόνια με σπανάκι
500 γραμμ σπαγγέτι
100 γραμμ. κουκουνάρι
4 κουταλιές λάδι
1 πράσο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 σκελίδα σκόρδο
350 γραμμ. σπανάκι
1 λεμόνι, τον χυμό και το ξύσμα
150 γραμμ. φέτα + 100 γραμμ. για το σερβίρισμα
3 κουταλιές ψιλοκομμένο άνηθο
αλάτι, πιπέρι
Σε τηγάνι βάζουμε το κουκουνάρι και σε χαμηλή φωτιά το ροδίζουμε, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα. Προσέχουμε να μην καεί. Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε τις 4 κουταλιές λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια και το πράσο ψιλοκομμένα για 5 λεπτά. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το σκόρδο λιωμένο. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε το σπανάκι χοντροκομμένο. Σκεπάζουμε με καπάκι για 2 λεπτά και μετά ρίχνουμε τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε μέχρι να χάσει το σπανάκι τα πολλά υγρά του. Συγχρόνως βράζουμε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό. Τα σουρώνουμε και κρατάμε 1/2 φλιτζάνι από το νερό που έβρασαν. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το μισό μείγμα από το σπανάκι, τα ζυμαρικά, τη φέτα θρυμματισμένη και το νερό που έβρασαν. Ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 2 λεπτά, προσθέτουμε τον άνηθο και το μισό κουκουνάρι. Σερβίρουμε αμέσως τα μακαρόνια, βάζουμε πάνω τους 1-2 κουταλιές από το σπανάκι και πασπαλίζουμε κάθε πιάτο με κουκουνάρι και την υπόλοιπη φέτα θρυμματισμένη.
Μπιφτέκια κοτόπουλου με αβοκάντο και καλαμπόκι
500 γραμμ. κιμά κοτόπουλου
2 φέτες ψωμί
1 αυγό
1 καρότο
1 κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
4 κουταλιές λάδι
αλάτι, πιπέρι, πάπρικα, ρίγανη
● Τα σερβίρουμε με:
1 ώριμο αβοκάντο
1 φλιτζάνι καλαμπόκι
3 κουταλιές λάδι
1 κουταλιά χυμό λεμονιού
1 κουταλάκι μουστάρδα
4 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
Μουλιάζουμε το ψωμί σε μπολ με νερό. Το στραγγίζουμε και το σφίγγουμε να φύγουν τα υγρά. Σε τηγάνι βάζουμε 2 κουταλιές λάδι να ζεσταθεί και σοτάρουμε το κρεμμύδι τριμμένο και το σκόρδο λιωμένο. Προσθέτουμε το καρότο τριμμένο και πασπαλίζουμε με πάπρικα και ρίγανη. Τα γυρίζουμε 2-3 λεπτά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει. Σε μπολ βάζουμε τον κιμά, τα λαχανικά, το ψωμί, το αυγό, το υπόλοιπο λάδι, αλάτι, πιπέρι και ζυμώνουμε τον κιμά. Σκεπάζουμε με μεμβράνη το μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο για μία ώρα. Με λαδωμένα χέρια, πλάθουμε μπιφτέκια και τα τοποθετούμε σε ταψί πάνω σε λαδόκολλα. Ψήνουμε τα μπιφτέκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς 15 λεπτά από κάθε πλευρά. Συγχρόνως, βράζουμε το καλαμπόκι, το βάζουμε σε μπολ και προσθέτουμε το αβοκάντο κομμένο σε μικρούς κύβους. Χτυπάμε το λάδι με τον χυμό λεμονιού και τη μουστάρδα, περιχύνουμε τη σαλάτα και τέλος προσθέτουμε τον μαϊντανό. Σερβίρουμε τα μπιφτέκια με τη σαλάτα.
Γιαουρτογλυκό με μαρμελάδα
500 γραμμ. στραγγιστό γιαούρτι
500 γραμμ. κρέμα γάλακτος
100 γραμμ. ζάχαρη άχνη
μαρμελάδα πορτοκάλι
Βάζουμε την κρέμα γάλακτος στον κάδο του μίξερ και τη χτυπάμε μαζί με τη ζάχαρη σε σαντιγί. Οταν αρχίσει να «στέκεται» προσθέτουμε το γιαούρτι και χτυπάμε χαμηλώνοντας την ταχύτητα μέχρι να έχουμε ένα παχύρρευστο μείγμα. Το μοιράζουμε σε μπολ που έχουμε βάλει από μία κουταλιά μαρμελάδα και απλώνουμε στην επιφάνεια λίγη ακόμη. Τα βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσουν τουλάχιστον 7-8 ώρες πριν τα σερβίρουμε.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας