«Μιλάει το κρασί» λέμε για κάποιον που, μέσα στη ζάλη τη γλυκιά, ανεβαίνει με φόρα στη σκηνή και δίνει παράσταση -κωμωδία ή… ιλαροτραγωδία- εκτός προγράμματος. Το κρασί όμως και γενικά το αλκοόλ «μιλάει» και στη γεύση μας κάποιες φορές, όταν μεταδίδει καινούργια, μυστικά αρώματα σε γλυκά και αλμυρά εδέσματα. Και η «παράσταση» αυτή συνήθως έχει επιτυχία…
● Για «σβήσιμο» χρησιμοποιούμε καλύτερα το κρασί που θα πιούμε και όχι το… ξίδι για τη σαλάτα.
Μανιτάρια κρασάτα
500 γραμμ. μανιτάρια
4 κουταλιές λάδι
1 φλιτζάνι λευκό κρασί
2 κουταλιές μουστάρδα
1 κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
3 λιαστές ντομάτες
2-3 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κουταλιά άνηθο ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι, θυμάρι
Κόβουμε τα μανιτάρια σε χοντρές φέτες. Βάζουμε σε τηγάνι το λάδι να ζεσταθεί και ρίχνουμε τα κρεμμύδια χοντροκομμένα και το σκόρδο λιωμένο. Τα γυρίζουμε να γυαλίσουν, προσθέτουμε τα μανιτάρια και αλατοπιπερώνουμε. Ανακατεύουμε μέχρι να ροδίσουν και σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε να εξατμιστεί και προσθέτουμε τη μουστάρδα και τις λιαστές ντομάτες κομμένες κομματάκια. Ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά και προσθέτουμε 1/3 φλιτζανιού ζεστό νερό. Βράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα. Πασπαλίζουμε με τα μυρωδικά και το θυμάρι και σερβίρουμε.
Μύδια αχνιστά
2 κιλά μύδια
3 κουταλιές λάδι
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
1 πράσο
2 ντομάτες
1 φλιτζάνι λευκό κρασί
μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
Καθαρίζουμε και πλένουμε πολύ καλά τα μύδια. Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί και προσθέτουμε το κρεμμύδι και το πράσο ψιλοκομμένα και το σκόρδο λιωμένο. Ανακατεύουμε να γυαλίσουν και προσθέτουμε τα μύδια. Αλατοπιπερώνουμε και κλείνουμε το καπάκι. Τα αχνίζουμε για 7-8 λεπτά ανακατεύοντάς τα 2 φορές. Οσα δεν ανοίξουν τα βγάζουμε από την κατσαρόλα. Ρίχνουμε το κρασί και στη συνέχεια τις ντομάτες χοντροκομμένες. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τα αφήνουμε να βράσουν 10 λεπτά. Πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και τη ρίγανη και τα σερβίρουμε.
Χοιρινό στη γάστρα
1.200 γραμμ. χοιρινή σπάλα
1/2 φλιτζάνι λάδι
2 κρεμμύδια
2 πράσα
4 καρότα
1 φλιτζάνι κονιάκ
1/2 κουταλάκι κόλιανδρο
αλάτι, πιπέρι
Κόβουμε το κρέας σε μερίδες. Ζεσταίνουμε το λάδι σε κατσαρόλα και το ροδίζουμε πολύ καλά απ’ όλες τις πλευρές. Αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με τον κόλιανδρο. Σβήνουμε με το κονιάκ και το αφήνουμε στη φωτιά μέχρι να εξατμιστεί. Βγάζουμε το κρέας με τρυπητή κουτάλα και το μεταφέρουμε σε γάστρα. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα κρεμμύδια χοντροκομμένα, τα πράσα και τα καρότα κομμένα ροδέλες. Τα σοτάρουμε για 3-4 λεπτά και τα βάζουμε μαζί με τα ζουμιά τους στη γάστρα. Προσθέτουμε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό, κλείνουμε τη γάστρα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και περίπου μιάμιση ώρα. Είκοσι λεπτά πριν ελέγχουμε το φαγητό και αν χρειάζεται το ξεσκεπάζουμε για να πάρει ρόδινο χρώμα.
Κέικ με σταφίδες
1/2 φλιτζάνι λάδι
1/2 φλιτζάνι βούτυρο
1 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
4 αυγά
1 φλιτζάνι σταφίδες
1/2 φλιτζάνι γλυκό κρασί
2 φλιτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κουταλάκι κανέλα
1 κουταλάκι κακάο
1 βανίλια
ζάχαρη άχνη για το σερβίρισμα
Βάζουμε σε μπολ τις σταφίδες με το κρασί και τις αφήνουμε να μουσκέψουν για μία ώρα. Χτυπάμε το λάδι με το βούτυρο και τη ζάχαρη στο μίξερ να αφρατέψουν και προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά. Τα χτυπάμε για λίγο και σταματάμε το μίξερ. Προσθέτουμε τις σταφίδες με το κρασί, τη βανίλια και ανακατεύουμε. Εχουμε κοσκινίσει το αλεύρι με την κανέλα και το κακάο και το ρίχνουμε σε 2-3 φάσεις στο μείγμα ανακατεύοντας με σπάτουλα ή κουτάλα να ενσωματωθούν. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια μεγάλη μακρόστενη φόρμα και ρίχνουμε το μείγμα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 50 λεπτά. Το αφήνουμε να κρυώσει και το μεταφέρουμε σε πιατέλα. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας