Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
19.3° 16.8°
1 BF
67%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
17.0° 14.4°
0 BF
79%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.1° 16.6°
2 BF
81%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
8°C
7.9° 7.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
10°C
9.9° 9.9°
3 BF
81%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
76%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
10°C
10.4° 10.4°
0 BF
93%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
1 BF
87%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18°C
19.7° 16.1°
2 BF
63%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
15°C
15.9° 15.0°
2 BF
73%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.4° 18.4°
3 BF
55%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.5° 16.5°
2 BF
76%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
19.2° 19.2°
3 BF
40%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
19.1° 16.6°
1 BF
67%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
3 BF
79%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
15.5° 14.8°
0 BF
67%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
14.3° 14.3°
3 BF
82%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.1° 16.1°
1 BF
78%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.2° 10.2°
1 BF
90%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
tarta sokolata-karamela
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Τάρτα σοκολάτα-καραμέλα | Dreamstime.com

Μια ωραία ατμόσφαιρα

«Κάθε χρόνο τα ίδια», όπως λέει ο αρχηγός του γαλατικού χωριού στο «Αστερίξ», όταν κάτι απρόοπτο διακόπτει το… εφάπαξ ετήσιο λουτρό του. Εδώ το εορταστικό «λουτρό» αρχίζει εβδομάδες πριν και στο τέλος δεν θυμάσαι τι ακριβώς γιορτάζεις. Ε, μην πουν ότι διακόψαμε εμείς αυτή την ωραία ατμόσφαιρα… Λέω να αλλάξουμε απλώς τα παραδοσιακά γλυκά των ημερών με κάποιες ωραίες τάρτες.

● Το σωτήριον έτος 2023 κορυφώθηκε η σφαγή των νηπίων στην Παλαιστίνη. Ποια σωτηρία;

Ζύμη τάρτας

250 γραμμ. αλεύρι γ.ό.χ.
1 κουταλιά ζάχαρη
150 γραμμ. βούτυρο
2 κρόκοι αυγών
1 βανίλια
1-2 κουταλιές παγωμένο νερό

 

Κοσκινίζουμε σε μπολ το αλεύρι, ρίχνουμε τη ζάχαρη και το βούτυρο κομμένο κυβάκια.

Τρίβουμε με τα δάχτυλα μέχρι το μείγμα να μοιάζει με ψίχουλα.

Προσθέτουμε τους κρόκους, τη βανίλια και ζυμώνουμε απαλά να δέσουν τα υλικά.

Αν χρειαστεί προσθέτουμε 1 ή 2 κουταλιές παγωμένο νερό. Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για μία ώρα.

Τάρτα σοκολάτα- καραμέλα

1 δόση ζύμης
1 ζαχαρούχο γάλα
330 γραμμ. κρέμα γάλακτος
300 γραμμ. σοκολάτα κουβερτούρα
1 κουταλάκι μέλι

 

Φτιάχνουμε τη ζύμη, ανοίγουμε φύλλο και το απλώνουμε σε ταρτιέρα 28 εκ., καλύπτοντας και τα τοιχώματα. Στρώνουμε επάνω λαδόκολλα και ρίχνουμε όσπρια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 15 λεπτά, αφαιρούμε τη λαδόκολλα με τα όσπρια και συνεχίζουμε το ψήσιμο άλλα 5-10 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η τάρτα. Την αφήνουμε να κρυώσει. Εχουμε βράσει την κονσέρβα του ζαχαρούχου για 3 ώρες και όταν γίνει χλιαρό στρώνουμε το καραμελωμένο γάλα πάνω στην τάρτα και τη βάζουμε στο ψυγείο. Σπάμε μικρά κομμάτια τη σοκολάτα και τη βάζουμε σε μπολ. Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και πριν βράσει τη ρίχνουμε πάνω στη σοκολάτα. Αφήνουμε 2 λεπτά, προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε μέχρι να ομοιογενοποιηθεί το μείγμα. Μετά από 10 λεπτά καλύπτουμε την τάρτα και τη βάζουμε στο ψυγείο, τουλάχιστον 4-5 ώρες. Καλό είναι πριν τη σερβίρουμε να την αφήσουμε εκτός ψυγείου 15-20 λεπτά. Διακοσμούμε την τάρτα με μπισκότα και στολίδια.

Τάρτα με ξερά βερίκοκα

Dreamstime.com
1 δόση ζύμης
500 γραμμ. ξερά βερίκοκα
200 γραμμ. χυμό πορτοκαλιού
1 σφηνάκι λικέρ βερίκοκο
250 γραμμ. μαρμελάδα βερίκοκο
1 κρόκος αυγού

 

Βάζουμε σε κατσαρόλα τον χυμό και τα βερίκοκα και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά. Μόλις κρυώσουν λίγο προσθέτουμε τη μαρμελάδα και το λικέρ και τα ανακατεύουμε. Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο και το απλώνουμε σε ταψί 30 εκ., φροντίζοντας να εξέχει γύρω γύρω. Ρίχνουμε τη γέμιση πάνω στο φύλλο και γυρίζουμε προς το κέντρο τη ζύμη που εξέχει. Διαλύουμε τον κρόκο αυγού με λίγο νερό και αλείφουμε την επιφάνεια της ζύμης. Ψήνουμε την τάρτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς περίπου 45 λεπτά.

Τάρτα με αμύγδαλα και αχλάδι

Dreamstime.com
1 δόση ζύμης
600 γραμμ. γάλα
1 βανίλια
5 κρόκοι αυγών
100 γραμμ. ζάχαρη
50 γραμμ. αλεύρι γ.ό.χ.
50 γραμμ. αμύγδαλα, αλεσμένα2
2-3 αχλάδια
50 γραμμ. φιλέ αμυγδάλου

 

Φτιάχνουμε τη ζύμη, ανοίγουμε φύλλο και το απλώνουμε σε ταρτιέρα 28 εκ. καλύπτοντας και τα τοιχώματα. Την τρυπάμε με πιρούνι σε πολλά σημεία και την ψήνουμε για 15 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς. Τη βγάζουμε και την αφήνουμε να κρυώσει. Ζεσταίνουμε το γάλα με τη βανίλια και μόλις πάρει βράση το κατεβάζουμε από τη φωτιά. Σε μπολ χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη με μίξερ χειρός για 5 λεπτά. Προσθέτουμε το αλεύρι και τα αμύγδαλα, ανακατεύουμε και ρίχνουμε σιγά σιγά το χλιαρό γάλα συνεχίζοντας το χτύπημα για 2-3 λεπτά. Αδειάζουμε την κρέμα πάνω στην τάρτα. Κόβουμε τα αχλάδια φέτες και τα στρώνουμε πάνω στην κρέμα. Πασπαλίζουμε με το φιλέ αμυγδάλου και ψήνουμε την τάρτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Μια ωραία ατμόσφαιρα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας