Δεν ξέρω αν προλάβατε κάποιο από τα παλιά γαλακτοπωλεία, όπου μπορούσες να πάρεις πρωινό με μέλι, βούτυρο και γάλα, να απολαύσεις μια ζεστή κρέμα με κανέλα, ένα ρυζόγαλο ή ένα λαχταριστό γαλακτομπούρεκο. Αν σας φαίνονται μακρινά και άγνωστα αυτά που περιγράφω, ελάτε να βγούμε μαζί μια γλυκιά βόλτα κι όλα θα γίνουν ξανά μέλι γάλα...
● Το μέλι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, είναι πηγή φυσικής ενέργειας, θεωρείται ελιξίριο ομορφιάς, αντιμετωπίζει τον βήχα και τον πονόλαιμο, χαλαρώνει και χαρίζει καλύτερο ύπνο...
Ρυζόγαλο
1 λίτρο γάλα
1 φλιτζάνι ρύζι καρολίνα
1/2 φλιτζάνι μέλι
1 ξυλάκι κανέλα
1 κουταλάκι κορν φλάουρ
κανέλα σκόνη για το σερβίρισμα
Βάζουμε το γάλα σε αντικολλητική κατσαρόλα και το ζεσταίνουμε. Προσθέτουμε την κανέλα και το ρύζι και ανακατεύουμε. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε, ανακατεύοντας συχνά. Μόλις το ρύζι χυλώσει και «σκάσει» προσθέτουμε το μέλι. Μόλις πάρει βράση ανακατεύουμε να διαλυθεί το μέλι. Αν δεν πήξει αρκετά το ρυζόγαλο, προσθέτουμε το κορν φλάουρ, που το διαλύουμε σε λίγο κρύο γάλα και το ρίχνουμε στο ρυζόγαλο ενώ βράζει, ανακατεύοντας συνέχεια για να πήξει. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και το μοιράζουμε σε μπολάκια. Οταν κρυώσει πασπαλίζουμε με κανέλα.
Μπισκότα
500 γραμμ. αλεύρι γ.ο.χ.
250 γραμμ. βούτυρο, παγωμένο
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
100 γραμμ. μέλι
8-10 κουταλιές γάλα
1/2 κουταλάκι αλάτι
Σε μπολ αναμιγνύουμε το αλεύρι, το αλάτι, το μπέικιν και προσθέτουμε το βούτυρο κρύο από το ψυγείο, κομμένο σε μικρούς κύβους. Ανακατεύουμε με τα δάχτυλά μας να γίνει η ζύμη σαν ψίχουλα. Προσθέτουμε το μέλι και το γάλα κουταλιά κουταλιά ζυμώνοντας, μέχρι να έχουμε μια ζύμη σχετικά σφιχτή που δεν κολλάει στα χέρια. Την τυλίγουμε με μεμβράνη και τη βάζουμε μισή ώρα στο ψυγείο. Την ανοίγουμε φύλλο, πάχους 3-4 χιλιοστών. Κόβουμε με στρογγυλά μπισκότα, τα τοποθετούμε στο ταψί του φούρνου που έχουμε καλύψει με χαρτί ψησίματος, αφήνοντας απόσταση μεταξύ τους. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς, περίπου 15 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.
Τσιζ κέικ
● Για τη βάση:
350 γραμμ. μπισκότα τύπου diggestive
150 γραμμ. βούτυρο
● Για την κρέμα:
800 γραμμ. τυρί κρέμα
120 γραμμ. μέλι
50 γραμμ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 βανίλια
λίγο αλάτι
2 αυγά
250 γραμμ. κρέμα γάλακτος
ξύσμα και χυμό ενός λεμονιού
Θρυμματίζουμε στο μούλτι τα μπισκότα και τα ρίχνουμε σε μπολ. Λιώνουμε το βούτυρο, το προσθέτουμε και ανακατεύουμε. Μεταφέρουμε το μείγμα σε πυρέξ. Πιέζουμε με την ανάποδη πλευρά ενός κουταλιού και το στρώνουμε. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 15 λεπτά και το αφήνουμε να κρυώσει. Σε μεγάλο μπολ βάζουμε το τυρί και το μέλι. Με μίξερ χειρός τα χτυπάμε για 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, τη βανίλια, το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού, το αλάτι και το αλεύρι. Συνεχίζουμε το χτύπημα για 3 λεπτά. Ρίχνουμε τα αβγά, χτυπάμε για λίγο σε χαμηλή ταχύτητα και αδειάζουμε το μείγμα πάνω στο ψημένο μπισκότο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 10 λεπτά, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 120 βαθμούς και συνεχίζουμε το ψήσιμο περίπου μία ώρα. Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει και το βάζουμε στο ψυγείο, τουλάχιστον 5-6 ώρες πριν το σερβίρουμε.
Μηλόπιτα
2-3 μήλα
3 αυγά
100 γραμμ. μέλι
125 γραμμ. βούτυρο
1 βανίλια
200 γραμμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
ξύσμα ενός λεμονιού
150 γραμμ. γάλα ζαχαρούχο
Καθαρίζουμε και κόβουμε τα μήλα μικρούς κύβους. Χτυπάμε σε μπολ τα αυγά με μίξερ χειρός και προσθέτουμε το μέλι. Συνεχίζουμε το χτύπημα και προσθέτουμε το βούτυρο, που έχουμε λιώσει, το αλεύρι, το μπέικιν, τη βανίλια και το ξύσμα λεμονιού. Σταματάμε το μίξερ και ρίχνουμε τα μήλα. Ανακατεύουμε και αδειάζουμε το μείγμα σε ταψί που έχουμε βουτυρώσει και αλευρώσει. Ψήνουμε τη μηλόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, περίπου 40-45 λεπτά. Την αφήνουμε να κρυώσει. Ζεσταίνουμε το ζαχαρούχο, χωρίς να το βράσουμε. Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε, περιχύνοντας με λίγο ζαχαρούχο γάλα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας