Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
20.4° 18.5°
1 BF
62%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
18.8° 14.9°
0 BF
76%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 17.7°
2 BF
79%
Ιωάννινα
Ομίχλη
10°C
9.9° 9.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
10°C
9.9° 9.9°
3 BF
87%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.5° 16.5°
0 BF
76%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
0 BF
82%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.5° 16.5°
1 BF
83%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
19.9° 19.8°
2 BF
60%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.9° 14.9°
3 BF
73%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
3 BF
48%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 18.3°
2 BF
71%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
0 BF
88%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
0 BF
82%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
19.5° 17.2°
1 BF
66%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
16.1° 15.8°
0 BF
72%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
17.1° 16.3°
3 BF
81%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
0 BF
75%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
1 BF
86%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
tiganites-me-meli
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Τηγανίτες με μήλα | Dreamstime.com

Με μήλο και αχλάδι

Μεταξύ τυρού και αχλαδίου είναι η φράση που υποδηλώνει μια χαλαρή «κουβέντα να γίνεται» περί ανέμων και υδάτων. Αφήνουμε στην άκρη το τυρί για κάποια άλλη στιγμή που θα μας έρθει η όρεξη και πιάνουμε μήλα και αχλάδια, όσο τα έχουμε ακόμη και μπορούμε να τα απολαμβάνουμε στην «ωραιότερη χώρα του κόσμου» εν μέσω κατακλυσμών, φυσικών και κερδοσκοπικών…

● Είναι πεντανόστιμα, έχουν κοινά διατροφικά χαρα­κτηρι­στικά, αν και οι ειδικοί λένε πως το αχλάδι «υπερτερεί» διατροφικά του μήλου.

Μαρμελάδα μήλο

Dreamstime.com
500 γραμμ. κόκκινα μήλα
500 γραμμ. ξινόμηλα
500 γραμμ. μαύρη ζάχαρη
50 γραμμ. μέλι
1 ξύλο κανέλας
1 αστεράκι γλυκάνισου
χυμό μισού λεμονιού

 

Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε μικρούς κύβους ή τα τρίβουμε στο χοντρό του τρίφτη. Τα βάζουμε σε κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη, το ξύλο κανέλας και τον γλυκάνισο. Ανάβουμε το μάτι στο δυνατό και μόλις τα μήλα βγάλουν τους χυμούς τους ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία. Σιγοβράζουμε ανακατεύοντας συχνά και μόλις δέσει η μαρμελάδα την κατεβάζουμε από τη φωτιά. Ρίχνουμε το μέλι και τον χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε απαλά και τη μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα.

Τηγανίτες με μήλα

300 γραμμ. αλεύρι γ.ο.χ.
1/2 κουταλάκι αλάτι
1/4 κουταλάκι σόδα
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
50 γραμμ. ζάχαρη
3 αυγά
3 ξινόμηλα
1 σφηνάκι κονιάκ
70 γραμμ. βούτυρο
300 γραμμ. γάλα
● Για το σερβίρισμα:
μέλι, κανέλα

 

Σε μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλάτι, τη σόδα και το μπέικιν. Ρίχνουμε το γάλα και ανακατεύουμε καλά με σύρμα. Λιώνουμε το βούτυρο, χωρίς να κάψει, το προσθέτουμε στο μείγμα και ανακατεύουμε μέχρι να ομοιογενοποιηθεί με τα υπόλοιπα υλικά. Χτυπάμε τα αυγά και τα προσθέτουμε μαζί με το κονιάκ. Ανακατεύουμε για 2 λεπτά. Τέλος, ρίχνουμε τα μήλα που έχουμε καθαρίσει και τρίψει στο χοντρό που τρίφτη και ανακατεύουμε. Ζεσταίνουμε αντικολλητικό τηγάνι και ρίχνουμε κουταλιές από το μείγμα. Γυρίζουμε τις τηγανίτες να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές. Τις σερβίρουμε ζεστές με μέλι και κανέλα.

Λικέρ αχλάδι

Dreamstime.com
10 αχλάδια (περίπου 1 κιλό)
1 λίτρο κονιάκ
750 γραμμ. ζάχαρη
3 γαρίφαλα
1 φύλλο αρμπαρόριζας
1/2 λεμόνι

 

Διαλέγουμε ώριμα αχλάδια. Πλένουμε τα μισά, τα κόβουμε στα τέσσερα, τους αφαιρούμε μόνο τα κοτσάνια και τα κουκούτσια και τα βάζουμε σε μεγάλο βάζο που κλείνει αεροστεγώς. Ρίχνουμε το κονιάκ, το μισό λεμόνι, κλείνουμε το βάζο και το αφήνουμε σε σκιερό σημείο για μία εβδομάδα. Καθαρίζουμε τα υπόλοιπα αχλάδια, τους αφαιρούμε φλούδες, κοτσάνια, κουκούτσια και τα κόβουμε σε κύβους. Βάζουμε σε κατσαρόλα ένα φλιτζάνι νερό, τη ζάχαρη, τα γαρίφαλα, την αρμπαρόριζα και ανάβουμε το μάτι στο δυνατό. Μόλις πάρουν βράση ρίχνουμε τα αχλάδια, ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα για 8-10 λεπτά. Την κατεβάζουμε από τη φωτιά και μόλις κρυώσει το ρίχνουμε στο βάζο. Ανακατεύουμε, το ξανακλείνουμε και το αφήνουμε 15 ημέρες σε σκιερό σημείο. Στραγγίζουμε το λικέρ, φιλτράροντάς το με φίλτρο καφέ ή τουλπάνι και το αποθηκεύουμε σε μπουκάλια.

Τάρτα με αχλάδια

Dreamstime.com
1 κιλό αχλάδια
100 γραμμ. βούτυρο
200 γραμμ. ζάχαρη άχνη
2 κουταλιές χυμό λεμονιού
1 κουταλάκι κονιάκ
250 γραμμ. αλεύρι γ.ο.χ.
2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
4 κρόκους αυγών
50 γραμμ. γάλα
1 βανίλια

 

Καθαρίζουμε τα αχλάδια και τα κόβουμε στα τέσσερα. Σε τηγάνι βάζουµε το μισό βούτυρο, 50 γραμμ. από τη ζάχαρη, τον χυμό λεμονιού και το κονιάκ. Ανάβουμε το μάτι, ανακατεύουμε με ξύλινη σπάτουλα και καραμελώνουμε τα αχλάδια. Τα αφαιρούμε και κρατάμε το σιρόπι. Σε µπολ ζυμώνουμε τα υπόλοιπα υλικά μέχρι να έχουμε μαλακή ζύμη. Ανάλογα με το μέγεθος των αυγών μπορεί να χρειαστεί λίγο περισσότερο ή λιγότερο αλεύρι. Βουτυρώνουμε ένα ταψί 28 εκ., απλώνουμε το ζυμάρι, καλύπτουμε και τα τοιχώματα και τοποθετούμε τα αχλάδια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, περίπου μισή ώρα. Βγάζουμε την τάρτα από τον φούρνο, περιχύνουμε με το σιρόπι και συνεχίζουμε το ψήσιμο άλλα 10 λεπτά ή µέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Με μήλο και αχλάδι

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας