Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
19.3° 16.8°
1 BF
67%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
17.0° 14.4°
0 BF
79%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.1° 16.6°
2 BF
81%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
8°C
7.9° 7.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
10°C
9.9° 9.9°
3 BF
81%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
76%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
10°C
10.4° 10.4°
0 BF
93%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
1 BF
87%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18°C
19.7° 16.1°
2 BF
63%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
15°C
15.9° 15.0°
2 BF
73%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.4° 18.4°
3 BF
55%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.5° 16.5°
2 BF
76%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
19.2° 19.2°
3 BF
40%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
19.1° 16.6°
1 BF
67%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
3 BF
79%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
15.5° 14.8°
0 BF
67%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
14.3° 14.3°
3 BF
82%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.1° 16.1°
1 BF
78%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.2° 10.2°
1 BF
90%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Το λάδι είναι το βασικότερο στοιχείο της μεσογειακής διατροφής

Ελιά και λάδι

Καλοκαιρινό βράδυ στον Αγιο Νικόλαο της Κρήτης. Στο διπλανό τραπέζι ζευγάρι Γάλλων πιάνει κουβέντα με τον σερβιτόρο την ώρα που αυτός καθαρίζει επιδέξια το ψάρι τους. Περί ελαιολάδου ο λόγος και ο Ελληνας καμαρώνει για το δικό μας, λέγοντας ότι είναι το καλύτερο στον κόσμο. Παρευθύς ο Γάλλος «ξινίζει» και αποφαίνεται ορθά κοφτά ότι το καλύτερο όλων είναι το ισπανικό. Ερευνάται αν ο... Γαλάτης ήξερε από καλό λάδι αλλά από γαλατική ευγένεια σίγουρα δεν κάτεχε πράμα. Μπορείτε, αλήθεια, να φανταστείτε ελληνικό τραπέζι χωρίς ελιές και λάδι; Κι όποιος το ’χει μπόλικο, σαν το πιπέρι της παροιμίας, πολλές φορές το παρακάνει.

Σαλάτα με ελιές

  • 500 γραμμ. πράσινες ελιές
  • 2 ντομάτες
  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 1/2 φλιτζάνι καρύδια χοντροκομμένα
  • 5 κουταλιές λάδι
  • 5 κουταλιές χυμό λεμονιού
  • 3 κουταλιές σπόρους ροδιού

Κόβουμε τις ελιές κομματάκια και τις βάζουμε σε σαλατιέρα. Προσθέτουμε τις ντομάτες ξεφλουδισμένες και κομμένες σε κύβους. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια και τα ρίχνουμε μαζί με το σκόρδο που έχουμε πολτοποιήσει. Σκορπίζουμε τα καρύδια και τους σπόρους ροδιού. Ανακατεύουμε το λάδι με το λεμόνι, περιχύνουμε τη σαλάτα και σερβίρουμε.

Αλμυρό κέικ με ελιές

  • 200 γραμμ. αλεύρι
  • 1/2 φλιτζάνι ελιές μαύρες ψιλοκομμένες
  • 10 φέτες λιαστής ντομάτας ψιλοκομμένες
  • 3 αυγά
  • 1/2 φλιτζάνι λαδοτύρι τριμμένο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 κουταλιά ρίγανη
  • 1 φλιτζάνι γιαούρτι
  • 1/3 φλιτζάνι λάδι
  • 1 φακελάκι ξερή μαγιά
  • αλάτι, πιπέρι

Σε λεκάνη βάζουμε τα αυγά χτυπημένα, το γιαούρτι και το λάδι. Τα ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε τις ελιές, τις ντομάτες, το κρεμμύδι, το τυρί, αλάτι, πιπέρι και ρίγανη. Αναμειγνύουμε το αλεύρι με τη μαγιά και τα προσθέτουμε στο μείγμα. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε το μείγμα σε βουτυρωμένη μακρόστενη φόρμα για κέικ. Ψήνουμε 45 λεπτά, σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, μέχρι να ροδίσει. Το αφήνουμε να κρυώσει λίγο, πριν το ξεφορμάρουμε.

  • 1 1/2 φλιτζάνι λάδι
  • 2 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 1 1/2 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
  • 1 κουταλάκι σόδα
  • 1 φλιτζάνι μαύρες σταφίδες
  • 1 φλιτζάνι καρύδια κομμένα
  • ξύσμα ενός πορτοκαλιού
  • αλεύρι για όλες τις χρήσεις (όσο πάρει)

Σε λεκάνη χτυπάμε το λάδι με τη ζάχαρη. Διαλύουμε τη σόδα στον χυμό πορτοκαλιού και τα προσθέτουμε. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε τις σταφίδες, τα καρύδια και το ξύσμα. Σιγά σιγά προσθέτουμε το αλεύρι, κοσκινισμένο, και ζυμώνουμε απαλά μέχρι να έχουμε μαλακή ζύμη. Στρώνουμε λαδόκολλα σε ταψί. Με κουτάλι παίρνουμε ζύμη και φτιάχνουμε κουλούρια. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς για 15-20 λεπτά.

Κοτόπουλο στο τηγάνι

  • 4 φιλέτα κοτόπουλου
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 φλιτζάνι λευκό κρασί
  • 3 ντομάτες, 1 φύλλο δάφνης
  • 100 γραμμ. ελιές μαύρες
  • 1/2 φλιτζάνι λάδι, αλάτι, πιπέρι
  • 4 κουταλιές μαϊντανό, ψιλοκομμένο

Σε νερό που βράζει ζεματάμε τις ελιές για 3-4 λεπτά. Σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο ψιλοκομμένα. Βάζουμε και το κοτόπουλο, κομμένο σε μεγάλους κύβους και όταν ροδίσει σβήνουμε με το κρασί. Ρίχνουμε 1 φλιτζάνι ζεστό νερό, αλάτι, πιπέρι και τη δάφνη. Βράζουμε μέχρι να μαλακώσει και προσθέτουμε τις ντομάτες, ξεφλουδισμένες και χοντροκομμένες. Σιγοβράζουμε για 20 λεπτά, προσθέτουμε τις ελιές, αφήνουμε να πάρουν 3-4 βράσεις και κατεβάζουμε από τη φωτιά. Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με τον μαϊντανό.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ελιά και λάδι

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας