Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
20.4° 18.4°
1 BF
73%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
21.3° 18.6°
3 BF
67%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
18°C
21.0° 17.7°
2 BF
76%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
2 BF
67%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
72%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
19.8° 19.8°
1 BF
71%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
13.4° 13.4°
2 BF
62%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.3° 20.3°
1 BF
68%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
20.2° 19.4°
4 BF
73%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.8°
1 BF
58%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.9°
3 BF
60%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.7° 18.7°
1 BF
72%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.9°
3 BF
73%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
21°C
20.6° 20.6°
2 BF
61%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
20°C
20.5° 18.4°
3 BF
58%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.3° 18.8°
4 BF
79%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.0° 20.0°
2 BF
53%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
19.9° 18.3°
3 BF
66%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
21°C
20.7° 20.7°
3 BF
68%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
2 BF
61%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Γευστικά γενέθλια

Αυτές τις μέρες συμπληρώνεται ένας χρόνος αφότου η «Γεύση» βρήκε φιλόξενη στέγη στις ανανεωμένες… ζουμερές «Νησίδες». Είπα λοιπόν να ετοιμάσω γεύμα γενεθλίων, με ορεκτικό για αρχή, κυρίως πιάτο, επιδόρπιο και στο τέλος μια ωραία τούρτα με το κεράκι της. Για να τα προλάβω όλα αυτά όμως, πρέπει να βάλετε και εσείς ένα χεράκι. Τι λέτε, θα τα καταφέρουμε;


Τυροπιτάκια

Συνταγή που έφτιαχνε η μητέρα μου

● Για τη ζύμη:

500 γραμμ. αλεύρι

που φουσκώνει μόνο του

1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό

1 κεσεδάκι λάδι

λίγο αλάτι

● Για τη γέμιση:

2 αυγά

250 γραμμ. φέτα

150 γραμμ. τριμμένα κίτρινα τυριά

λίγο γάλα

πιπέρι

● Για το άλειμμα:

1 αυγό

Σε μεγάλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, το γιαούρτι, το περισσότερο λάδι και λίγο αλάτι. Ζυμώνουμε και αν χρειάζεται προσθέτουμε και το υπόλοιπο λάδι, μέχρι να έχουμε αφράτη και λεία ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Σε μπολ χτυπάμε τα αυγά με 1-2 κουταλιές γάλα. Ρίχνουμε πιπέρι και προσθέτουμε τη φέτα που έχουμε θρυμματίσει, τα τριμμένα τυριά (ρεγκάτο, κασέρι, γκούντα κ.λπ.) και τα ανακατεύουμε. Παίρνουμε ζύμη όσο ένα καρύδι ή λίγο περισσότερη και την ανοίγουμε με τις παλάμες μας στον πάγκο της κουζίνας. Την κόβουμε με μεγάλο ποτήρι σε κύκλο και βάζουμε στο κέντρο μία κουταλιά γέμιση. Την κλείνουμε σε μισοφέγγαρο και πατάμε τις άκρες με τα δάχτυλα ή πιρούνι να ενωθούν. Τοποθετούμε τα τυροπιτάκια σε ταψί που έχουμε ντύσει με λαδόκολλα. Χτυπάμε το αυγό με 1 κουταλιά νερό και με πινέλο τα αλείφουμε. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις 20-25 λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.


Κοτόπουλο αρβανίτικο

Της Γεωργίας, Αγρίνιο

1 κοτόπουλο σε μερίδες

4 σκελίδες σκόρδο

2 ντομάτες τριμμένες

1/2 ποτήρι κρασιού ξίδι

100 γραμμ. καρύδια ψιλοκομμένα

1/2 φλιτζάνι λάδι

5 κουταλιές βούτυρο

αλάτι, πιπέρι

Σε βαθύ τηγάνι με καπάκι ζεσταίνουμε το λάδι με το βούτυρο και τηγανίζουμε το κοτόπουλο. Το βγάζουμε και ρίχνουμε το σκόρδο να ροδίσει. Προσθέτουμε την ντομάτα, αλάτι, πιπέρι, λίγο νερό και ξαναβάζουμε το κοτόπουλο. Σιγοβράζουμε για λίγη ώρα μέχρι να μαλακώσει, ρίχνουμε τα καρύδια και το ξίδι. Δυναμώνουμε τη φωτιά να εξατμιστεί το ξίδι και να δέσει η σάλτσα.


Σοφρίτο

Της κυρίας Λίνας, Κέρκυρα

800 γραμμ. μοσχάρι κιλότο

αλεύρι

1 φλιτζάνι λάδι

10 σκελίδες σκόρδο

1/2 μάτσο μαϊντανό

αλάτι, πιπέρι

1 φλιτζάνι ξίδι λευκό

Ζητάμε από τον χασάπη μας να μας κόψει το κρέας σε 8 φέτες 100 γραμμ. η κάθε μία και να τις χτυπήσει να γίνουν πιο λεπτές. Αλατοπιπερώνουμε το κρέας και το πανάρουμε καλά στο αλεύρι. Ζεσταίνουμε το λάδι σε μεγάλο τηγάνι. Τινάζουμε τις φέτες να φύγει το περιττό αλεύρι. Τις τηγανίζουμε ανά 2-3 σε μέτρια φωτιά για 4-5 λεπτά από κάθε πλευρά τους. Τις βγάζουμε σε πιατέλα. Ρίχνουμε στο λάδι το σκόρδο και τον μαϊντανό που τα έχουμε ψιλοκόψει. Τα σοτάρουμε για 2-3 λεπτά και ξαναρίχνουμε το κρέας στο τηγάνι και ύστερα από 5 λεπτά σβήνουμε με το ξίδι. Δυναμώνουμε τη φωτιά για 2-3 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το περισσότερο ξίδι, σκεπάζουμε το τηγάνι και μαγειρεύουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά για 20-25 λεπτά. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να μείνει με παχύρρευστη σάλτσα. Το σερβίρουμε με πιλάφι ή πατάτες τηγανητές.


Τούρτα σοκολάτα

Της θείας Σοφίας, Κέρκυρα

300 γραμμ. ζάχαρη άχνη

250 γραμμ. βιτάμ

1 κουτί κακάο

5 αυγά (πολύ φρέσκα)

λίγο αλάτι

1 συσκευασία παντεσπάνι,

βανίλια ή σοκολάτα (τρεις δίσκοι)

● Για το σιρόπι:

1 φλιτζάνι νερό

1/2 φλιτζάνι ζάχαρη

1 σφηνάκι κονιάκ

● Για τη διακόσμηση:

200 γραμμ. κρέμα γάλακτος

2 κουταλιές ζάχαρη άχνη

Λιώνουμε το βιτάμ και το αφήνουμε να κρυώσει. Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια, που τα χτυπάμε με λίγο αλάτι σε μαρέγκα. Βάζουμε το βούτυρο σε βαθύ μπολ και το χτυπάμε με μίξερ χειρός. Κοσκινίζουμε την άχνη, το κακάο και τα ανακατεύουμε. Τα ρίχνουμε στο βούτυρο, συνεχίζουμε το χτύπημα και προσθέτουμε και τους κρόκους. Οταν το μείγμα αφρατέψει, κλείνουμε το μίξερ και ρίχνουμε τη μαρέγκα, ανακατεύοντας με σπάτουλα, προσεκτικά, να ενσωματωθεί στη σοκολατένια κρέμα. Τη βάζουμε στο ψυγείο.

Σε μικρή κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη και βράζουμε για 5 λεπτά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και όταν κρυώσει ρίχνουμε το κονιάκ.

Σε πιατέλα βάζουμε έναν δίσκο παντεσπάνι και τον ραντίζουμε με το σιρόπι. Στρώνουμε περίπου το 1/3 της κρέμας. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο με τους άλλους 2 δίσκους, φροντίζοντας στο τέλος να καλύψουμε την τούρτα και γύρω γύρω.

Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με 2-3 κουταλιές άχνη σε σαντιγί και με κορνέ γαρνίρουμε την τούρτα. Τη βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει.


Εκμέκ κανταΐφι

Η συνταγή και η φωτογραφία είναι της Μπίας Αμανατίδου από τη Θεσσαλονίκη.

● Για τη βάση:

500 γραμμ. φύλλο κανταΐφι

250 γραμμ. μαργαρίνη

250 γραμμ. καρυδόψιχα

1 κουταλιά κανέλα

● Για το σιρόπι:

800 γραμμ. ζάχαρη

600 γραμμ. νερό

1 ξύλο κανέλας

1 κουταλιά χυμό λεμονιού

2 βανίλιες

2 κουταλιές σούπας μέλι

● Για την κρέμα πατισερί:

1 λίτρο φρέσκο γάλα

4 κρόκοι αυγών

1 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη

150 γραμμ. μαργαρίνη

100 γραμμ. κορν φλάουρ

1 βανίλια

● Για την σαντιγί:

1 φυτική κρέμα, κονσέρβα

1 φλιτζανάκι καφέ γάλα

100 γραμμ. ζάχαρη άχνη

● Για το σερβίρισμα:

φιστίκια Αιγίνης

Ξεκινάμε ετοιμάζοντας το σιρόπι. Βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό και το ξύλο κανέλας να βράσουν 8-10 λεπτά από την ώρα που αρχίζει να κοχλάζει. Το κατεβάζουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε την κανέλα και προσθέτουμε τις βανίλιες, το μέλι και τον χυμό λεμονιού. Ανακατεύουμε και το αφήνουμε να κρυώσει. Συνεχίζουμε με τη βάση κανταΐφι. Λιώνουμε τη μαργαρίνη και την αφήνουμε να χλιαρύνει.

Ανοίγουμε και «ξάνουμε» με τα χέρια μας το φύλλο κανταΐφι. Βουτυρώνουμε το ταψί του φούρνου και απλώνουμε το μισό φύλλο. Βουτυρώνουμε με πινέλο με την μισή ποσότητα μαργαρίνης, σκορπίζουμε την καρυδόψιχα ψιλοκομμένη, πασπαλίζουμε την κανέλα και σκεπάζουμε με το υπόλοιπο φύλλο. Το βουτυρώνουμε με την υπόλοιπη μαργαρίνη και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις, περίπου 50-60 λεπτά. Το βγάζουμε από τον φούρνο και το σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι.

Το αφήνουμε τουλάχιστον 3-4 ώρες να κρυώσει. Ετοιμάζουμε την κρέμα. Σε μπολ βάζουμε τους κρόκους, τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ και 1/2 φλιτζάνι από το γάλα και τα ανακατεύουμε με σύρμα. Βάζουμε το γάλα σε κατσαρόλα να ζεσταθεί σε χαμηλή θερμοκρασία και μόλις γίνει λίγο χλιαρό προσθέτουμε το μείγμα των αυγών. Ανακατεύουμε συνέχεια με το σύρμα μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει η κρέμα. Την αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τη βανίλια και τη μαργαρίνη, ανακατεύουμε να λιώσει και τη σκεπάζουμε με μεμβράνη, φροντίζοντας να εφάπτεται πάνω στην κρέμα. Την αφήνουμε να κρυώσει τελείως, την αφρατεύουμε με σύρμα και τη στρώνουμε πάνω στο κανταΐφι.

Σε μπολ βάζουμε τη φυτική κρέμα και τη χτυπάμε με μίξερ χειρός για 2-3 λεπτά, προσθέτουμε το γάλα, συνεχίζουμε να χτυπάμε και ρίχνουμε σιγά σιγά τη ζάχαρη άχνη μέχρι να έχουμε αφράτη σαντιγί. Σκεπάζουμε και διακοσμούμε το γλυκό με τη σαντιγί, ρίχνουμε τριμμένο και ελαφρώς καβουρντισμένο φιστίκι Αιγίνης. Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο, τουλάχιστον 8 ώρες πριν το σερβίρουμε ή καλύτερα από το προηγούμενο βράδυ. Μπορούμε αν θέλουμε να αντικαταστήσουμε τη μαργαρίνη με βούτυρο.


Παντζαροσαλάτα

Της Μαρίας Μανωλακάκη, Ηράκλειο Κρήτης

1/2 κιλό βρασμένα παντζάρια

1 μεγάλο ωμό παντζάρι

2 ξινόμηλα

3 καρότα

1 γιαούρτι στραγγιστό

3-4 κουταλιές μαγιονέζα

3 κουταλιές λάδι

2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες

2 κουταλιές ξίδι

50 γραμμ. καρύδια ψιλοκομμένα

αλάτι, πιπέρι

Κόβουμε τα βρασμένα παντζάρια σε κύβους και τα ρίχνουμε σε γυάλινη σαλατιέρα. Ξύνουμε σε χοντρό τρίφτη τα καρότα, τα ξινόμηλα και το ωμό παντζάρι. Βάζουμε σε στρώσεις καρότο, μήλο, ωμό παντζάρι, καρότο, μήλο. Ανακατεύουμε το γιαούρτι με το λάδι, τη μαγιονέζα, το σκόρδο, το ξίδι, αλάτι, πιπέρι και το ρίχνουμε από πάνω. Σκεπάζουμε τη σαλατιέρα με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο τουλάχιστον 2 ώρες. Πριν σερβίρουμε, σκορπίζουμε τα καρύδια και ανακατεύουμε καλά.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Γευστικά γενέθλια

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας