Είμαι από τους τυχερούς που φιλοξενήθηκα για τις καλοκαιρινές μου διακοπές στον νότο της Κέρκυρας. Κάθε απόγευμα γύρναγα, κουβαλώντας τη γλυκιά κούραση της ημέρας, σ’ ένα σκιερό, δροσερό, κατάφυτο «καταφύγιο».
Πάντα με περίμενε πάνω στο μαρμάρινο πρεβάζι της βεράντας μια μικρή ή μεγάλη έκπληξη. Αυγά φρέσκα, «ζεστά», ντομάτες που τις μύριζες απ’ τα δέκα μέτρα, αγγουράκια, μελιτζάνες, βλίτα. Και το καλύτερο απ’ όλα, ανοιχτόχρωμα πράσινα, πεντανόστιμα «αυγουστιάτικα» σύκα.
Ολα αυτά και πολλά ακόμη τα φυτεύει, τα φροντίζει και τα μοιράζει με αγάπη στους γύρω της η κυρία Λίνα. Μια γυναίκα ακούραστη, που η μέρα της ξεκινάει πριν βγει ο ήλιος και τελειώνει πολύ μετά τη δύση του! «Παιδί» της πόλης, γέννημα θρέμμα, εκτίμησα κάθε τι που απλόχερα μου πρόσφερε, καλομαγειρεμένο από το μποστάνι της και όχι μόνο.
Δροσερή σαλάτα
•300 γραμμ. γιαούρτι στραγγιστό
•3 αυγά, σφιχτά βρασμένα
•1 αγγούρι σε κυβάκια, χωρίς τα σπόρια
•1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
•3 ραπανάκια σε λεπτές φέτες
•2 μεγάλες σφιχτές ντομάτες σε κυβάκια, χωρίς τα σπόρια
•2 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό
•2 κουταλιές ψιλοκομμένο δυόσμο
•1/2 κουταλάκι κύμινο σε σπόρους
•1/2 λεμόνι (τον χυμό)
•το ξύσμα από ένα λεμόνι
•5 κουταλιές λάδι
•αλάτι, πιπέρι
Σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε το γιαούρτι με το λάδι, το λεμόνι, το ξύσμα, τα μυρωδικά, αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε όλα τα λαχανικά, τα οποία τα έχουμε στεγνώσει με απορροφητικό χαρτί, και ανακατεύουμε καλά. Κόβουμε και τα αυγά σε τέταρτα και τα βάζουμε από πάνω. Μοιράζουμε στα πιάτα και απολαμβάνουμε ένα δροσερό και ελαφρύ πλήρες γεύμα.
Σουφλέ κολοκυθιού
•1 1/2 κιλό κολοκύθια
•1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
•2 αυγά
•300 γραμμ. γιαούρτι στραγγιστό
•250 γραμμ. φέτα
•1 μάτσο άνηθο, ψιλοκομμένο
•4 κουταλιές δυόσμο φρέσκο, ψιλοκομμένο
•150 γραμμ. σιμιγδάλι ψιλό + λίγο για το πασπάλισμα
•1/4 φλιτζάνι λάδι + λίγο για το πυρέξ
•αλάτι, πιπέρι
Πολτοποιούμε στο μούλτι το κρεμμύδι. Χοντροτρίβουμε τη φέτα. Τρίβουμε τα κολοκύθια στο χοντρό του τρίφτη. Τα στύβουμε πολύ καλά, να αποβάλουν τα υγρά τους. Τα βάζουμε σε μπολ μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα ανακατεύουμε. Λαδώνουμε ένα πυρέξ και αδειάζουμε το μείγμα. Ισιώνουμε την επιφάνεια και την πασπαλίζουμε με λίγο σιμιγδάλι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς 40-50 λεπτά ή μέχρι να ψηθεί καλά πάνω κάτω.
Φασολάκια με καρύδια
•1 κιλό φρέσκα φασολάκια
•1 φλιτζάνι λάδι
•5 σκελίδες σκόρδο
•5-6 κόκκους μαύρο πιπέρι
•1 κουταλιά ρίγανη
•λίγα φύλλα φρέσκο φασκόμηλο
•1/2 φλιτζάνι καρύδια ψίχα χοντροκοπανισμένα
•αλάτι, πιπέρι
•200 γραμμ. γραβιέρα σε κύβους
Πλένουμε και καθαρίζουμε τα φασολάκια. Τα αφήνουμε ολόκληρα.
Καθαρίζουμε το σκόρδο και κόβουμε κάθε σκελίδα στα τέσσερα. Βράζουμε τα φασολάκια σε αλατισμένο νερό ίσα ίσα να μαλακώσουν. Τα ρίχνουμε σε κρύο νερό και τα αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν.
Τα μεταφέρουμε σε βαθιά πιατέλα. Ζεσταίνουμε το λάδι σε τηγάνι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τους κόκκους του πιπεριού και το σκόρδο. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε μέσα το φασκόμηλο, τη ρίγανη και τα καρύδια, ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα και περιχύνουμε τα φασολάκια. Επειτα από πέντε λεπτά ρίχνουμε το τυρί και σερβίρουμε.
Μελιτζάνες με μοτσαρέλα
•4 μελιτζάνες φλάσκες
•4 σφιχτές ντομάτες
•1 φλιτζάνι λάδι
•4 μπάλες μοτσαρέλα
•λίγα φύλλα βασιλικού
•αλάτι, πιπέρι
Πλένουμε και κόβουμε τις μελιτζάνες στη μέση κατά μήκος. Τις σκουπίζουμε καλά, τις ραντίζουμε με το λάδι. Τις βάζουμε σε ταψί και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για μισή ώρα ή μέχρι να μαλακώσουν. Κόβουμε σε μικρά κομμάτια τις ντομάτες και τη μοτσαρέλα και τα βάζουμε μ’ ένα κουτάλι πάνω στις μελιτζάνες. Ψήνουμε για 10 λεπτά ακόμη μέχρι να λιώσει το τυρί και τις βγάζουμε από τον φούρνο. Ρίχνουμε τα φύλλα του βασιλικού, αλάτι, πιπέρι και σερβίρουμε.
Εκτός μενού
Νοστιμιές από... σπίτι
Οσοι αγαπούν το μαγείρεμα, το κάνουν με μεγάλη χαρά. Το θεωρούν δημιουργία και αφιερώνουν πολύωρη εργασία, τις περισσότερες φορές «υπό καυτές συνθήκες», για ένα νόστιμο αποτέλεσμα.
Το καλοκαίρι όμως, που το θερμόμετρο χτυπάει κόκκινο, και ιδίως την περίοδο των διακοπών, όλοι εμείς οι ορκισμένοι «μαγέροι»... απέχουμε συνειδητά από τη... ζέστη και τη... θαλπωρή της κουζίνας.
Υπάρχουν τόσα εποχικά λαχανικά και φρούτα που μπορούμε με τον κατάλληλο συνδυασμό να τα καταναλώσουμε ωμά ή ελαφρώς μαγειρεμένα και να χορτάσουμε νόστιμα χωρίς να βαρύνουμε.
Το καλοκαίρι καλά κρατάει ακόμη! Τα μποστάνια θα δίνουν για αρκετό καιρό τους εποχικούς καρπούς τους.
Για τους πολλούς που τα εκτιμούν όλα αυτά, αλλά δεν μπόρεσαν ποτέ να τα αποκτήσουν, υπάρχουν οι συγγενείς και φίλοι «μποστανατζήδες», που αν τους επισκεφθούμε δεν υπάρχει περίπτωση να φύγουμε χωρίς δυο-τρεις σακούλες με φρέσκα καλούδια.
Φρούτα και λαχανικά με άρωμα και γεύση, που είτε ωμά είτε μαγειρεμένα, είναι μια γευστική εμπειρία.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας