Ανήκουν στην ίδια οικογένεια -πρώτα ξαδερφάκια νομίζω-, αλλά από χαρακτήρα είναι η μέρα με τη νύχτα. Αψύ και αράθυμο το ένα, ώρες ώρες μας φέρνει δάκρυα στα μάτια, ενώ το δεύτερο μας γλυκαίνει με την παρουσία του. Παρά τις διαφορές τα βρίσκουν μεταξύ τους και κάνουν καλή παρέα: κρεμμύδι και πράσο λοιπόν ή το αντίστροφο αν προτιμάτε…
● Ακόμα και πράσα να ‘ναι, δεν θα πάρω, έλεγε κάποιες φορές ο Πολίτης παππούς μου για να τονίσει τη νοστιμιά τους
Κρεμμυδόσουπα
8 μεγάλα κρεμμύδια
6 κουταλιές βούτυρο
2 κουταλιές αλεύρι
1 σκελίδα σκόρδο
1 φύλλο δάφνης
1/2 φλιτζάνι κόκκινο κρασί
1 κύβο βοδινού
½ μάτσο μαϊντανό
4 φέτες ψωμί
150 γραμμ. γραβιέρα
αλάτι, πιπέρι
Χοντροκόβουμε τα κρεμμύδια. Βάζουμε το βούτυρο σε κατσαρόλα να ζεσταθεί, ρίχνουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο λιωμένο και τα σοτάρουμε. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί ρίχνουμε ζεστό νερό να υπερκαλύπτει τα κρεμμύδια. Προσθέτουμε τη δάφνη, αλάτι, πιπέρι, τον κύβο και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σιγομαγειρεύουμε 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια. Ψήνουμε τις φέτες ψωμιού στο γκριλ, απλώνουμε πάνω τη γραβιέρα τριμμένη και τις ξαναβάζουμε στο γκριλ να λιώσει το τυρί. Σερβίρουμε τη σούπα σε μπολ με μια φέτα ψωμί με γραβιέρα.
Πρασόρυζο
700 γραμμ. πράσα
1 κρεμμύδι
2 καρότα
1 κύβο λαχανικών
1 φλιτζάνι ρύζι για πιλάφι
1/2 φλιτζάνι λάδι
1 λεμόνι, χυμό + ξύσμα
1/2 κουταλάκι ζάχαρη
αλάτι, πιπέρι
Βάζουμε το λάδι σε κατσαρόλα να ζεσταθεί και ρίχνουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο. Ανακατεύουμε και πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε τα πράσα κομμένα σε χοντρές ροδέλες. Ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά και ρίχνουμε τα καρότα ψιλοκομμένα. Προσθέτουμε 1/2 φλιτζάνι ζεστό νερό και τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να εξατμιστούν τα πολλά υγρά. Ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά. Προσθέτουμε 3 φλιτζάνια ζεστό νερό, τον κύβο, λίγο αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 15-20 λεπτά. Προσθέτουμε τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού και σε 1-2 λεπτά κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Την αφήνουμε 15 λεπτά σκεπασμένη πριν σερβίρουμε.
Τάρτα με πράσα και κρεμμύδια
1 φύλλο ζύμης για τάρτες
500 γραμμ. πράσα
5 φρέσκα κρεμμυδάκια
50 γραμμ. βούτυρο
4-5 φέτες μπέικον
2 αυγά
250 γραμμ. κρέμα γάλακτος
100 γραμμ. έμενταλ
150 γραμμ. γραβιέρα
αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο
Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε τα πράσα και τα κρεμμυδάκια κομμένα σε ροδέλες. Αλατοπιπερώνουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα σοτάρουμε ανακατεύοντας κατά διαστήματα για 10 λεπτά. Αφήνουμε το μίγμα στην άκρη. Σε αντικολλητικό τηγάνι ροδίζουμε το μπέικον, κομμένο σε κυβάκια για 3-4 λεπτά. Το προσθέτουμε στα πράσα. Στρώνουμε τη ζύμη σε ταρτιέρα διαμέτρου 22-24 εκ. Την τρυπάμε σε πολλά σημεία με πιρούνι. Ρίχνουμε το μίγμα με τα πράσα και πασπαλίζουμε τα τριμμένα τυριά. Χτυπάμε σε μπολ τα αυγά με πιπέρι και λίγο μοσχοκάρυδο μαζί με την κρέμα γάλακτος και περιχύνουμε το φαγητό. Ψήνουμε την τάρτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 40-45 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει.
Στιφάδο
1.200 γραμμ. μοσχάρι χτένι
1/3 φλιτζανιού λάδι
1 κιλό κρεμμυδάκια στιφάδου
1 κρεμμύδι
3 σκελίδες σκόρδο
1 φύλλο δάφνης
2 κουταλιές ντομάτα πελτέ
500 γραμμ. τριμμένες ντομάτες
1 ξύλο κανέλας
4-5 μπαλίτσες μπαχάρι
1 φλιτζάνι λευκό κρασί
1 σφηνάκι ξίδι
1/2 κουταλάκι ζάχαρη
αλάτι, πιπέρι
Σε μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και ροδίζουμε το κρέας κομμένο σε κύβους σε 2-3 δόσεις. Το αφήνουμε σε πιατέλα. Στο ίδιο λάδι σοτάρουμε το κρεμμύδι και τα σκόρδα ψιλοκομμένα. Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια και τα τσιγαρίζουμε μέχρι να μαλακώσουν. Ρίχνουμε το κρασί και το ξίδι, ανακατεύουμε απαλά να εξατμιστούν τα υγρά και προσθέτουμε το κρέας με τους χυμούς του, τον πελτέ, τις τριμμένες ντομάτες, το φύλλο δάφνης, την κανέλα, τη ζάχαρη και το μπαχάρι. Μόλις πάρουν βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 1-1,5 ώρα ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να δέσει η σάλτσα. Κατά τη διάρκεια του βρασμού προσθέτουμε ζεστό νερό όταν χρειάζεται, χωρίς να αφήνουμε το φαγητό να στεγνώνει. Προς το τέλος ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας