Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
20.4° 18.4°
1 BF
73%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
21.3° 18.6°
3 BF
67%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
18°C
21.0° 17.7°
2 BF
76%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
2 BF
67%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
72%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
19.8° 19.8°
1 BF
71%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
13.4° 13.4°
2 BF
62%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.3° 20.3°
1 BF
68%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
20.2° 19.4°
4 BF
73%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.8°
1 BF
58%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.9°
3 BF
60%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.7° 18.7°
1 BF
72%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.9°
3 BF
73%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
21°C
20.6° 20.6°
2 BF
61%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
20°C
20.5° 18.4°
3 BF
58%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.3° 18.8°
4 BF
79%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.0° 20.0°
2 BF
53%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
19.9° 18.3°
3 BF
66%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
21°C
20.7° 20.7°
3 BF
68%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
2 BF
61%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Dreamstime.com

Αγαπημένα εορταστικά

Είναι πολλοί αυτοί που παρουσιάζουν… δυσανεξία στην εορταστική ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων και σε όλα όσα τη συνοδεύουν. Για να λέμε την αλήθεια, όχι όλα ακριβώς… Λίγοι μπορούν να αντισταθούν σ’ έναν μυρωδάτο κουραμπιέ με βούτυρο γάλακτος και καβουρντισμένα αμύγδαλα, ένα κλασικό –όνομα και πράμα– μελομακάρονο ή έναν ξεροψημένο μπακλαβά με το σιρόπι του. Αλήθεια, το δικό σας αγαπημένο ποιο είναι;

● Μέτρον άριστον και στα γλυκά των Χριστουγέννων, για να μη μας προκύψει... βαρύ το νέο έτος


Κουραμπιέδες

Dreamstime.com
500 γραμμ. βούτυρο γάλακτος

100 γραμμ. φυτίνη

1 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη

1/3 φλιτζανιού κονιάκ

1/2 κουταλάκι μαγειρική σόδα

250 γραμμ. ξεφλουδισμένα,

καβουρντισμένα και

χοντροκομμένα αμύγδαλα

1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ.

● Για το τελείωμα

κονιάκ για ράντισμα

1/2 κιλό ζάχαρη άχνη

 

Λιώνουμε το βούτυρο και τη φυτίνη σε πολύ χαμηλή φωτιά. Οταν κρυώσει το βάζουμε στο μίξερ και το χτυπάμε ένα τέταρτο. Προσθέτουμε την άχνη και ρίχνουμε τη σόδα διαλυμένη στο κονιάκ, τα αμύγδαλα και όσο πάρει αλεύρι κοσκινισμένο, για να έχουμε μια ζύμη στιλπνή και εύπλαστη. Πλάθουμε σχήματα και ψήνουμε τους κουραμπιέδες σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα. Οταν μισοκρυώσουν τους ραντίζουμε με κονιάκ και τους τυλίγουμε με άχνη.


Μελομακάρονα

2 φλιτζάνια λάδι

1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ.

1 κουταλιά μπέικιν πάουντερ

1 φλιτζάνι ζάχαρη

1 κουταλιά κανέλα

1 σφηνάκι κονιάκ

1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού

ξύσμα 2 πορτοκαλιών

1 κουταλάκι σόδα

1/3 κουταλάκι γαρίφαλο

● Για το μέλωμα:

2 φλιτζάνια μέλ

1 φλιτζάνι ζάχαρη

2 φλιτζάνι νερό

χυμό από 1/2 λεμόνι

καρυδόψιχα για πασπάλισμα

Διαλύουμε τη σόδα στο κονιάκ, το ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ μαζί με όλα τα υλικά, εκτός από το αλεύρι και το μπέικιν και τα χτυπάμε για 10 λεπτά. Σταματάμε το μίξερ και ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι με το μπέικιν, ζυμώνοντας απαλά για λίγο. Πλάθουμε μελομακάρονα, τα κυλάμε στον τρίφτη τυριού και τα βάζουμε σε ταψί. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, περίπου 30 λεπτά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν. Βράζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι 4 λεπτά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και με τρυπητή κουτάλα βουτάμε τα κρύα μελομακάρονα στο ζεστό σιρόπι για 20-30 δευτερόλεπτα. Τα τοποθετούμε σε πιατέλα πασπαλίζοντας καρυδόψιχα σε κάθε στρώση.


Μπακλαβάς

Dreamstime.com
1 κιλό φύλλο κρούστας ψιλό

500 γραμμ. βούτυρο γάλακτος λιωμένο

400 γραμμ. αμυγδαλόψιχα

400 γραμμ. καρυδόψιχα

1 κουταλιά σούπας κανέλα

1/4 κουταλάκι γαρίφαλο σκόνη

γαρίφαλα ολόκληρα για στόλισμα

● Για το σιρόπι:

6 φλιτζάνια ζάχαρη

5 φλιτζάνια νερό

1/2 λεμόνι (φλούδα + χυμό)

Χοντροκόβουμε τους καρπούς και προσθέτουμε την κανέλα και το γαρίφαλο. Αλείφουμε με βούτυρο το μεγάλο ταψί του φούρνου και στρώνουμε 7 φύλλα, όλα αλειμμένα. Από πάνω ρίχνουμε τη μισή γέμιση, συνεχίζουμε με άλλα 5-6 αλειμμένα φύλλα, προσθέτουμε την υπόλοιπη γέμιση και τελειώνουμε με τα υπόλοιπα φύλλα που είναι περισσότερα. Κόβουμε σε ρόμβους τον μπακλαβά, όχι μέχρι κάτω. Σε κάθε κομμάτι καρφώνουμε ένα γαρίφαλο. Οσο βούτυρο έμεινε το ρίχνουμε από πάνω. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για μία ώρα τουλάχιστον. Βράζουμε το σιρόπι 7 λεπτά και το ρίχνουμε καυτό στον μπακλαβά που έχει κρυώσει.


Δίπλες

Dreamstime.com
5 αυγά

χυμό από 1 λεμόνι

1 σφηνάκι κονιάκ

1 κουταλιά ζάχαρη

1/2 κουταλάκι αλάτι

500-600 γραμμ. αλεύρι γ.ο.χ.

● Για το τηγάνισμα:

λάδι ή σπορέλαιο

● Για το σιρόπι:

2 φλιτζάνια νερό

1 φλιτζάνι ζάχαρη

3 φλιτζάνια μέλι

● Για το σερβίρισμα:

μέλι, καρύδια, κανέλα

Χτυπάμε με σύρμα τα αυγά, το κονιάκ, τον χυμό λεμονιού, τη ζάχαρη και το αλάτι. Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι, ζυμώνοντας μέχρι να έχουμε σφιχτή ζύμη. Την αφήνουμε 1 ώρα να «ξεκουραστεί». Βάζουμε μπόλικο λάδι σε κατσαρόλα να κάψει. Παίρνουμε κομμάτια ζύμης και με πλάστη (ή μηχανή για ζυμαρικά) ανοίγουμε φύλλο, κόβουμε λωρίδες και τις λωρίδες σε κομμάτια 4x10 εκ. Τα ανοίγουμε λίγο με τα χέρια και τα ρίχνουμε στο τηγάνι. Τα γυρνάμε αμέσως από την άλλη πλευρά. Τα τσιμπάμε από τη μια άκρη με πιρούνι και τα γυρνάμε γύρω γύρω, να πάρουν στρογγυλό σχήμα. Αφήνουμε τις δίπλες λίγο να ροδίσουν. Τις βάζουμε όρθιες σε ταψί. Βράζουμε το σιρόπι 4-5 λεπτά. Κλείνουμε τη φωτιά και βουτάμε μία μία τις δίπλες, τις γυρνάμε αμέσως και τις τοποθετούμε σε πιατέλα. Ραντίζουμε κάθε στρώση με μέλι, καρύδια και κανέλα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Αγαπημένα εορταστικά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας