Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
20.4° 18.4°
1 BF
73%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
21.3° 18.6°
3 BF
67%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
18°C
21.0° 17.7°
2 BF
76%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
2 BF
67%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
72%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
19.8° 19.8°
1 BF
71%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
13.4° 13.4°
2 BF
62%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.3° 20.3°
1 BF
68%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
20.2° 19.4°
4 BF
73%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.8°
1 BF
58%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.9°
3 BF
60%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.7° 18.7°
1 BF
72%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.9°
3 BF
73%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
21°C
20.6° 20.6°
2 BF
61%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
20°C
20.5° 18.4°
3 BF
58%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.3° 18.8°
4 BF
79%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.0° 20.0°
2 BF
53%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
19.9° 18.3°
3 BF
66%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
21°C
20.7° 20.7°
3 BF
68%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
2 BF
61%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Dreamstime.com

Καθημερινή και γιορτινή

Φαγητό και ψωμί μαζί, σε απλή ή βελτιωμένη και… επαυξημένη έκδοση, με λίγα ή πολλά υλικά σε δεκάδες παραλλαγές, νοστιμίζει καθημερινές, γιορτές και σχόλες και δεν αφήνει κανέναν παραπονεμένο, χαρίζοντάς μας ένα μικρό ή μεγαλύτερο κομμάτι. Δεν περιμένουμε βέβαια να… πέσει, ανοίγουμε ωραίο φύλλο, αν υπάρχει χρόνος, ετοιμάζουμε τη γέμιση, φουρνίζουμε την πίτα και μας μέλει μην καεί…

● Σε όλες τις πίτες μπορούμε να αντικατα­στήσουμε το φύλλο που προτείνεται με 4 χειροποίητα φύλλα που θα ανοίξουμε. Καλή επιτυχία!


Τυρόπιτα

Dreamstime.com
500 γραμμ. γάλα

75 γραμμ. σιμιγδάλι ψιλό

250 γραµµ. φέτα

150 γραµµ. γραβιέρα

150 γραµµ. κασέρι

200 γραµµ. τυρί κρέμα

4 αυγά

1 πακέτο φύλλο κρούστας

πιπέρι, μοσχοκάρυδο

λάδι ή καλαμποκέλαιο για την επάλειψη των φύλλων

Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα, ρίχνουμε το σιμιγδάλι, ανακατεύουμε συνέχεια με σύρμα μέχρι να έχουμε μια ελαφριά κρέμα. Την κατεβάζουμε από τη φωτιά. Σε μπολ χτυπάμε τα αυγά με το τυρί κρέμα και τα προσθέτουμε ανακατεύοντας στην κατσαρόλα. Ρίχνουμε τα τυριά τριμμένα, πιπέρι και μοσχοκάρυδο. Λαδώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε τα μισά φύλλα λαδώνοντάς τα, ρίχνουμε τη γέμιση και τη σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα λαδωμένα. Το πάνω φύλλο το λαδώνουμε περισσότερο. Χαράζουμε την πίτα και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45-50 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει.


Σπανακόπιτα

Dreamstime.com
1 κιλό σπανάκι

2 κρεμμύδια

4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια

2 πράσα

3 αυγά

350 γραμμ. φέτα

3 κουταλιές γιαούρτι

2 κουταλιές σιμιγδάλι

άνηθο, μαϊντανό

1/4 φλιτζανιού λάδι

αλάτι, πιπέρι

500 γραμμ. φύλλο χωριάτικο

λάδι ή καλαμποκέλαιο για την επάλειψη των φύλλων

Τρίβουμε τα κρεμμύδια και τα βάζουμε με τα υγρά τους σε κατσαρόλα. Τα σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά και πριν στεγνώσουν ρίχνουμε το λάδι. Προσθέτουμε το σπανάκι που έχουμε κόψει, τα πράσα και τα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, άνηθο και μαϊντανό ψιλοκομμένα, λίγο αλάτι και αρκετό πιπέρι. Τα γυρίζουμε με ξύλινη κουτάλα να μαραθούν και κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει και προσθέτουμε τα αυγά, το τυρί θρυμματισμένο, το γιαούρτι, το σιμιγδάλι και τα ανακατεύουμε. Λαδώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε τα μισά φύλλα λαδώνοντάς τα, ρίχνουμε τη γέμιση και τη σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα λαδωμένα. Το πάνω φύλλο το λαδώνουμε περισσότερο. Χαράζουμε την πίτα και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, περίπου μία ώρα.


Κιμαδόπιτα

Dreamstime.com
500 γραμμ. κιμά μοσχαρίσιο

4 κουταλιές λάδι

2 κρεμμύδια

1 καρότο

1 φλιτζάνι λευκό κρασί

2 αυγά

1 φλιτζάνι γραβιέρα τριμμένη

αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο

10-12 φύλλα κρούστας

λάδι ή καλαμποκέλαιο για την επάλειψη των φύλλων

Βάζουμε το λάδι σε κατσαρόλα και σοτάρουμε τον κιμά. Ρίχνουμε τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα, συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2-3 λεπτά και προσθέτουμε το καρότο τριμμένο. Ανακατεύουμε και σβήνουμε με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και 1/2 φλιτζάνι ζεστό νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και μαλακώσει ο κιμάς. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και όταν μισοκρυώσει προσθέτουμε τα αυγά, το τυρί και τα ανακατεύουμε. Λαδώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε τα μισά φύλλα λαδώνοντάς τα, ρίχνουμε τη γέμιση και τη σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα λαδωμένα. Το πάνω φύλλο το λαδώνουμε περισσότερο. Χαράζουμε την πίτα και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 180 βαθμούς, 30-35 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει.

Χειροποίητο φύλλο

Dreamstime.com
4 φλιτζάνια αλεύρι γ.ο.χ.

1 κουταλάκι αλάτι

1 φλιτζάνι νερό ή λίγο παραπάνω

2-3 κουταλιές λάδι, για πιο ελαστικό φύλλο

ή 1-2 κουταλιές ξίδι, για πιο τραγανό φύλλο

Ζυμώνουμε τα υλικά μέχρι να έχουμε ένα μαλακό ζυμάρι που να μην κολλάει στα χέρια μας. Το αφήνουμε σκεπασμένο να ξεκουραστεί μισή ώρα. Μετά το χωρίζουμε σε τέσσερις μπάλες και με τη βοήθεια βέργας ή πλάστηανοίγουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια τα φύλλα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Καθημερινή και γιορτινή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας