Αθήνα, 21°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.2° 19.6°
1 BF
62%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.9° 17.0°
2 BF
73%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
19.0° 17.7°
2 BF
77%
Ιωάννινα
Ασθενής ομίχλη
11°C
10.9° 10.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
12.9° 12.9°
3 BF
82%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.6° 17.6°
1 BF
75%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
14.4° 14.4°
0 BF
72%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
18.5° 18.5°
1 BF
73%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
21°C
21.4° 20.5°
5 BF
56%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.9° 15.5°
3 BF
68%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.4° 20.4°
4 BF
49%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
19.7° 19.7°
2 BF
69%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
1 BF
88%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
0 BF
68%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
20.6° 17.3°
1 BF
57%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
4 BF
85%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.3°
0 BF
55%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.3° 17.7°
2 BF
78%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
19.0° 19.0°
2 BF
71%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
13.5° 13.5°
1 BF
83%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Χιλιαδού Εύβοιας, ένας πανέμορφος τόπος

Στην αγκαλιά του Αιγαίου

Μετρήσαμε τις δυνάμεις μας (χρόνο και χρήμα) και η απόφαση πάρθηκε γρήγορα: Χιλιαδού Εύβοιας! Σε μιάμιση ώρα απόσταση από την Αθήνα, μας περίμενε ένας πανέμορφος τόπος, μέσα στην αγκαλιά του Αιγαίου.

Μετά τη Χαλκίδα η διαδρομή ήταν μια συνεχής εναλλαγή όλων των αποχρώσεων του πράσινου.

Ανηφορίσαμε στη Στενή και μετά ξεκίνησε η κάθοδος προς τη θάλασσα. «Δύσκολος» δρόμος, μα στο τέρμα του η όμορφη Χιλιαδού μάς ξεκούρασε μόλις την αντικρίσαμε.

Με λέξεις, δύσκολη η περιγραφή. Μόνο αν μίλαγαν τα μάτια θα μπορούσαν να περιγράψουν αυτόν τον τόπο. Πρέπει να τον επισκεφτείτε και θα τον ερωτευτείτε, όπως εγώ...

Κουρκουμπίνες

•1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

•μισό φλιτζάνι γάλα

•μισό φλιτζάνι λάδι

•200 γραμμ. κεφαλοτύρι ψιλοτριμμένο

•1 κουταλιά αλάτι

•1 φλιτζάνι χλιαρό νερό

•4-5 κουταλιές φρέσκο βούτυρο και 350 γραμμ. κεφαλοτύρι για το σερβίρισμα

Βάζουμε το αλεύρι σε μπολ. Ρίχνουμε το λάδι, το γάλα, το τριμμένο τυρί και λίγο λίγο το νερό. Ζυμώνουμε σε μαλακή ζύμη. Την αφήνουμε μισή ώρα να ξεκουραστεί. Παίρνουμε κομμάτια ζύμης, τα ανοίγουμε σε μακριά μπαστούνια 30-50 εκατοστά. Με μαχαίρι κόβουμε κομμάτια 5 εκατ. και με τα δάχτυλα τα «βαθουλώνουμε», σαν βαρκάκια. Αραδιάζουμε τις κουρκουμπίνες σε δίσκο αλευρωμένο. Σε μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε αρκετό νερό. Τα ρίχνουμε και τα βράζουμε για 15-20 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά. Τα στραγγίζουμε καλά και τα βάζουμε σε πυρέξ, σε στρώσεις, με κεφαλοτύρι ανάμεσα. Καίμε το βούτυρο και το ρίχνουμε από πάνω. Σερβίρουμε αμέσως.

Μελιτζανοσαλάτα

•500 γραμμ. μελιτζάνες

•1 κεφάλι σκόρδο ψιλοκομμένο

•4 κουταλιές γλιστρίδα ψιλοκομμένη

•100 γραμμ. κάππαρη ψιλοκομμένη

•2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα

•200 γραμμ. σαρδέλες παστές

Ψήνουμε τις μελιτζάνες στον φούρνο, τις ξεφλουδίζουμε τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια και τις βάζουμε σε μπολ. Προσθέτουμε το σκόρδο, το κρεμμύδι, τη γλιστρίδα και την κάππαρη. Καθαρίζουμε τις σαρδέλες, τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια και τις τοποθετούμε σε μπολ. Προσθέτουμε λάδι, αλάτι και ξίδι. Ανακατεύουμε τις σαρδέλες με τις μελιτζάνες. Βάζουμε το μπολ στο ψυγείο για μία ώρα να δέσουν οι γεύσεις και σερβίρουμε.

Τυροπιτάρια

υλικά για τη ζύμη:

•500 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

•1/2 φλιτζάνι λάδι

•νερό χλιαρό

υλικά  για τη γέμιση:

•350 γραμμ. μυζήθρα βαρελίσια αλμυρή

•100 γραμμ. κεφαλοτύρι τριμμένο

•1 αυγό, πιπέρι

•σπορέλαιο για το τηγάνι

Με το αλεύρι, το λάδι και χλιαρό νερό, πλάθουμε μαλακή ζύμη. Την αφήνουμε μισή ώρα να ξεκουραστεί. Ανακατεύουμε τη μυζήθρα με το αυγό, το κεφαλοτύρι και λίγο πιπέρι. Ανοίγουμε λεπτά φύλλα. Τα κόβουμε στενόμακρες λωρίδες, περίπου 30 επί 25 εκατοστά. Στο κέντρο απλώνουμε αρκετή μυζήθρα και κλείνουμε κατά μήκος, σαν φάκελο, προσέχοντας να μη φύγει η γέμιση κατά το τηγάνισμα.

Βάζουμε σε τηγάνι σπορέλαιο να κάψει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε τα τυροπιτάρια με την ένωση προς τα κάτω. Μόλις ροδίσουν ελαφρά, τα γυρίζουμε και από την άλλη πλευρά. Σερβίρονται ζεστά.

Ντοματοκεφτέδες

•6-7 ντομάτες

•2 κρεμμύδια τριμμένα

•250 γραμμ. φέτα τριμμένη

•4 κουταλιές δυόσμο ψιλοκομμένο

•1 φλιτζάνι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

•αλάτι, πιπέρι

•λάδι για το τηγάνισμα

Ψιλοκόβουμε τις ντομάτες σε κύβους, αφαιρώντας τους σπόρους. Τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε να στραγγίξουν για μισή ώρα. Τις πιέζουμε να βγάλουν τα υγρά τους και τις βάζουμε σε μπολ μαζί με τα υπόλοιπα υλικά. Αφήνουμε το μείγμα να σφίξει για 15 λεπτά στο ψυγείο. Σε τηγάνι βάζουμε λάδι και το ζεσταίνουμε. Ρίχνουμε κουταλιές από το μείγμα. Τηγανίζουμε για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά και σερβίρουμε.

Εκτός Μενού

Ταξιδεύοντας ...«νόστιμα»

Κοντά στην Αθήνα, το δεύτερο μεγαλύτερο νησί μετά την Κρήτη, δίνει στον επισκέπτη τη δυνατότητα να διαλέξει βουνό ή θάλασσα, Αιγαίο ή Ευβοϊκό, κρέας ή ψάρι, απόλυτη ησυχία ή «βαβούρα»!

Από τον Βορρά προς τον Νότο ή το αντίθετο, οι διαδρομές είναι πολλές. Δασωμένα βουνά, εκτάσεις με αμπέλια, ακτογραμμές που φλερτάρουν με το Αιγαίο και τον Ευβοϊκό.

Χαμηλό τουριστικό προφίλ, πολλά ενοικιαζόμενα προσιτά δωμάτια, νόστιμο, οικονομικό φαγητό.

Οι γεύσεις κάθε τόπου χαρακτηρίζονται από τις πρώτες ύλες του και η Εύβοια είναι ευλογημένη ως προς αυτό.

Ο επισκέπτης, όπου κι αν βρεθεί, μπορεί να γευτεί μεγάλη ποικιλία κτηνοτροφικών προϊόντων (τυρί, γάλα, κρέας), αγροτικών (λάδι, κρασί, κηπευτικά), ψάρια και πολλά αρωματικά βότανα.

Ξακουστά τα σύκα της Κύμης, το κρασί από την Κάρυστο, τα μανιτάρια της Δίρφυος, τα τυροπιτάρια στα Ψαχνά, οι βιολογικές ελιές από τις Ροβιές και άλλα πολλά.

Κάντε στάση σε ορεινές ταβέρνες και χορτάστε με «χοντρό» κρέας! Απολαύστε ψαρομεζέδες και τοπικά πιάτα με ουζάκι «πάνω» στο κύμα στα Βασιλικά, στα Ελληνικά, στις Ροβιές, στη Χιλιαδού, στο Μαρμάρι, στην Κάρυστο, στη Λίμνη...

Παντού σε κάθε παραθαλάσσιο, ορεινό ή πεδινό σημείο, το φαγητό στην Εύβοια είναι μια ευχάριστη εμπειρία-έκπληξη!

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Στην αγκαλιά του Αιγαίου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας