Αθήνα, 21°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.2° 19.6°
1 BF
62%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.9° 17.0°
2 BF
73%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
19.0° 17.7°
2 BF
77%
Ιωάννινα
Ασθενής ομίχλη
11°C
10.9° 10.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
12.9° 12.9°
3 BF
82%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.6° 17.6°
1 BF
75%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
14.4° 14.4°
0 BF
72%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
18.5° 18.5°
1 BF
73%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
21°C
21.4° 20.5°
5 BF
56%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.9° 15.5°
3 BF
68%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.4° 20.4°
4 BF
49%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
19.7° 19.7°
2 BF
69%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
1 BF
88%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
0 BF
68%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
20.6° 17.3°
1 BF
57%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
4 BF
85%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.3°
0 BF
55%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.3° 17.7°
2 BF
78%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
19.0° 19.0°
2 BF
71%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
13.5° 13.5°
1 BF
83%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Αν δεν σπάσεις αυγά, ομελέτα δεν γίνεται. Και τι καλύτερο από μια χρυσαφένια ομελέτα, φτιαγμένη με ό,τι μπορεί ο καθείς να φανταστεί...

Kρόκος και ασπράδι

Αν δεν σπάσεις αυγά...

Οταν οι φρόνιμοι και βολεμένοι αυτού του κόσμου σε συμβουλεύουν, για το καλό σου πάντα, να καθίσεις στ’ αυγά σου, νιώθεις την επιθυμία να τους... φιλοδωρήσεις με αυγά. Κι αν ρίξεις και καμιά ντομάτα μαζί, θα ’χεις ωραιότατη στραπατσάδα. Διατί να το κρύψωμεν άλλωστε: αν δεν σπάσεις αυγά, ομελέτα δεν γίνεται. Και τι καλύτερο από μια χρυσαφένια ομελέτα, φτιαγμένη με ό,τι μπορεί ο καθείς να φανταστεί...

Ζυμαρικά με τηγανητό αυγό

500 γραμμ. μακαρόνια

•3 κουταλιές βούτυρο

•2 κουτ. κάπαρη

•5 αυγά

•100 γραμμ. πεκορίνο σε φλούδες

•λίγο μοσχοκάρυδο

•αλάτι, πιπέρι

•λάδι ή βούτυρο για το τηγάνι

Βράζουμε τα μακαρόνια. Τα σουρώνουμε και τα βάζουμε ξανά στην κατσαρόλα. Ρίχνουμε το βούτυρο, την κάπαρη, αλάτι, πιπέρι και το μοσχοκάρυδο.

Ανακατεύουμε να λιώσει το βούτυρο, σε κλειστό μάτι, με τη θερμότητα των ζυμαρικών. Τα διατηρούμε ζεστά. Τηγανίζουμε τα αυγά. Σερβίρουμε σε ζεστά πιάτα τα ζυμαρικά, με ένα αυγό σε κάθε μερίδα, φλούδες πεκορίνο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Ξούφωτα (συνταγή του Πόντου)

•6 αυγά

•1 κιλό γιαούρτι

•300 γραμμ. βούτυρο

•1/2 αγγούρι

•4 σκελίδες σκόρδο, λιωμένο

•αλάτι, πιπέρι

Σε μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι με το αγγούρι, που έχουμε ξύσει στον τρίφτη και σουρώσει από τα υγρά του, το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι.

Βάζουμε σε βαθύ μεγάλο τηγάνι 4 δάχτυλα νερό να βράσει. Σπάμε προσεκτικά τα αυγά, τα αλατίζουμε και τα αφήνουμε να ψηθούν καλά.

Βάζουμε το κάθε αυγό σε πιάτο και το σκεπάζουμε με το μείγμα γιαουρτιού.

Καίμε το βούτυρο σε τηγάνι και ρίχνουμε 3-4 κουταλιές πάνω στο γιαούρτι, να πάει παντού. Σερβίρουμε αμέσως.

Αυγά με χόρτα

•6 αυγά

•1 1/2 κιλό διάφορα χόρτα

•5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

•1/2 μάτσο μαϊντανό ψιλοκομμένο

•1/2 μάτσο άνηθο ψιλοκομμένο

•6 κουταλιές βούτυρο

•100 γραμμ. τυρί τριμμένο

•λίγο μπαχάρι τριμμένο

•αλάτι, πιπέρι, πάπρικα

Πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα χόρτα, τα αλατίζουμε και τα αφήνουμε σε σουρωτό. Τα στύβουμε. Τα ανακατεύουμε με τα κρεμμυδάκια, τον μαϊντανό και τον άνηθο. Βάζουμε σε κατσαρόλα 4 κουταλιές βούτυρο να ζεσταθεί και ρίχνουμε το μείγμα. Ανακατεύουμε να σοταριστούν καλά. Ρίχνουμε το μπαχάρι, αλάτι και πιπέρι. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε 1/2 ώρα και λίγο περισσότερο αν χρειαστεί, μέχρι να μείνουν με λίγο ζωμό. Βουτυρώνουμε ένα πυρέξ και βάζουμε τα λαχανικά. Σε μπολ χτυπάμε τα αυγά, προσθέτουμε το τυρί και τα ρίχνουμε από πάνω. Ραντίζουμε με το υπόλοιπο βούτυρο που έχουμε ζεστάνει, βάζουμε αλάτι, πιπέρι, πάπρικα και ψήνουμε σε δυνατό φούρνο μέχρι να γίνουν τα αυγά.

•1 κιλό πατάτες

•4 αυγά

•3 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό

•200 γραμμ. τυρί τριμμένο

•4 κουταλιές βούτυρο + λίγο για το πυρέξ

•φρυγανιά τριμμένη

•αλάτι, πιπέρι

Βράζουμε τις πατάτες ολόκληρες, τις ξεφλουδίζουμε και τις λιώνουμε όσο είναι ζεστές με πιρούνι. Προσθέτουμε το βούτυρο λιωμένο, τον μαϊντανό, τα αυγά χτυπημένα, αλάτι, πιπέρι και το τυρί.

Ανακατεύουμε να ενωθούν. Αν το μείγμα είναι αραιό, ρίχνουμε λίγη φρυγανιά και τυρί.

Βουτυρώνουμε ένα πυρέξ, το ραντίζουμε με φρυγανιά και βάζουμε το μείγμα. Το ισιώνουμε και με πιρούνι κάνουμε σχήματα στην επιφάνεια.

Το ψήνουμε στους 180 βαθμούς, περίπου 45 λεπτά ή ώσπου να ροδίσει καλά πάνω κάτω. Σερβίρεται ζεστό.

Εκτός μενού

Τα μοιραία αυγά

[...] Πρέπει να πούμε ότι η χήρα του πατρός πρωθιερέα Σαβάτι Ντρόζντοφ, που απεβίωσε το ’26 εξαιτίας των αντιθρησκευτικών προσβολών, δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια, αλλά ίδρυσε μιαν ανθηρότατη πτηνοτροφία. Μόλις οι δουλειές της χήρας άρχισαν να προκόβουν, τη χαράτσωσαν με τέτοιους φόρους που η πτηνοτροφία παραλίγο θα έσβηνε, αν δεν βρίσκονταν καλοί άνθρωποι. Αυτοί ορμήνεψαν τη χήρα να υποβάλει στις τοπικές αρχές δήλωση ότι ιδρύει εργατικό πτηνοτροφικό συνεταιρισμό. [...] Η φορολογία της χήρας ανακλήθηκε και η πτηνοτροφία της άνθησε τόσο, ώστε το ’28 στη μικρή, περιστοιχισμένη από κοτετσάκια αυλή της τριγυρνούσαν μέσα στη σκόνη 250 κότες, μεταξύ των οποίων, μάλιστα, υπήρχαν και μερικές Κοχιγκίνες. Τα αυγά της χήρας εμφανίζονταν κάθε Κυριακή στην αγορά του Στεκλόφσκ, τα αυγά της χήρας πουλιόντουσαν στο Ταμπόφ, ενώ καμιά φορά τύχαινε να εμφανιστούν και στις γυάλινες βιτρίνες του πρώην «Τυρός και Βούτυρον του Τσίτσκιν» στη Μόσχα. [...]

«Διαβολιάδα», του Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ

Μετάφραση Αλκης Πατσιούρας, Επιμέλεια Αλέξης Ζήρας

Εκδόσεις Πλέθρον

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Kρόκος και ασπράδι

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας