Σήμερα θα μαγειρέψουμε φαγητά με λαχανικά, χειμωνιάτικα, παρεΐστικα και ικανά να ζεστάνουν την ψυχή και το σώμα μας.
Τις μέρες των γιορτών που πέρασαν, οι περισσότεροι από εμάς κατανάλωσαν μεγάλες ποσότητες κρέατος. Κι όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, όλοι μας καταλήγουμε στο ίδιο συμπέρασμα: μια μικρή αποχή από το κρέας θα μας κάνει καλό.
Ας ξεκινήσουμε από τη «λαϊκή» ή τον μανάβη μας να διαλέξουμε φρέσκα λαχανικά, ας προμηθευτούμε κρασί και ας κανονίσουμε καλή παρέα για να τα απολαύσουμε!
Σούπα με γλυκοπατάτες και μανιτάρια
500 γραμμ. γλυκοπατάτες
250 γραμμ. μανιτάρια
1 κίτρινη πιπεριά
1 κρεμμύδι και 2 σκελίδες σκόρδο
1 κύβος λαχανικών
1/3 φλιτζανιού λάδι
1 λεμόνι (χυμός + ξύσμα)
1/2 κουταλάκι κύμινο
αλάτι, πιπέρι
σπόροι ηλιόσπορου και κολοκυθόσπορου
Καθαρίζουμε και χοντροκόβουμε τις πατάτες, τα μανιτάρια και την πιπεριά. Τρίβουμε το κρεμμύδι και ψιλοκόβουμε το σκόρδο. Βάζουμε σε κατσαρόλα το λάδι να ζεσταθεί. Ρίχνουμε τα λαχανικά και τα τσιγαρίζουμε λίγο. Προσθέτουμε ένα λίτρο ζεστό νερό, ανακατεύουμε και ρίχνουμε τον κύβο. Τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνουμε το κύμινο, τον χυμό και το ξύσμα, πιπέρι και λίγο αλάτι, ανακατεύουμε και τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ. Ξαναβάζουμε τη σούπα στη φωτιά να πάρει μία βράση και σερβίρουμε πασπαλίζοντας με σπόρους.
Σπανάκι με ζυμαρικά
500 γραμμ. πένες
1 κιλό σπανάκι
1/2 μάτσο άνηθο
5 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 σκελίδα σκόρδο
1/2 φλιτζάνι λάδι
αλάτι, πιπέρι
300 γραμμ. φέτα πιπεράτη
2-3 κουταλιές στραγγιστό γιαούρτι
3 κουταλιές φρέσκο βούτυρο
τριμμένη παρμεζάνα
Καθαρίζουμε το σπανάκι και το χοντροκόβουμε. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια και τον άνηθο. Λιώνουμε με πιρούνι τη φέτα. Σε βαθύ τηγάνι βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί και ρίχνουμε τα λαχανικά. Τα σοτάρουμε 4-5 λεπτά και μετά προσθέτουμε το σκόρδο ψιλοκομμένο. Τα γυρίζουμε 2-3 λεπτά με ξύλινη κουτάλα να πιουν τα υγρά τους και κλείνουμε το μάτι. Σκεπάζουμε και τα διατηρούμε ζεστά. Βράζουμε τις πένες, σουρώνουμε, κρατάμε λίγο νερό και τις ξαναβάζουμε (με το ζεστό νερό) στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε το σπανάκι, το βούτυρο, το τυρί, το γιαούρτι και τα ανακατεύουμε. Τα μεταφέρουμε σε πυρέξ, πασπαλίζουμε με παρμεζάνα και το βάζουμε στο γκριλ του φούρνου για 3-4 λεπτά. Σερβίρουμε αμέσως.
Πράσα με μανιτάρια
10 μεγάλα πράσα
500 γραμμ. μανιτάρια
1/3 φλιτζανιού λάδι
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
1 φλιτζάνι χυμό ντομάτας
1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί
αλάτι, πιπέρι
3 κουταλιές φρυγανιά
για την κρέμα
250 γραμμ. στραγγιστό γιαούρτι
2 αυγά
1 φλιτζάνι τριμμένη γραβιέρα
1 πιπεριά Φλωρίνης (από βάζο)
Καθαρίζουμε τα πράσα, κρατώντας μόνο το άσπρο μέρος, τα κόβουμε σε χοντρά κομμάτια και τα ζεματάμε σε νερό που βράζει, για 4-5 λεπτά. Τα στραγγίζουμε καλά. Τα κόβουμε κατά μήκος, στη μέση. Βάζουμε σε βαθύ τηγάνι το λάδι να ζεσταθεί και προσθέτουμε τα μανιτάρια ψιλοκομμένα. Τα γυρίζουμε λίγο με ξύλινη κουτάλα να ροδίσουν και ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και σβήνουμε με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί προσθέτουμε τον χυμό της ντομάτας, αλάτι και πιπέρι. Σιγοβράζουμε για 10-12 λεπτά. Λαδώνουμε ένα πυρέξ και το πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά. Ρίχνουμε τα μισά πράσα και τα στρώνουμε. Απλώνουμε τα μανιτάρια. Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα πράσα και ψήνουμε στον φούρνο στους 180 βαθμούς περίπου μισή ώρα. Χτυπάμε σε μπολ το γιαούρτι με τα αυγά, προσθέτουμε το τυρί και περιχύνουμε το φαγητό. Κόβουμε την πιπεριά σε μπαστουνάκια και τα σκορπίζουμε στην επιφάνεια. Το ξαναβάζουμε στον φούρνο και ψήνουμε άλλα 15-20 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
Tουρλού
500 γραμμ. κουνουπίδι
3 πατάτες
2 κρεμμύδια
2 σκελίδες σκόρδο
1 κλωνάρι σέλερι
3 καρότα
150 γραμμ. μανιτάρια
1 φλιτζάνι λάδι
1 1/2 φλιτζάνι χυμό ντομάτας
αλάτι, πιπέρι, κύμινο
Πλένουμε και κόβουμε το κουνουπίδι σε μικρά μπουκετάκια. Καθαρίζουμε τις πατάτες, τα καρότα, τα μανιτάρια και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Τρίβουμε το κρεμμύδι και λιώνουμε το σκόρδο. Βάζουμε σε κατσαρόλα το λάδι να ζεσταθεί και ρίχνουμε πρώτα το κουνουπίδι. Το ανακατεύουμε να σοταριστεί για 4-5 λεπτά και ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Ανακατεύουμε 2-3 λεπτά και προσθέτουμε τα υπόλοιπα λαχανικά, εκτός από τις πατάτες. Τα γυρίζουμε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν και να ροδίζουν.
Προσθέτουμε ένα ποτήρι ζεστό νερό και μαγειρεύουμε 5-10 λεπτά. Βάζουμε τις πατάτες, τον χυμό, αλάτι και πιπέρι. Βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και να μελώσει η σάλτσα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας