Aπ’ όλα τα όσπρια είναι τα πρώτα που μας έρχονται στον νου τώρα τον χειμώνα. Η μεσογειακή διατροφή «σερβίρει» τα όσπρια στο τραπέζι μας τρεις φορές την εβδομάδα. Η θρεπτική αξία τους είναι μεγάλη, αλλά αυτό δεν πείθει πολλούς που δεν μπορούν να τα καταναλώσουν σκέτα. Σήμερα, λοιπόν, θα μαγειρέψουμε φασόλια με... λαχανικά, ρύζι, αλλαντικά, κοτόπουλο και χοιρινό. Τι άλλο χρειαζόμαστε για το οικογενειακό ή παρεΐστικο τραπέζι μας; Χωριάτικο ψωμί, τυρί και κρασί.
Ζεστή σαλάτα με ρύζι, φασόλια και κολοκύθα
● 1 φλιτζάνι ρύζι
● 1 κούπα κόκκινα φασόλια κονσέρβας
● 300 γραμμ. κολοκύθα, καθαρισμένη
● 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
● 1 κύβο λαχανικών, 1/3 φλιτζάνι λάδι
● αλάτι, πιπέρι καγιέν
Κόβουμε την κολοκύθα σε κύβους και τους βράζουμε να μαλακώσουν. Στραγγίζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν. Σε κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί και ρίχνουμε το κρεμμύδι. Το γυρίζουμε με ξύλινη κουτάλα να γυαλίσει και προσθέτουμε το ρύζι. Ανακατεύουμε 2-3 λεπτά και ρίχνουμε 2 1/2 φλιτζάνια ζεστό νερό. Μόλις πάρει βράση ρίχνουμε τον κύβο, ανακατεύουμε να διαλυθεί και σιγοβράζουμε μέχρι να σωθεί το νερό. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα φασόλια και την κολοκύθα. Ανακατεύουμε, ρίχνουμε πιπέρι, λίγο αλάτι και σερβίρουμε.
Γίγαντες με ψητό κοτόπουλο
● 2 φλιτζάνια γίγαντες
● 1 κοτόπουλο κομμένο μερίδες
● 1 κρεμμύδι και 2 καρότα
● 2 φλιτζάνια χυμό ντομάτας
● 1/2 φλιτζάνι λάδι, δενδρολίβανο
● αλάτι, πιπέρι, κύμινο, πάπρικα
Από το προηγούμενο βράδυ μουλιάζουμε τους γίγαντες. Τους βάζουμε σε κατσαρόλα με το νερό που μούλιασαν και τους βράζουμε 5 λεπτά. Τους σουρώνουμε και βάζουμε σε κατσαρόλα το λάδι να ζεσταθεί. Ρίχνουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και το γυρίζουμε με ξύλινη κουτάλα να γυαλίσει. Προσθέτουμε το καρότο κομμένο σε ροδέλες και τους γίγαντες. Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και ρίχνουμε 1 φλιτζάνι ζεστό νερό και τον χυμό ντομάτας. Σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν οι γίγαντες και να μείνουν με πηχτή σάλτσα. Εν τω μεταξύ στρώνουμε ένα ταψί με λαδόκολλα και βάζουμε το κοτόπουλο. Πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι, κύμινο και πάπρικα και το ψήνουμε στον φούρνο, περίπου 1 ώρα. Οταν είναι έτοιμο το σερβίρουμε με τους γίγαντες.
Με χοιρινό και ρύζι
● 1 κιλό χοιρινή σπάλα, χωρίς κόκαλο, σε μερίδες
● 2 φλιτζάνια φασόλια
● 2 φλιτζάνια ρύζι
● 1 κρεμμύδι
● 2 σκελίδες σκόρδο
● 1 φλιτζάνι χυμό ντομάτας
● 1 κουταλιά πελτέ ντομάτας
● 1 κουταλιά μέλι
● 2 κουταλιές μουστάρδα
● 1/2 φλιτζάνι λάδι
● αλάτι, πιπέρι, πιπέρι καγιέν
Βάζουμε σε μπολ λίγο λάδι και διαλύουμε τη μουστάρδα και το μέλι. Ρίχνουμε το κρέας, το σκόρδο ψιλοκομμένο, αλάτι, πιπέρι και τα ανακατεύουμε. Στρώνουμε ένα μικρό ταψί με λαδόκολλα και βάζουμε το κρέας. Το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και το ψήνουμε στον φούρνο στους 180 βαθμούς, περίπου μία ώρα. Βγάζουμε τη λαδόκολλα προς το τέλος, για να πάρει το ψητό ωραίο χρώμα. Στο μεταξύ βράζουμε τα φασόλια, που τα έχουμε μουλιάσει από την προηγούμενη μέρα, για πέντε λεπτά και τα σουρώνουμε. Τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα με νερό ίσα να τα σκεπάζει και προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, το λάδι, τον χυμό ντομάτας, τον πελτέ ντομάτας, αλάτι και πιπέρι καγιέν. Τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν και να πήξει η σάλτσα. Βράζουμε το ρύζι και το σουρώνουμε. Σερβίρουμε το κρέας με τα φασόλια και το ρύζι.
Φασολάδα με μπέικον και λουκάνικο
● 2 φλιτζάνια φασόλια
● 1 κρεμμύδι και 1 πράσο
● 2 κουταλιές ντομάτα πελτέ
● 1/2 φλιτζάνι λάδι & 1 χωριάτικο λουκάνικο
● 150 γραμμ. μπέικον (1 κομμάτι)
● 1 φύλλο δάφνης, αλάτι, πιπέρι, πάπρικα
Από το προηγούμενο βράδυ μουλιάζουμε τα φασόλια. Οταν είναι να τα μαγειρέψουμε τα ρίχνουμε σε κατσαρόλα, με το νερό που μούλιασαν. Τα βράζουμε 5 λεπτά και τα σουρώνουμε. Τα βάζουμε ξανά στην κατσαρόλα και προσθέτουμε νερό τόσο που να τα σκεπάζει. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το πράσο χοντροκομμένα, το λάδι, τον πελτέ, αλάτι, πιπέρι και το φύλλο δάφνης. Σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν και αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό. Σε αντικολλητικό τηγάνι το οποίο έχουμε ζεστάνει ρίχνουμε το λουκάνικο κομμένο σε κομμάτια. Το γυρίζουμε να ψηθεί και προσθέτουμε και το μπέικον κομμένο σε κυβάκια. Ανακατεύουμε να ροδίσουν και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα μόλις είναι έτοιμα τα φασόλια μας. Ανακατεύουμε και σερβίρουμε.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας