ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025

Ζαμπόν - τυρί

Μια σχέση που κρατάει χρόνια! Δεν έχει περάσει ποτέ κρίση και απ' ό,τι φαίνεται θα κρατήσει αιώνια.

Με δύο φέτες ψωμί, δηλαδή το γνωστό μας τοστ ζαμπόν - τυρί, έχει εδραιωθεί στην πρώτη θέση του πρωινού γεύματος.

Τρώγεται σαν σνακ όλες τις ώρες της ημέρας, αλλά αν το συνοδεύσουμε με μια σαλάτα και σαν κυρίως γεύμα.

Δεν έχει ανάγκη από άλλη παρέα, όταν όμως το «τραβάει» η όρεξή μας, μπορούμε να τους προσθέσουμε... τα πάντα.

Ψημένο ή άψητο, με διάφορα ψωμιά, με άπειρες σάλτσες, με λαχανικά, με... πάρα πολλά, έχει φανατικούς οπαδούς όλων των ηλικιών.

Σήμερα το ζαμπόν με το ταίρι του, το τυρί, θα τα μαγειρέψουμε για να δώσουμε ιδιαίτερη γεύση σε πολλά φαγητά.

Πατάτες με ζαμπόν και τυρί

● 6 πατάτες

● 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

● 4 κουταλιές βούτυρο + επιπλέον για άλειμμα

● 4 κουταλιές αλεύρι

● 1 κουταλάκι μουστάρδα

● 2 1/2 φλιτζάνια γάλα, χλιαρό

● 200 γραμμ. τριμμένο τυρί (γκούντα ή κεφαλοτύρι ή ρεγκάτο)

● 8 φέτες ζαμπόν ψιλοκομμένες

● 2 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό,

● αλάτι, πιπέρι

Βάζουμε τις πατάτες σε κατσαρόλα με νερό και αλάτι. Τις βράζουμε περίπου 20' ή μέχρι να μαλακώσουν. Τις στραγγίζουμε και μόλις κρυώσουν τις ξεφλουδίζουμε. Τις κόβουμε χοντρές ροδέλες. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Σε κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε το κρεμμύδι. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με σύρμα. Ρίχνουμε σιγά σιγά το γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, τη μουστάρδα και μόλις δέσει η κρέμα την κατεβάζουμε από τη φωτιά. Ρίχνουμε, πάντα ανακατεύοντας, τα 2/3 από το τυρί. Βουτυρώνουμε ένα πυρέξ και απλώνουμε μια στρώση πατάτες, προσθέτουμε το ζαμπόν σε μια στρώση και ύστερα τη μισή μπεσαμέλ. Απλώνουμε από πάνω τις υπόλοιπες πατάτες, ύστερα την υπόλοιπη μπεσαμέλ και τέλος, ραντίζουμε την επιφάνεια με το υπόλοιπο τυρί. Ψήνουμε περίπου για μισή ώρα ή μέχρι να ροδίσει καλά.

«Αλμυρό τσουρέκι» γεμιστό

● 300 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

● 300 ml γάλα χλιαρό

●2 αυγά, 4 κουταλιές λάδι

●1/2 κουταλάκι ξηρή μαγιά

● 1 κουταλάκι αλάτι

●1 κουταλάκι ζάχαρη

● 6 φέτες ζαμπόν, 6 φέτες τυρί

● λίγο βούτυρο

Σε ένα μπολ βάζουμε το γάλα, το λάδι, τη ζάχαρη, τη μαγιά και ανακατεύουμε. Χτυπάμε τα αυγά με το αλάτι και τα προσθέτουμε. Κοσκινίζουμε και προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύοντας με σύρμα, μέχρι να έχουμε έναν σφιχτό χυλό. Παίρνουμε ένα στρογγυλό ταψί Νο 24 και το ντύνουμε με λαδόκολλα. Τη βουτυρώνουμε καλά και ρίχνουμε τον μισό χυλό. Καλύπτουμε όλη την επιφάνεια με τις φέτες τυριού και από πάνω με τις φέτες ζαμπόν. Καλύπτουμε με τον υπόλοιπο χυλό. Με κουτάλι ισιώνουμε την επιφάνεια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, περίπου 40-45 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει. Το αφήνουμε να κρυώσει 15 λεπτά και σερβίρουμε.

Πιπεριές γεμιστές με τυριά και ζαμπόν

● 10-12 πιπεριές Φλωρίνης ή ό,τι πιπεριές μάς αρέσουν

● 150 γραμμ. γκούντα

● 50 γραμμ. κεφαλοτύρι

● 150 γραμμ. κασέρι

● 6 φέτες ζαμπόν

● 1 πράσινη πιπεριά, ψιλοκομμένη

● 2 αυγά

● 200 γραμμ. κρέμα γάλακτος

● λίγο λάδι

● αλάτι, πιπέρι

Πλένουμε τις πιπεριές, τις κόβουμε στη μέση, αφαιρούμε τους σπόρους και τις αλατίζουμε λίγο. Σε μεγάλο μπολ ρίχνουμε τα τυριά, τριμμένα στο χοντρό μέρος του τρίφτη, το ζαμπόν κομμένο σε κύβους, τα αυγά, την πιπεριά, την κρέμα γάλακτος και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά. Λαδώνουμε ένα πυρέξ και βάζουμε τις πιπεριές. Τις γεμίζουμε και τις ραντίζουμε με λίγο λάδι. Τις σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς μισή ώρα. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε για άλλα 10-15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι πιπεριές και να ροδίσει το φαγητό. Τις αφήνουμε 10 λεπτά να κρυώσουν, τις πασπαλίζουμε με μαϊντανό και σερβίρουμε.

Μοσχάρι ρολό

● 1 κιλό μοσχάρι, κομμένο σε ορθογώνια φέτα (κατάλληλο για φούρνο)

● 500 γραμμ. σπανάκι

● 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

● 8 φέτες ζαμπόν

● 200 γραμμ. κεφαλοτύρι, τριμμένο

● 150 γραμμ. κασέρι, τριμμένο

● 2 αυγά

● 1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί

● 3 κουταλιές λάδι

● 3 κουταλιές βούτυρο

● 3 κουταλιές άνηθο ψιλοκομμένο

● αλάτι, πιπέρι

Βάζουμε το κρέας πάνω σε πάγκο και το χτυπάμε με ξύλινο σφυρί κουζίνας να απλώσει. Το αλατοπιπερώνουμε. Ζεματίζουμε το σπανάκι σε νερό που βράζει για 2-3 λεπτά. Το στραγγίζουμε καλά. Σε τηγάνι ζεσταίνουμε 2 κουταλιές βούτυρο και 2 κουταλιές λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι. Ρίχνουμε το σπανάκι και σοτάρουμε μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά. Μόλις κρυώσει ρίχνουμε τον άνηθο, τα τυριά, τα αυγά χτυπημένα, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά το μείγμα. Στρώνουμε πάνω στο κρέας τις μισές φέτες ζαμπόν και απλώνουμε τη γέμιση. Σκεπάζουμε με το υπόλοιπο ζαμπόν. Διπλώνουμε προσεκτικά από τη φαρδιά μεριά σε ρολό και το δένουμε με σπάγκο. Λαδώνουμε ένα ταψί και το βάζουμε. Το αλείφουμε με το υπόλοιπο βούτυρο και λάδι, ρίχνουμε το κρασί και σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο. Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς 1 1/2 ώρα. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε μισή ώρα ακόμη μέχρι να ροδίσει το κρέας.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ζαμπόν - τυρί

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας