Δουλεύει πίσω από την μπάρα του μπαρ τα τελευταία 15 χρόνια, ενώ έκανε και ένα μικρό πέρασμα από την κουζίνα.
Το μπαρ είναι «το καλύτερο πράγμα» που του συνέβη, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει καταφέρει να διακριθεί σε αρκετούς διαγωνισμούς αλκοόλ, με τελευταία του διάκριση στον ιστορικό διαγωνισμό Martini Grand Prix 2016, όπου και κατέλαβε την πρώτη θέση.
Ο Μανώλης Λυκιαρδόπουλος έχει μάθει να κερδίζει την εκτίμηση και την αναγνώριση μέσα από σκληρή δουλειά και επιμονή.
Πριν από λίγους μήνες μαζί με τρεις φίλους του αλλά και συνεργάτες δημιούργησαν στον κέντρο της Αθήνας την πρώτη βερμουτιέρα της πόλης, το Odori.
Συναντήσαμε τον Μανώλη ένα απόγευμα στο μαγαζί, εκεί, στο κάτω μέρος της πλατείας Κλαυθμώνος, πίσω από την εκκλησία, μία μέρα που η θερμοκρασία είχε πέσει αισθητά, ενώ τα σύννεφα δεν άφηναν τις ακτίνες του ήλιου να φτάσουν στη γη. Συζητήσαμε για την εμπειρία του, για το bartending, για τα αγαπημένα του μπαρ, για το Odori.
● Πώς μπήκες στον χώρο του bartending; Ποια ήταν η πρώτη σου επαφή;
Ξεκίνησα σαν φοιτητής πριν από 15 χρόνια σχεδόν όταν άρχισα να δουλεύω σαν σερβιτόρος. Πολύ γρήγορα, πέρασα στο μπαρ και άρχισα να δουλεύω πίσω από την μπάρα, φτιάχνοντας καφέδες και αργότερα κάποια κλασικά ποτά. Ολο αυτό άρχισε να με μαγεύει και να με κάνει να το αγαπήσω. Η δημιουργία αλλά και η επικοινωνία με τον κόσμο ήταν κάτι πολύ ενδιαφέρον και δυνατό. Από τότε είμαι πίσω από το μπαρ με εξαίρεση 2 χρόνια που δούλευα σε κουζίνες ως μάγειρας.
● Τι σημαίνει για σένα αυτή η δουλειά;
Πρόκειται για μία ισχυρή αγορά με συνεχείς αλλαγές και νέα στοιχεία.
● Πόσο απαραίτητη είναι η συνεχής και αδιάκοπη προσπάθεια ενημέρωσης γύρω από τις νέες τάσεις και τα νέα προϊόντα;
Για εμένα το μπαρ είναι η ζωή μου. Είναι το καλύτερο πράγμα και δεν θα το άλλαζα με τίποτα. Είναι δύσκολο πολύ γιατί όλα κινούνται πολύ γρήγορα στον χώρο μας αλλά αν το αγαπάς αυτό που κάνεις, μπορείς να τα προλαβαίνεις όλα και να είσαι μέσα στα πράγματα διαρκώς.
● Μίλησέ μας για τους διαγωνισμούς και τις βραβεύσεις τις οποίες έχεις πετύχει. Πόσο σημαντική είναι η συμμετοχή στους διαγωνισμούς και τι διαφοροποιήσεις είδες στην επαγγελματική σου καθημερινότητά, μετά τις διακρίσεις;
Είχα την τύχη να κερδίσω τον πρώτο μου ελληνικό διαγωνισμό το 2014, το Mixing Star Disaronno και στη συνέχεια το ελληνικό world-class 2015. Σε παγκόσμιο επίπεδο, έφτασα στην 5η θέση στον διαγωνισμό που έγινε στη Νότια Αφρική. Εκεί διαγωνίστηκα ανάμεσα σε 54 χώρες απ' όλο τον κόσμο. Επίσης φέτος κέρδισα τη μεγαλύτερη διάκριση και κατέκτησα την πρώτη θέση στον κόσμο στον ιστορικό διαγωνισμό του Martini Grand Prix 2016.
Για εμένα οι διαγωνισμοί είναι πολύ σημαντικοί γιατί μπορείς να δείξεις άμεσα τη δουλειά σου και την αγάπη σου για το επάγγελμά μας σε πολλούς ανθρώπους. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι κερδίζοντας ένα διαγωνισμό όλα σταματούν. Φυσικά κερδίζεις την εκτίμηση και την αναγνώριση και σε βοηθάει στη δουλειά σου, σου ανοίγει πόρτες για να κάνεις νέα πράγματα και να σε εξελίσσει. Γνωρίζεις ανθρώπους, συναδέλφους απ' όλο τον κόσμο και γίνεσαι καλύτερος.
● Odori. Η βερμουτιέρα στο κέντρο της Αθήνας. Τι καινούργιο φέρνει στην μπαρ σκηνή της Αθήνας; Ποιο ήταν το έναυσμα για τη δημιουργία του;
Το Odori Vermuteria είναι μια παρέα που αποφάσισε να ασχοληθεί με το βερμούτ και την κουλτούρα του. Είμαστε 4 φίλοι, ο Λευτέρης Γεωργόπουλος, ο Γιώργος Καίσαρης, ο Θανάσης Τσουνάκας και εγώ, που δουλεύαμε μαζί για δυόμισι χρόνια στο Τheory bar στο Χαλάνδρι. Είχαμε τη διάθεση να φτιάξουμε κάτι ξεχωριστό και έτσι μας ήρθε η ιδέα της βερμουτιέρας. Ενός μπαρ που να είναι αφιερωμένο στον υπέροχο κόσμο του βερμούτ και στην ιταλική κουλτούρα στη συνέχεια.
Ουσιαστικά, αυτό που φέρνει είναι η δυνατότητα να γνωρίσει ο κόσμος το βερμούτ σαν υλικό και να το αγαπήσει. Να μάθει τι είναι και μέσα από το κοκτέιλ να εξοικειωθεί με αυτό. Επίσης να αρχίσει ο κόσμος να αντιλαμβάνεται την έννοια του απεριτίβο, του early drink και των ποτών με χαμηλούς αλκοολικούς βαθμούς. Και όλα αυτά συνδυάζονται με την ιταλική κουζίνα και τα καλύτερα κλασικά κοκτέιλ.
● Βερμούτ. Ερχεται ισχυρό από το παρελθόν και αγκαλιάζεται από νέους λάτρεις του. Ποιες είναι οι πρώτες εμπειρίες σου αυτούς τους πρώτους μήνες λειτουργίας του Odori;
Το βερμούτ είναι κάτι που όλοι το έχουν ακούσει. Κάποιοι το πίνουν στα κοκτέιλ τους, αλλά πολλοί λίγοι του δίνουν σημασία και ξέρουν τι ακριβώς είναι. Θα έλεγα ότι είναι παρεξηγημένο, αλλά ταυτόχρονα όλοι έχουν δοκιμάσει κάποιο ποτό με βερμούτ, οπότε δεν είναι και τόσο άγνωστο και δύσκολο στο να το προωθήσουμε. Δεν σου κρύβω ότι το φοβόμουν πολύ, πώς θα το δει ο κόσμος. Ολοι μας έλεγαν «καλά, θα ανοίξετε βερμουτιέρα; Τι είναι αυτό; Ποιος το πίνει;». Και όμως είμαστε στον έκτο μήνα και βλέπω ότι ο κόσμος ενδιαφέρεται και δοκιμάζει το βερμούτ αλλά και κοκτέιλ με αυτό. Εχει την όρεξη να μάθει και να παίξει με το βερμούτ.
● Ποιο είναι το αγαπημένο σου μπαρ στον κόσμο;
Αγαπημένο μπαρ στο κόσμο; Mακάρι να μπορούσα να είχα επισκεφτεί όλα τα μπαρ που θέλω. Από αυτά όμως που έχω πάει, ξεχωρίζω το The American bar, στο ξενοδοχείο The Savoy, στο Λονδίνο. Είναι ένα μπαρ ξενοδοχείου, παλιό στιλ, αλλά εκεί έχω δοκιμάσει τα καλύτερα ποτά. Μην ξεχνιόμαστε, όμως, σε ένα μπαρ βασικό ρόλο παίζουν και οι άνθρωποι.
● Υπάρχει κάποιο κοκτέιλ που έχει δοκιμάσει και το θυμάσαι για καιρό;
Πολλά είναι τα κοκτέιλ που έχω δοκιμάσει, αλλά γενικά δεν μένω στη γεύση τους, γιατί είναι κάτι υποκειμενικό. Αν κάτι είναι καλό ή μέτριο, πιο πολύ μένω στη συνολική εμπειρία του μπαρ και όχι στα κοκτέιλ. Οπως είπα και πιο πάνω, στο The Savoy έχω δοκιμάσει ένα από τα πιο ενδιαφέροντα κοκτέιλ.
Σκουλενίου 2, πλατεία Κλαυθμώνος, Αθήνα, Τηλ.: 210 3314674
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας