H Ομικρον δεν είναι και τόσο «αθώα». «Δεν πρέπει επ' ουδενί να κατηγοριοποιηθεί ως ήπια», ξεκαθαρίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Σε πείσμα της κυβερνητικής ρητορικής για «ήπια» Ομικρον που θα σημάνει το «τέλος της πανδημίας», η επιστημονική κοινότητα ανά τον κόσμο εξηγεί ότι ούτε «ήπια» είναι η υπερμεταδοτική «Ο» ούτε «τελειώσαμε με την πανδημία».
«Η περισσότερο μολυσματική παραλλαγή Ομικρον της Covid-19 φαίνεται να προκαλεί λιγότερο σοβαρή ασθένεια από ό,τι η μετάλλαξη Δέλτα, αλλά δεν πρέπει επ' ουδενί να κατηγοριοποιηθεί ως ήπια», τονίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. O μειωμένος κίνδυνος σοβαρής νόσου αφορά δεδομένα νέων ανθρώπων από τη Νότια Αφρική και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο αντίκτυπος στους ηλικιωμένους είναι ένα από τα μεγάλα αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με τη νέα παραλλαγή, επισήμανε η Janet Diaz, επικεφαλής του ΠΟΥ για την κλινική διαχείριση. «Ενώ η “Ο” φαίνεται να είναι λιγότερο σοβαρή σε σύγκριση με τη “Δ”, ειδικά σε όσους έχουν εμβολιαστεί, δεν σημαίνει ότι πρέπει να χαρακτηριστεί ως ήπια», δήλωσε από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, και προειδοποίησε για ένα «τσουνάμι» κρουσμάτων.
Η νέα καραμέλα της κυβέρνησης για «ήπια» «Ο» έχει ως αποτέλεσμα οι άνθρωποι να διερωτώνται «γιατί να μην κολλήσω την “Ο”, να ξεμπερδεύω; Γιατί όχι αφού είναι ήπια και μπορεί να ενισχύσει την ανοσία μου στην Covid»; Η απορία που εκφράζεται στον δυτικό κόσμο από εκατοντάδες χιλιάδες ανεμβολίαστους αλλά και από πλήρως εμβολιασμένους και ενισχυμένους με την 3η δόση σε πολλά μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενισχύεται στη χώρα από την ίδια την κυβέρνηση μέσω των μηνυμάτων χαλάρωσης με τον χαρακτηρισμό της «Ο» ως «ήπιας» εν μέσω πανδημίας!
«Είναι μια καθόλου καλή ιδέα», ξεκαθάρισε ο δρ Paul Offit, διευθυντής του Κέντρου Εκπαίδευσης Εμβολίων στο Νοσοκομείο Παίδων της Φιλαδέλφειας, μιλώντας πρόσφατα στο κορυφαίο αμερικανικό ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN. «Είναι μια παραλλαγή ευρέως διαδεδομένη. Προέρχεται από όλους τους τύπους ανθρώπων, τους εμβολιασμένους, τους ενισχυμένους με την 3η δόση και τους ανεμβολίαστους», πρόσθεσε ο δρ Robert Murphy, εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Havey για την Παγκόσμια Υγεία της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Northwestern, προειδοποιώντας: «Θα ήσασταν τρελοί αν προσπαθούσατε να μολυνθείτε από αυτήν. Είναι σαν να παίζεις με δυναμίτη».
Κατά τους επιστήμονες, τρεις είναι οι λόγοι για τους οποίους δεν πρέπει κανείς να επιδιώξει να κολλήσει την «Ο» «για να ξεμπερδεύει».
1. Δεν είναι ένα «άσχημο κρυολόγημα»
Ακόμη και σε πιο ήπιες περιπτώσεις της «Ο» αναφέρονται συχνά υψηλός πυρετός, πόνοι στο σώμα, πρησμένοι λεμφαδένες, πονόλαιμος και βαριά ρινική συμφόρηση, αφήνοντας τους ανθρώπους εξουθενωμένους για μέρες, εξήγησε ο Murphy. «Οι άνθρωποι μιλούν για την Ομικρον σαν να πρόκειται για ένα άσχημο κρυολόγημα. Δεν είναι ένα άσχημο κρυολόγημα. Είναι μια ασθένεια που απειλεί τη ζωή», σημείωσε.
Ο κίνδυνος σοβαρής έκβασης από την Covid-19, σύμφωνα με νέα μελέτη σε 1 εκατ. ανθρώπους του Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ, ήταν υψηλότερος σε ανεμβολίαστους άνω των 65 ετών, σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή σε άτομα που είχαν τουλάχιστον μία από τις ακόλουθες παθήσεις: διαβήτη ή χρόνια νεφρική, καρδιακή, πνευμονική, νευρολογική ή ηπατική νόσο.
Ωστόσο, ακόμη και άνθρωποι χωρίς υποκείμενες παθήσεις υγείας μπορούν να νοσήσουν σοβαρά, δήλωσε ο Murphy. «Εχω έναν εμβολιασμένο και με την 3η δόση ασθενή αυτή τη στιγμή, άνω των 65 ετών, χωρίς υποκείμενους παράγοντες κινδύνου, ο οποίος βρίσκεται στο νοσοκομείο και τα πάει άσχημα».
Είναι αλήθεια ότι αν κολλήσετε την «Ο», σε σύγκριση με τη «Δ», «έχετε λιγότερες πιθανότητες να νοσηλευτείτε, λιγότερες πιθανότητες να μπείτε στη ΜΕΘ, λιγότερες πιθανότητες να μπείτε σε μηχανικό αναπνευστήρα και λιγότερες πιθανότητες να πεθάνετε - και αυτό ισχύει για όλες τις ηλικιακές ομάδες» ανέφερε ο Offit. «Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν προκαλεί σοβαρή ασθένεια. Απλά λιγότερο σοβαρή. Αλλά δεν έχετε 0% πιθανότητα να πεθάνετε. Επομένως, δεν πρέπει ποτέ να θέλετε να μολυνθείτε» υπογράμμισε.
2. Μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη διάγνωση του συνδρόμου «long Covid»
Το σύνδρομο που αφήνει η Covid και ονομάστηκε «long Covid» χαρακτηρίζεται από εξουθενωτικά συμπτώματα όπως απώλεια της γεύσης ή και της όσφρησης, δύσπνοια, έντονη κόπωση, πυρετό, ζάλη, εγκεφαλική ομίχλη, διάρροια, ταχυπαλμία, μυϊκούς και κοιλιακούς πόνους, αλλαγές στη διάθεση και δυσκολίες στον ύπνο.
Οι σοβαρές μορφές του συνδρόμου μπορούν να βλάψουν τους πνεύμονες, την καρδιά και τα νεφρά, καθώς και την ψυχική υγεία σε βαθμό αναπηρίας.
«Ακόμα προσπαθούμε να κατανοήσουμε το σύνδρομο», επισήμανε ο Offit. «Επειδή δεν το καταλαβαίνουμε, δεν θα αποφάσιζα να μολυνθώ από έναν ιό που συναντάται στη φύση. Οι ιοί αυτοί ονομάζονται “άγριου τύπου” και υπάρχει καλός λόγος γι' αυτό: είναι εκτός ελέγχου», πρόσθεσε.
3. Μην τα βάζετε με τη μητέρα φύση
Δεν είναι ποτέ καλή ιδέα να επιδιώκει κανείς να κολλήσει μια ασθένεια, αποσαφήνισε ο Offit και διηγήθηκε μια ιστορία που εκτυλίχθηκε στη διάρκεια ντοκιμαντέρ που γύρισε πριν από χρόνια για τα εμβόλια. Οσοι είναι κάποιας ηλικίας, είπε, θα θυμούνται τα «πάρτι ανεμοβλογιάς» που διοργάνωναν γονείς για να εκθέσουν τα μικρά παιδιά τους στην ασθένεια.
Επειδή οι περιπτώσεις ανεμοβλογιάς στους ενήλικες είναι πιο σοβαρές, η ιδέα ήταν να κολλήσει το παιδί νωρίς για να «ξεμπερδέψει». «Ω, κι αυτό ήταν μια κακή ιδέα», αναφώνησε, εξιστορώντας ότι ο εικονολήπτης στη διάρκεια των γυρισμάτων του ντοκιμαντέρ αποκάλυψε ότι η αδερφή του είχε πάει το παιδί της σε ένα τέτοιο «πάρτι» και η τραγική εξέλιξη ήταν το παιδί να πεθάνει από τη μόλυνση. «Μην τα βάζετε με τη μητέρα φύση» ανέφερε ο Αμερικανός επιστήμονας τονίζοντας: «Προσπαθεί να μας σκοτώσει από τότε που συρθήκαμε από τον ωκεανό στη στεριά».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας