Αθήνα, 17°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.6° 15.2°
2 BF
77%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 16.4°
2 BF
85%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 15.5°
3 BF
78%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
2 BF
88%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
0 BF
77%
Βέροια
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
15.2° 15.2°
2 BF
80%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
0 BF
94%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.5° 16.5°
2 BF
86%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.4° 15.5°
2 BF
93%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.1° 15.9°
1 BF
70%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.5° 16.5°
2 BF
69%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.8° 16.8°
2 BF
79%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
49%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
18°C
18.3° 16.2°
1 BF
65%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.8° 17.7°
5 BF
78%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.6° 15.8°
0 BF
77%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.3° 15.3°
2 BF
72%
Κατερίνη
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.6° 16.6°
1 BF
84%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
94%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Erik van Lieshout, χωρίς τίτλο, 2014 | 2017 Erik van Lieshout

Μέσα σε αβέβαιο μέλλον

Ρατσισμός, σεξισμός, διαθεματικότητα, λογοκρισία, διακρίσεις, συστημική καταπίεση, επιτήρηση και φυσικά αντίσταση. Ρεαλισμός και ουτοπία.

Συγκρούσεις και ελπίδα. Ολα όσα απασχολούν τον σύγχρονο άνθρωπο δημιουργούν τέχνη που εκφράζεται με προβληματισμό, ακριβώς την ώρα που γράφεται η ιστορία και διαμορφώνεται η παγκόσμια ταυτότητα.

Μέσα σ’ αυτή την πραγματικότητα, υπάρχουν χώροι που τολμούν, που διαμορφώνουν αφηγήσεις και υποστηρίζουν οράματα, που αποτελούν πηγή έμπνευσης και προκαλούν σκέψεις.

Το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στη Νέα Υόρκη (ΜοΜΑ) συγκέντρωσε έργα τέχνης από 15 καλλιτέχνες, τα οποία δημιουργήθηκαν την τελευταία δεκαετία και πρόσφατα αποκτήθηκαν από το μουσείο.

2017 John Akomfrah

Η έκθεση πήρε το όνομά της «Unfinished Conversations» (Ανολοκλήρωτες συζητήσεις) από το έργο του John Akomfrah «The Unfinished Conversation» (2012), μια βιντεοεγκατάσταση που προβάλλει τη ζωή και το έργο του Στιούαρτ Χολ.

Στις τρεις οθόνες αποτυπώνονται μέσα από μια ταινία-δοκίμιο οι ιδέες του πολιτισμικού θεωρητικού, που γεννήθηκε στην Τζαμάικα και πρωτοστάτησε στον τομέα των πολιτιστικών σπουδών στο Ηνωμένο Βασίλειο, μέσα όμως από μια μαρξιστική θεώρηση.

Ο αριστερός ακτιβιστής στο δοκίμιό του «Κοινωνική Ευθύνη, Πολιτιστική Βιωσιμότητα» (2011), υποστήριξε ότι τα μουσεία είναι χώροι όπου συζητείται το νόημα και διαμορφώνονται οι αφηγήσεις του παρελθόντος.

Η έκθεση αυτή λοιπόν έρχεται και διερευνά την πολύπλευρη κατανόηση της ιστορίας, όπως αντικατοπτρίζεται σε έργα τέχνης που δημιουργήθηκαν πρόσφατα, μέσα στο ιστορικό παρόν μας.

Από το Κάιρο ώς την Αγία Πετρούπολη, από τη Χάγη ώς τη Βραζιλία, οι καλλιτέχνες της γενιάς μας, σε ολόκληρη την έκθεση, παρατηρούν και ερμηνεύουν πράξεις και δομές της κρατικής βίας, καθώς και δράσεις αντίστασης και ακτιβισμού που προκαλούνται από αυτήν.

Επανεξετάζουν ιστορικές στιγμές, γεννώντας εικόνες του πρόσφατου παρελθόντος και διεκδικώντας τη θέση τους μέσα σε αυτό.

Δίνουν έναυσμα για συζητήσεις, παρεμβαίνοντας στους αγώνες της σύγχρονης κοινωνίας κατά του κρατισμού και της βίας, της επιτήρησης και της εκμετάλλευσης στην εργασία.

Το άγχος της ενημέρωσης του κόσμου περνά από τις καλλιτεχνικές δημιουργίες που προσεγγίζουν θέματα κοινωνικών διαμαρτυριών, μέσα από μια ποικιλία έκφρασης και στρατηγικών.

Οι καλλιτέχνες αυτόπτες μάρτυρες καταγράφουν αναταραχές και προσφέρουν τις απεικονίσεις τους στο μεταίχμιο της πραγματικότητας με τη φαντασία.

Παράδειγμα τα πυκνά, εκφραστικά σχέδια της Anna Boghiguian, που καταγράφει τα γεγονότα στην πλατεία Ταχρίρ, στο Κάιρο, μετά την αιγυπτιακή επανάσταση τον Ιανουάριο του 2011.

Το έργο του Erik van Lieshout αποτυπώνει τη διαμαρτυρία που διοργανώθηκε άμεσα από ομάδες ακτιβιστών το 2014 κατά αντι-ισλαμικής πορείας σε μια πολυπολιτισμική γειτονιά στη Χάγη.

2017 Andrea Bowers

Το σχέδιο της Andrea Bowers, με μαρκαδόρο σε χαρτόνι, εμπνευσμένο από την αναρχική Εμα Γκόλντμαν και το περιοδικό «Mother Earth» (1912), που απεικονίζει τον πατριωτισμό να καταστρέφει τη φιγούρα της Ελευθερίας.

Η εικόνα είναι μια σοβαρή προειδοποίηση, τη στιγμή που οι εθνικιστές επιτίθενται παγκόσμια με τις προπαγανδιστικές ιδεολογίες τους περί εθνικών συνόρων και αποκλεισμών.

Η Kara Walker, στη χαοτική απεικόνισή της μαύρων και λευκών, δεν παραλείπει να βάλει κι ένα χαμογελαστό μέλος της Κου Κλουξ Κλαν να παραμονεύει στο παρασκήνιο υποδεικνύοντας πως ο αγώνας για φυλετική ισότητα δεν έχει τελειώσει.

Εδώ έρχεται και ο Samuel Fosso με πορτρέτα αγωνιστών για τα δικαιώματα των μαύρων, όπως η Αντζελα Ντέιβις, ο Λάνγκστον Χιουζ και άλλοι, δημιουργώντας τους δείκτες της δικής του ταυτότητας.

Αυτή είναι η αιχμηρή πραγματικότητά μας μέσα σε ποιητικές δημιουργίες. Αναζητώντας την ιστορική ταυτότητα ανάμεσα στο γεγονός και τη μυθοπλασία, συνολικά το πλαίσιο της έκθεσης είναι η συναρπαστική εμπειρία από το παρόν μας.

Η προσωπική έκφραση γίνεται πολιτική διαμαρτυρία, γιατί στην αβεβαιότητα των κοινωνικών αντιφάσεων, μόνο με θέσεις και εικόνες αντίστασης μπορούμε να διεκδικήσουμε το μέλλον μας.

 Info: 

«Unfinished Conversations: New Work from the Collection», στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, Νέα Υόρκη. Μέχρι 30 Ιουλίου.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Μέσα σε αβέβαιο μέλλον

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας