Η ιστορία της αρχαίας Αθήνας είναι περίπλοκη. Ιδιαίτερα τα γεγονότα της περιόδου των Πεισιστρατιδών, της συν-τυραννίας δηλαδή του Ιππία και του Ιππαρχου, και τα χρόνια που ακολούθησαν μέχρι τη διακυβέρνηση του Περικλή είναι γεμάτα ίντριγκες, συνωμοσίες, πολέμους και πολιτική αστάθεια.
Ενα σημείο αυτής της πολυτάραχης εποχής, που περιγράφει γλαφυρά ο Larry Gonick στην «Ιστορία του Κόσμου σε Κόμικς», ανεξάρτητα από την ιστορική ακρίβεια της αφήγησης, εντυπωσιάζει με την ομοιότητά του με το… περίεργο παρόν (ως φάρσα ή ως τραγωδία;): «Οι πλούσιοι, όπως πάντα, πίστευαν πως η κυβέρνηση τους ανήκει δικαιωματικά…
Αλλά οι χαμηλότερες τάξεις, που είχαν αποκτήσει δύναμη επί Πεισίστρατου, ανακήρυξαν την Αθήνα Δημοκρατία που θα τη διοικούσε η Λαϊκή Συνέλευση» γράφει ο Gonick. Οι αριστοκράτες και οι Σπαρτιάτες προστάτες τους έκαναν πραξικόπημα και εξεδίωξαν 700 οικογένειες με δημοκρατικές τάσεις. Ευτυχώς, οι 700 επέστρεψαν και μαζί με τον λαό προχώρησαν στην Αθηναϊκή Επανάσταση, εξοντώνοντας έναν προς έναν τους εχθρούς της δημοκρατίας!
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας