Θεοί, τέρατα, τρελοί βασιλιάδες και σοφές γριές καρακάξες, μάγοι, σαμάνοι, γιατροί, κακή επιστήμη και ακόμα «χειρότερη» γεωγραφία (σε σχέση, τουλάχιστον, με αυτή που γνωρίζουμε για τη δική μας Γη) είναι τα βασικά συστατικά του όμορφου παραμυθιού που πλάθει η πολυβραβευμένη Βρετανίδα δημιουργός Isabel Greenberg στην «Εγκυκλοπαίδεια της Πρώιμης Γης» (εκδόσεις Αλεξάνδρεια – Μεταίχμιο, μετάφραση: Φωτεινή Χαντζιαρά, 178 σελίδες).
Πρόκειται για μια διαφορετική ιστορία της δημιουργίας και της εξέλιξης ενός κόσμου που ακολουθεί τους δικούς του κανόνες, έχει τους δικούς του μύθους και θρύλους, τις δικές του αρχαίες αφηγήσεις. Η Greenberg μας δίνει εν είδει πρωτότυπων εικονογραφημένων εγκυκλοπαιδικών λημμάτων τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά αυτού του κατασκευασμένου, μυθοπλαστικού κόσμου («Οι τρεις αδερφές από το νησί του καλοκαιριού», «Πέρα από την παγωμένη θάλασσα», «Οι θεοί», «Η μεγάλη Νταγκ», «Η Οδύσσεια ξεκινά», «Καλοκαίρι και χειμώνας», «Ο γιατρός», «Οι παραμυθάδες», «Η μάγισσα και ο γίγαντας», «Νεκροπόλεις και φαντάσματα», «Γένεσις» κ.ά.), τις απαραίτητες πληροφορίες για να βυθιστούμε σε ένα γοητευτικό σύμπαν που φέρνει στον νου ανάλογους κόσμους όπως αυτός του «Αρχοντα των Δαχτυλιδιών» του Tolkien ή του «Δισκόκοσμου» του Terry Pratchett. Δεν είναι όμως ένας κόσμος ηρωισμών, μνημειωδών μαχών, αστραφτερών όπλων και μοιραίων αποφάσεων αλλά ένας κόσμος θαρρείς τραγουδισμένος και εξιστορημένος με τη γλυκιά αφέλεια και την τρυφερότητα παιδιών γύρω από τη φωτιά.
Με την αφήγησή της και την πλούσια φαντασία της η Greenberg συνθέτει ένα μωσαϊκό του οποίου οι πολυπρισματικές ψηφίδες είναι ξεχασμένες θρησκείες και παράξενες θεότητες, ιστορίες αγάπης και κατάρες, λαϊκές δοξασίες και δεισιδαιμονίες, χαμένοι πολιτισμοί και παράξενα έθιμα, θυσίες και ζώα μιας εξωτικής πανίδας όπως ο τσιχλοκάστορας, ο πιγκλουίνος, ο πιτσιλωτός λύκος, τα φωτεινόψαρα και το φαλακρό πουλί της φωτιάς.
Στη Βρεταρκτική, στην Μπαβυλώνα και στα άλλα μέρη με τα ευφάνταστα ονόματα αυτού του παραμυθένιου -αλλά όχι και τόσο αθώου- κόσμου την ιστορία δεν την γράφουν οι νικητές, οι άρχοντες και οι θεοί αλλά οι παραμυθάδες, οι θαλασσοπόροι, οι χαρτογράφοι κι οι ιστορητές που είναι ταυτόχρονα και οι ήρωες.
Δανειζόμενη στοιχεία από τις βιβλικές αφηγήσεις, τα σκανδιναβικά έπη, την αρχαιοελληνική μυθολογία, την ιπποτική μυθιστορία, τις περιπέτειες των εξερευνητών κ.ά., η Greenberg μιλά για τη «Μεγάλη Πλημμύρα», τον «Πύργο της Μπαβέλ», για τους πρώιμους ανθρώπους στη δίνη του χρόνου και στους αφιλόξενους τόπους μιας συναρπαστικής «προϊστορίας». Ο αλλόκοτος κόσμος της είναι, όμως, σαγηνευτικός για τους αναγνώστες κάθε ηλικίας λόγω της ποιητικής και γεμάτης φιλοσοφικές διαστάσεις γραφής της αλλά και των λιτών, ελαφρώς χρωματισμένων κι επιτηδευμένα ναΐφ σχεδίων της που παραπέμπουν σε λαϊκή τέχνη και χειροτεχνία, εικονογραφώντας ιδανικά την τόσο μακρινή αλλά, εντέλει, όχι και τόσο ανοίκεια Πρώιμη Γη.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας