Στην ιστορία της εικονογραφημένης αφήγησης και των κόμικς πολλοί καλλιτέχνες επέλεξαν τη μέθοδο της χαρακτικής. Συνήθως χωρίς λόγια, φιλοτέχνησαν εικόνες που λειτουργούσαν είτε αυτόνομα είτε διαδοχικά τοποθετημένες. Ενας από αυτούς ήταν ο Otto Wirsching που έχοντας μελετήσει τις παραδόσεις της γερμανικής ζωγραφικής κατέληξε σε ένα εξπρεσιονιστικό στιλ με μακάβριες απεικονίσεις του τότε μοντέρνου κόσμου.
Το 1915, δημιούργησε τη σειρά χαρακτικών με τίτλο «Ο Χορός του Θανάτου» και πρωταγωνιστή έναν σκελετό που επισκέπτεται δίκαιους και αδίκους και εκδικείται για τη φρίκη του ΑʹΠαγκοσμίου Πολέμου. Εδρα του Wirsching ήταν το Νταχάου, μια μικρή πόλη κοντά στο Μόναχο που συγκέντρωνε πολλούς καλλιτέχνες από διάφορα σημεία της Ευρώπης.
Λίγες δεκαετίες αργότερα το Νταχάου θα γινόταν η έδρα ενός από τα σκληρότερα στρατόπεδα συγκέντρωσης του ναζισμού. Ο Wirsching δεν πρόλαβε να δει και αυτήν τη βαρβαρότητα. Είχε πέσει θύμα του «πρωταγωνιστή» του από το 1919, σε ηλικία μόλις 30 χρόνων.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας