Το επίμαχο διάστημα της 9ης Απριλίου 2021, το μεσημέρι της δολοφονίας του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, εξέτασε χθες το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, ιχνηλατώντας τις κινήσεις του 40χρονου Γιάννη Λάλα, του μικρότερου από τα δύο αδέλφια που κατηγορούνται ως οι φυσικοί αυτουργοί πίσω από την εν ψυχρώ εκτέλεση του αστυνομικού ρεπόρτερ. Κινήσεις που μπορούν να προσδιοριστούν κυρίως με ψηφιακά εργαλεία που αξιοποίησε η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. μέσω της άρσης απορρήτου των επικοινωνιών και των δεδομένων των κεραιών κινητής τηλεφωνίας που ενεργοποιούνταν σε περιοχές της Αττικής εκείνη την ημέρα από τα προσωπικά κινητά των κατηγορουμένων.
Ειδικά ο Α.Γ., φίλος του 40χρονου κατηγορούμενου, θεωρείται και το άλλοθί του εξαιτίας των ψηφιακών του κινήσεων. Ο μάρτυρας, που κατέθεσε χθες, περίπου μία ώρα και 20 λεπτά μετά τη δολοφονία Καραϊβάζ ανέβασε στο Facebook φωτογραφία στην οποία απεικονίζονται μαζί με τον κατηγορούμενο, μπροστά από ένα φορτηγάκι μεταφορών που μόλις είχαν παραλάβει με σκοπό επαγγελματική χρήση, για μια καφετέρια που είχαν ανοίξει από κοινού. «Εφυγα από τη δουλειά μου στην Ηλιούπολη μετά τις 2 το μεσημέρι και πήγα με το αυτοκίνητο να τον πάρω από το πατρικό του, στο Κερατσίνι. Εφτασα και τον κάλεσα να κατέβει. Πήγαμε στον Ασπρόπυργο για το φορτηγό που ήταν στο συνεργείο. Βγάλαμε φωτογραφία γιατί για εμάς ήταν μέρα χαράς», κατέθεσε.
Αυτές οι κινήσεις επιβεβαιώνονται και από τις κεραίες που ενεργοποιούνταν στη διαδρομή προς τον Ασπρόπυργο. Τότε πώς πρόλαβε ο Γιάννης Λάλας, μαζί με τον αδελφό του, να πάνε στον Αλιμο, να δολοφονήσουν με πάνω από 10 σφαίρες τον Γιώργο Καραϊβάζ και μετά ο 40χρονος να εμφανιστεί στο Κερατσίνι και στη συνέχεια στον Ασπρόπυργο; Σύμφωνα με τη δικογραφία, αυτός ήταν ο τρόπος των δραστών να καλύψουν τα νώτα τους, ενεργοποιώντας κεραίες κινητής τηλεφωνίας και αφήνοντας ίχνη στο Facebook, προκειμένου να μπερδέψουν τις Αρχές σε περίπτωση που οι υποψίες έπεφταν πάνω τους.
Αυτό που δεν επιβεβαιώνεται όμως είναι η κλήση που έκανε ο Γ.Α., όπως κατέθεσε, στον κατηγορούμενο για να τον παραλάβει από το πατρικό του, αφού από την άρση απορρήτου αυτή η κλήση δεν προκύπτει. «Μπορεί να τον κάλεσα μέσω Viber ή Signal, δεν θυμάμαι», απάντησε ο μάρτυρας σε ερώτηση των συνηγόρων της οικογένειας Καραϊβάζ. Αυτό είναι και ένα όπλο στη φαρέτρα της υπεράσπισης των κατηγορουμένων. Μία από τις ενδείξεις ενοχής που οδήγησαν στη σύλληψη ήταν η «παύση της ενεργητικής δραστηριότητας» των τηλεφώνων τους τις επίμαχες ώρες της δολοφονίας, δηλαδή πως δεν μίλησαν στα κινητά τους. Οι συνήγοροι υπεράσπισης, ωστόσο, υποστηρίζουν πως αυτή η παύση αφορά μόνο κλήσεις μέσω του συμβατικού δικτύου κινητής τηλεφωνίας και όχι αυτές μέσω εφαρμογών με τα δεδομένα της συσκευής.
Η δεύτερη δίκη για τον Γιάννη Λάλα
Αυτό που έγινε γνωστό χθες είναι πως η δεύτερη δίκη με μοναδικό κατηγορούμενο τον Γιάννη Λάλα αναμένεται να ξεκινήσει στις 9 Σεπτεμβρίου στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο για το «συμβόλαιο θανάτου» εναντίον τον πυγμάχου Χάρη Κοντογιώργη ή Dirty Harry, τον Δεκέμβριο του 2021 στο Γαλάτσι. Σε αυτή τη δεύτερη δικογραφία υπάρχει και το όνομα του Α.Γ., χωρίς ωστόσο να κρίνεται ότι η εμπλοκή του έχει ποινικό ενδιαφέρον. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η δολοφονία του Dirty Harry έγινε ως αντεκδίκηση για τη δολοφονία του 58χρονου Μιχάλη Καπίρη, γνωστού στη νύχτα με το προσωνύμιο «Κεφάλας». Ο μάρτυρας ωστόσο δήλωσε έκπληκτος που το όνομά του συνδέθηκε με την υπόθεση, όπως και με την υπόθεση Καραϊβάζ.
Πρόεδρος: Για τον Κοντογιώργη τι γνωρίζετε;
Μάρτυρας: Ξέρω ότι ήταν ανιψιός του Καπίρη. Τον γνώριζα σαν φίλο του Γιάννη και σαν κουμπάρο ενός θείου.
Πρόεδρος: Τη σχέση Καπίρη με Κοντογιώργη τη γνωρίζετε;
Μάρτυρας: Πραγματικά όχι (...) Τον Καπίρη, ζήτημα να τον έβλεπα μία φορά τον χρόνο. Τον Κοντογιώργη ποτέ.
«Πώς γίνεται ο κατηγορούμενος να έχει σχέση με τρεις νεκρούς;» ήταν το ερώτημα της υποστήριξης κατηγορίας. «Δεν ξέρω. Μου κάνει μεγάλη εντύπωση, όμως είμαι βέβαιος ότι δεν έχει καμία σχέση» αποκρίθηκε ο μάρτυρας.
Η Πολιτική Αγωγή, επικαλούμενη αντιφάσεις στην κατάθεση του μάρτυρα, ζήτησε να συλληφθεί για ψευδορκία, αίτημα που δεν έγινε δεκτό από τους τακτικούς δικαστές.
Την ίδια άποψη είχε και η εισαγγελέας της έδρας, η οποία υπογράμμισε πως ο μάρτυρας «φαινόταν ως ύποπτος τόσο στη δική μας υπόθεση όσο και στην ανθρωποκτονία Κοντογιώργη. Επομένως, μπορεί να μην περιέγραψε πράγματα που τον ενοχοποιούν. Θα εκτιμηθεί η κατάθεσή του και με αυτή τη διάσταση».
To bloko.gr και μια εύλογη απορία
Στη συνέχεια κατέθεσε ο πρόεδρος Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής, Γιώργος Καλλιακμάνης. Σε ερώτηση του προέδρου της έδρας για τη θεματολογία του διαδικτυακού ιστοτόπου του θύματος, bloko.gr, ο μάρτυρας απάντησε πως επικεντρωνόταν σε θέματα συνδικαλιστικού αστυνομικού ενδιαφέροντος («Δεν υπήρχε υπολογιστής αστυνομικού που να μην είχε ανοιχτό το bloko»). Ομως, όπως είπε, υπήρχαν και ρεπορτάζ για το οργανωμένο έγκλημα. «Αστυνομικοί ρεπόρτερ τέτοιου βεληνεκούς ασχολούνται με τέτοια θέματα. Δεν μιλάνε μόνο με θεσμικούς αλλά και με ανθρώπους που έχουν κάνει φυλακή. Φυσιολογικό, για κάποιον που θέλει να εμβαθύνει».
Πρόεδρος: Μία απορία μού δημιουργήθηκε. Διαβάζοντας τη δικογραφία, την οποία έχω ανατρέξει πάνω από μία φορά, μου έκανε εντύπωση το εξής: η προανάκριση διήρκεσε πάνω από δύο χρόνια. Μόνο εμένα με ξένισε η διάρκειά της;
Μάρτυρας: Πιστεύω ότι οι Αρχές θα μπορούσαν να τρέξουν πιο γρήγορα. Βέβαια, ήταν μεγάλες οι αποστάσεις που φαίνονται στις κάμερες, π.χ. το σκουτεράκι που οδηγούσε ο δράστης (σ.σ. σε σχέση με το σημείο της δολοφονίας). Εχει σημασία αυτό. Για παράδειγμα, στην υπόθεση της δολοφονίας στο Ψυχικό μπορούσαν να ταυτοποιήσουν τον δράστη επειδή σε κοντινή απόσταση είχε κάμερες. Οταν κάνεις έρευνα δεν ξέρεις τι στοιχεία θα βγουν στην πορεία.
Τη βεβαιότητά της πως το κίνητρο της δολοφονίας του δημοσιογράφου ήταν «να του κλείσουν το στόμα για όσα γνώριζε ως δημοσιογράφος» εξέφρασε η συνεργάτιδα του αστυνομικού ρεπόρτερ, Ζήνα Κουτσελίνη: «Αυτός καθιέρωσε τον όρο “Greek Mafia” και μιλούσε δημόσια στις εκπομπές για τα θέματα που ερευνούσε». «Τον ενδιέφερε πάντα η αλήθεια και την κάλυπτε από όλες τις πλευρές. Είναι αναντικατάστατος και η δολοφονία του είναι σφαίρα στη δημοκρατία», συμπλήρωσε.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας