Την άμεση κινητοποίηση της πολιτείας και την εφαρμογή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης ζητούν με ανακοίνωσή τους φεμινιστικές και γυναικείες συλλογικότητες στον απόηχο περιστατικών πατροκτονίας που έγιναν λίγο πριν από την εκπνοή του 2023. Πρόκειται για δύο περιστατικά, το ένα με ένα 16χρονο παιδί, θύμα ενδοοικογενειακής βίας, που αντέδρασε στη βάναυση κακοποίησή του από τον πατέρα του σκοτώνοντάς τον, και το άλλο με έναν 35χρονο που σκότωσε τον πατέρα του, αφού, παρά τις καταγγελίες και τη σύλληψή του για ενδοοικογενειακή βία, εκείνος συνέχιζε να κακοποιεί τον ίδιο και τη μητέρα του. Τα δύο περιστατικά ανοίγουν τη συζήτηση της παντελούς έλλειψης προστασίας σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας, που οδηγεί τα θύματα να καταφεύγουν στην αυτοδικία.
«Θλιβερά γεγονότα», σημειώνουν οι συλλογικότητες σε κοινή ανακοίνωσή τους, που «αναδεικνύουν [...] τις απαράδεκτες συμπεριφορές βίας που εκτυλίσσονται πίσω από κλειστές πόρτες», αφού η πολιτεία αποτυγχάνει να αποκριθεί «ικανοποιητικά στον τομέα της πρόληψης και της προστασίας των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας». Οι γυναίκες καλούν την κυβέρνηση, τον υπουργό Δικαιοσύνης, τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, δικαστικούς λειτουργούς και κοινωνικές υπηρεσίες να επέμβουν άμεσα: «Αποτελεί τεράστια κοινωνική και νομική αποτυχία όταν παιδιά εγκλωβισμένα για χρόνια στην ενδοοικογενειακή βία, αισθάνονται πως καμία Αρχή δεν ενδιαφέρεται να τα προστατεύσει και πως η μόνη διέξοδος, ο μόνος τρόπος για να σταματήσουν την κακοποίηση της μητέρας τους και τη δική τους, είναι να σκοτώσουν το θύτη τους».
Με αυστηρή γλώσσα επισημαίνουν ακόμη πως με αφορμή τις νέες αλλαγές στον ν. 3500/2006 για την ενδοοικογενειακή βία, στο νομοσχέδιο, που ήταν υπό διαβούλευση το προηγούμενο διάστημα, επιβάλλεται να ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα και το υπουργείο Δικαιοσύνης να λάβει σοβαρά υπόψη του τις προτάσεις των γυναικείων οργανώσεων για την προστασία των θυμάτων με κατάλληλους μηχανισμούς, ώστε να αποτραπεί η κλιμάκωση της βίας. «Η αποσπασματική αυστηροποίηση των ποινών που αναφέρεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου μόνο προς δημιουργία εντυπώσεων μπορεί να λειτουργήσει» σημειώνουν χαρακτηριστικά.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας