«Η Mundo Nuevo κατάληψη θα μείνει» φώναξαν μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου το πρωί έξω από τα δικαστήρια Θεσσαλονίκης εκφράζοντας τη στήριξή τους στους 15 νεαρούς (11 άνδρες και 4 γυναίκες), που συνελήφθησαν χθες σε έφοδο της αστυνομίας επειδή ανακατέλαβαν το κτίριο, που είχε εκκενωθεί τον περασμένο Νοέμβριο. Μάλιστα οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. απάντησαν με άγρια καταστολή και ρίψη χημικών.
Όπως σημειώνει σήμερα στην «Εφ.Συν.» ο ανταποκριτής μας, Νίκος Φωτόπουλος, αρχικά επρόκειτο για προσαγωγές, καθώς το αδίκημα της κατάληψης διώκεται κατ’ έγκληση, αλλά αργά το βράδυ έγινε γνωστό ότι και πάλι ο Δήμος Θέρμης -στον οποίο ανήκει ο χώρος- κατέθεσε μήνυση και έτσι συνελήφθησαν.
Και οι 15 αφέθηκαν το μεσημέρι ελεύθεροι μετά την παραπομπή τους στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο. Σύμφωνα με πληροφορίες, το δικαστήριο ανέβαλε την εκδίκαση της υπόθεσης, λόγω απουσίας μαρτύρων, ορίζοντας νέα δικάσιμο για το τέλος του μήνα.
Νωρίτερα, η εισαγγελέας πρωτοδικών άσκησε σε βάρος των 15 ποινική δίωξη για διατάραξη κοινής ειρήνης, φθορά ξένης ιδιοκτησίας και άρνηση υποβολής σε δακτυλοσκόπηση.
Η Mundo Nuevo απευθύνει κάλεσμα για συγκέντρωση υπεράσπισης της κατάληψης και διαμαρτυρίας για τους συλληφθέντες. Ακολουθεί όλη η ανακοίνωση.
«Δεν θα αφήσουμε τους δολοφόνους να αποφασίζουν για τις ζωές μας
Ανθρώπινο λάθος, αστοχία υλικού, ατομική ευθύνη, κακιά στιγμή, τα «Τέμπη», όποια δικαιολογία κι αν μεταχειρίστηκε το μπλοκ εξουσίας για να αποκρύψει τις ευθύνες του για το φρικτό δυστύχημα των Τεμπών, χρησιμοποιώντας ως υποχείρια τα ΜΜΕ, η αλήθεια είναι ότι ΤΙΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ.
Οι τεράστιες κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα ειδικότερα την 8η Μάρτη αλλά και οι σημερινές απεργιακές συγκεντρώσεις απέδωσαν τις ευθύνες για το δυστύχημα που κόστισε τη ζωή 57 ανθρώπων ως όφειλαν: στο κράτος, το πολιτικό προσωπικό, την εταιρεία διαχείρισης των σιδηροδρόμων. Η ίδια η κοινωνική βάση κατανόησε και κατήγγειλε τη σύγκρουση στα Τέμπη ως ένα κρατικό και καπιταλιστικό έγκλημα.
Και είναι τέτοιο γιατί μόνο η ασύλληπτη κρατική αδιαφορία για τις ανθρώπινες ζωές συνδυασμένη με το πάθος για όλο και μεγαλύτερα κέρδη των ιδιωτικών εταιρειών μπορούσαν να διαμορφώσουν τις προϋποθέσεις και τελικά να διαπράξουν αυτό το μαζικό έγκλημα.
Τούτο το έγκλημα δεν είναι ασφαλώς το πρώτο που συντελείται, το κράτος και οι πολιτικοί ιθύνοντες όλων των αποχρώσεων έχουν μια ατελείωτη σειρά παρόμοιων παραδειγμάτων, από την ελλιπέστατη διαχείριση στις περιπτώσεις φυσικών καταστροφών είτε ακόμα στην απολύτως συνειδητή εγκληματική πολιτική έναντι των μεταναστών ή με τα ολοένα και πιο συχνά φαινόμενα αστυνομικής βίας, η οποία νοιώθει νομιμοποιημένη τη δολοφονική της δράση εναντίον των απόκληρων όπως ο Φραγκούλης ή ο Σαμπάνης.
Η συγκέντρωση της οργής στη συγκεκριμένη περίπτωση έχει να κάνει με το αδιανόητο της φύσης του συμβάντος, το οποίο αποδεικνύει αν μη τι άλλο ότι είναι απολύτως αδύνατον να συνεχίζει να αποφασίζει για τη ζωή μας αυτή η εγκληματική κλίκα δολοφόνων και απατεώνων που αποκαλείται «κυβέρνηση». Το έγκλημα στα Τέμπη αποκάλυψε όλη τη σαθρότητα του κράτους και της λογικής του κέρδους. Άπειροι εργαζόμενοι σε πόστα υψηλής ευθύνης, μονές βάρδιες για τη μείωση του εργατικού κόστους, απόλυτη αδιαφορία για τα πρωτόκολλα ασφάλειας, καμία πολιτική ευθύνη για την κατάσταση που οδήγησε τόσους δεκάδες ανθρώπους σε έναν απρόσμενα βίαιο και ακατανόητο χαμό.
Λέμε εδώ και χρόνια ότι η απομείωση της αξίας της ανθρώπινης ζωής όπως συντελείται από τις διαχρονικά εγκληματικές πολιτικές του κράτους και τις επιταγές του κεφαλαίου διαμορφώνουν ολοένα πιο δολοφονικά περιβάλλοντα. Σήμερα η αίσθηση στην κοινωνική βάση είναι ότι έχουμε βρεθεί στη μέση ενός ακήρυχτου πολέμου. Και όντως έτσι είναι, πρόκειται για τον αέναο και ανηλεή πόλεμο που έχει κηρύξει η κυριαρχία στις υποτελείς τάξεις, στους εργαζόμενους, τους φτωχούς, τους νέους.
Η αντίσταση ωστόσο πλέον σε αυτό το επικίνδυνο και απάνθρωπο καθεστώς έχει πάρει έναν χαρακτήρα πολύ πιο μαζικό, πιο συνειδητοποιημένο, πιο ριζοσπαστικό. Οι τεράστιες συγκεντρώσεις κόσμου που διαμαρτύρεται για το έγκλημα στα τρένα, συνάντησαν τις πρωτοφανείς σε διάρκεια, αγωνιστικότητα και ριζοσπαστικότητα κινήσεις αντίστασης του καλλιτεχνικού κόσμου, οι οποίες κοινωνικοποίησαν και πάλι με υποδειγματικό τρόπο το καταληψιακό παράδειγμα, καταλαμβάνοντας σειρά θεάτρων και σκηνών. Ταυτόχρονα το φοιτητικό κίνημα που δεν έσκυψε το κεφάλι όλο αυτό το διάστημα επανέρχεται στην αιχμή του δόρατος κατά του αυταρχισμού και της κρατικής βίας, και πάλι η ριζοσπαστική δράση μέσω των καταλήψεων των σχολών δείχνει τον δρόμο του αγώνα. Τέλος, η κατάληψη της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ ήρθε να πλαισιώσει όλα τα παραπάνω και να αναδείξει το κοινό νήμα των κοινωνικών και ταξικών αντιστάσεων.
Όλα τα παραπάνω διαμορφώνουν μια έκρυθμη κοινωνική κατάσταση και μια ισχυρή κοινωνική κινητοποίηση μέσα στην οποία δρουν και οι αγωνιστές του οργανωμένου αναρχισμού, όντας σε διαρκή επαφή με τον κόσμο που αγωνίζεται σε πλατείες και δρόμους, σε συνελεύσεις και συλλόγους, σε σωματεία και συνδικάτα».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας