Απαράδεκτη, πρόχειρη και αποσπασματική χαρακτηρίζεται η διάταξη για το πλαφόν στις αναβολές που μπορούν να ζητήσουν οι συνήγοροι σε ποινικές υποθέσεις, την οποία αιφνιδιαστικά πρόσθεσε η κυβέρνηση σε νομοσχέδιο το βράδυ της περασμένης Παρασκευής. Όσοι σθεναρά αντιτίθενται ζητώντας την άμεση απόσυρσή της είναι οι καθ' ύλην αρμόδιοι: δικαστές, εισαγγελείς και δικηγόροι.
Οι σημερινές τοποθετήσεις τους στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής αναδεικνύουν ότι πρόκειται για κίνηση εντυπωσιασμού που επιχειρεί να φορτώσει στους δικηγόρους τη διαχρονική ευθύνη της Πολιτείας στην καθυστέρηση απονομής δικαίου.
Σύμφωνα με τη διάταξη, αναβολή για κώλυμα του συνηγόρου υπεράσπισης ή υποστήριξης της κατηγορίας λόγω συμμετοχής του σε άλλη δίκη ή διαδικασία μπορεί να προβληθεί μόνο μία φορά και όταν συντρέχει σοβαρός λόγος υγείας (ακόμα και του δικηγόρου) πρέπει να αποδεικνύεται «με ιατρική πιστοποίηση δημοσίου φορέα ή πιστοποιητικό νοσηλείας από ιδιωτικό θεραπευτήριο και μπορεί να ελεγχθεί με οποιονδήποτε πρόσφορο τρόπο από το δικαστήριο».
«Η διάταξη αυτή εκπληρώνει μόνο σκοπούς εντυπωσιασμού δίχως να επιλύει τα προβλήματα [...], έρχεται να προστεθεί στις δεκάδες διατάξεις που δήθεν επιλύουν το ζήτημα της καθυστέρησης στην απονομή της ποινικής δικαιοσύνης. Ο λόγος είναι ότι δεν λαμβάνει υπόψη τις επικρατούσες συνθήκες στα μεγάλα δικαστήρια της χώρας. Και αυτά τα προβλήματα είναι η έλλειψη αιθουσών, η έλλειψη επαρκούς αριθμού δικαστικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων και ο μεγάλος πλέον αριθμός των πολυπρόσωπων δικών», υποστήριξε η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Μαργαρίτα Στενιώτη, και κατηγόρησε το υπουργείο για «απλοϊκή προσέγγιση» του προβλήματος καθυστέρησης της ποινικής δικαιοσύνης. Η Ένωση ζήτησε την άμεση απόσυρση της διάταξης και χαρακτήρισε ανέφικτη τη διάταξη που προβλέπει να μη δίνονται αναβολές για περισσότερους από τρεις μήνες.
Ακούγοντας την κυρία Στενιώτη, νόμιζε κανείς ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. ενσωματώνει διατάξεις σε νομοσχέδια χωρίς να έχει αίσθηση της πραγματικότητας. Η αίσθηση αυτή έγινε ακόμα πιο έντονη από την τοποθέτηση του προέδρου της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων, Δημήτρη Βερβεσού, ο οποίος αναφέρθηκε στο σχόλιο του υπουργού Κ. Τσιάρα ότι «η ρύθμιση δεν είναι ούτε εναντίον των δικηγόρων ούτε εναντίον των δικαστών, είναι υπέρ των πολιτών».
«Θα επιβάλλουμε στον πολίτη άλλο δικηγόρο...;»
«Οψιμο ενδιαφέρον για τους πολίτες όταν φορτώνεται ταπεινά η κυρία εισαγγελεύ με πενήντα και σαράντα υποθέσεις για να δικαστούν οι 10... Δεν μας ενδιαφέρουν τότε οι πολίτες που περιμένουν και δεν δικάζονται και αναβάλλονται οι υποθέσεις λόγω ωραρίου; Οι πολίτες που κάνουν έξι χρόνια να φτάσει η υπόθεσή τους στο ακροατήριο με την προκαταρκτική ποινική διερεύνηση; Γι’ αυτούς δεν ενδιαφερόμαστε και ξαφνικά το πρόβλημα είναι η αναβολή που θα πάρει ένας δικηγόρος μία φορά ή δύο; Για τους πολίτες που σωρεύονται στις ουρές των υποθηκοφυλακείων για να πάρουν ένα πιστοποιητικό ή για όσους κάνουν τρεις – τέσσερις μήνες να πάρουν πιστοποιητικά φερεγγυότητας ή κληρονομιάς; Για τα πινάκια τα οποία ταλαιπωρούν τους πολίτες σε δίκες οι οποίες ξέρουν ότι δεν θα γίνουν, αλλά τους φέρνουμε στο ακροατήριο και τους κρατάνε μέχρι το μεσημέρι, δεν θα ενδιαφερθούμε γι' αυτούς;», αναρωτήθηκε ο Δ. Βερβεσός δίνοντας την εικόνα της καθημερινότητας στα ποινικά δικαστήρια.
Ανέδειξε, επίσης, το προσχηματικό ενδιαφέρον προς τους πολίτες και ως προς το γεγονός ότι δεν θα έχουν πλέον δικαίωμα ελεύθερης επιλογής δικηγόρου: «Δηλαδή, θα επιβάλλουμε στον πολίτη άλλο δικηγόρο αν εκείνη τη μέρα δεν μπορεί να είναι το δικαστήριο γιατί έχει από ματαίωση ή από διακοπή άλλη δίκη, την οποία είχαν διακόψει γιατί εκείνη τη μέρα μπορούσε να βρει το δικαστήριο σύνθεση, αίθουσα και εισαγγελέα; Θα στερήσουμε από τον πολίτη το δικαίωμα να επιλέξει το δικηγόρο κατά παραβίαση των αρχών της ΕΣΔΔΑ;»
Θετική στην κυβερνητική τροπολογία δήλωσε η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδας, διά της αναπλ. γενικής γραμματέως Σοφίας Διπλοΐδου: «Τι θέλουμε να αποφύγουμε με αυτή τη διάταξη; Γι' αυτό και τασσόμαστε υπέρ της. Το γεγονός ότι κάποιοι διάδικοι επιλέγουν συνθέσεις [...] Αλλάζουν δικηγόρο για να βρουν λόγο αναβολής. Αυτό είναι ένα απαράδεκτο φαινόμενο και πρέπει να σταματήσει».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας