Στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης μπαίνουν τρία μέλη του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ και όλα τα μέλη του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων του Ταμείου για τη σκανδαλώδη «αξιοποίηση» 28 ακινήτων την περίοδο 2012-2014, η οποία φέρεται να ζημίωσε το Δημόσιο περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ.
Η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς άσκησε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για την πώληση και επαναμίσθωση των επίμαχων ακινήτων του Δημοσίου για:
■ απιστία στην υπηρεσία με την επιβαρυντική περίσταση του Ν. 1608 και με ζημιά που υπερβαίνει τα 580 εκατ. ευρώ σε βάρος των μελών του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ και
■ υπεξαίρεση με βάση τον νόμο 1608/50 περί καταχραστών δημοσίου χρήματος, σε βάρος τριών μελών του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ.
Τα μέλη του ΤΑΙΠΕΔ δεν διώκονται για απιστία, καθώς υπάρχει σχετική πρόβλεψη του καταστατικού νόμου του ταμείου, σύμφωνα με την οποία για πράξεις ή παραλείψεις τους που έχουν την έγκριση του επιστημονικού συμβουλίου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν έχουν καμία ποινική ή αστική ευθύνη. Ετσι, τα μέλη του ΤΑΙΠΕΔ αντιμετωπίζουν μόνο το αδίκημα της υπεξαίρεσης. Ανάλογη έρευνα διενεργείται και για το εμπορικό κέντρο «Golden Hall» και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κατατείνει στην ίδια κατεύθυνση.
Το πόρισμα
Στο πόρισμα, που αριθμεί περίπου 200 σελίδες και φέρει τις υπογραφές των εισαγγελέων Ιωάννη Σέβη και Αγγελικής Τριανταφύλλου, καταγράφονται οι επαχθείς όροι της συμφωνίας και γίνεται λόγος για «υποτίμηση της εύλογης αξίας των ακινήτων, με αποτέλεσμα να εισπράττει μικρότερο τίμημα».
Οπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι εισαγγελικοί λειτουργοί, «τα μέλη του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων, παρ’ ότι μπορούσαν λόγω των γνώσεων και των ικανοτήτων τους να εισηγηθούν τροποποίηση των όρων της συναλλαγής, ώστε η αξιοποίηση της περιουσίας να είναι συμφέρουσα για το Δημόσιο, εντούτοις ομόφωνα γνωμοδότησαν προς το Δ.Σ. ότι η διαδικασία που τηρήθηκε ήταν επωφελής, ενώ αποδείχτηκε ασύμφορη και απειλούσε ζημιά του ελληνικού Δημοσίου ανερχόμενη σε τουλάχιστον 580 εκατ. ευρώ».
Χαρτοφυλάκια και συμβάσεις «αξιοποίησης»
Το ΤΑΙΠΕΔ, όπως αναφέρεται στο εισαγγελικό πόρισμα, ιδρύθηκε με βάση το 2ο Μνημόνιο και σ’ αυτό μεταβιβάστηκαν 28 ακίνητα, τα οποία χαρτογραφήθηκαν σε δύο χαρτοφυλάκια. Πρόκειται για πέντε κτίρια των υπουργείων Πολιτισμού, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Υγείας και Παιδείας, 13 κτίρια ΔΟΥ και πέντε της Αστυνομίας που μεταβιβάστηκαν στο Ταμείο, με σκοπό την πώληση και λειτουργική μίσθωσή τους (sale-and-lease-back) για 20 χρόνια.
Η συναλλαγή, που ερευνήθηκε από τους εισαγγελείς κατά της διαφθοράς, ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2014 με ομόφωνη εισήγηση του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων και απόφαση του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ.
Καταρτίστηκαν δύο συμβάσεις πώλησης και 28 συμβάσεις επαναμίσθωσης για 20 χρόνια για λογαριασμό του ελληνικού Δημοσίου με αντισυμβαλλόμενα μέρη το ελληνικό Δημόσιο και δύο αναδόχους (Eurobank Properties, ΕΘΝΙΚΗ Πανγαία). Το συνολικό τίμημα ανήλθε σε 261 εκατ. ευρώ, ενώ το Δημόσιο ανέλαβε την υποχρέωση να καταβάλλει ετησίως μισθώματα που για το πρώτο έτος ανέρχονταν σε 25,5 εκατ. ευρώ.
Η εισαγγελική έρευνα, όμως, έφερε στο φως μια σκανδαλώδη συμφωνία. Είναι χαρακτηριστικό πως μέχρι τον Ιούνιο του 2015 το Δημόσιο πλήρωσε μίσθωμα 6,6 εκατομμύρια ευρώ για κενά ή εν μέρει κενά κτίρια, για το κτίριο του Κεράνη και αυτό του υπουργείου Υγείας (πρώην Ολυμπιακό κέντρο γραπτού Τύπου).
Μάλιστα, οι εισαγγελείς κάνουν λόγο για «υποτίμηση της εύλογης αξίας των ακινήτων, με αποτέλεσμα να εισπράττει μικρότερο τίμημα». Πώς γινόταν αυτό;
Σύμφωνα με το πόρισμα, δεν εκτιμήθηκε η αξία γης στις περιπτώσεις που απέμενε συντελεστής δόμησης σε κάποια ακίνητα, όπως αυτά του υπουργείου Δικαιοσύνης και του Γενικού Χημείου του Κράτους, ή δεν εκτιμήθηκε η μελλοντική υπεραξία των ακινήτων λόγω μεταβολής των χρήσεων γης, για παράδειγμα στο κτίριο του υπουργείου Παιδείας.
Οπως αναφέρουν, «συνομολογήθηκαν επαχθείς μισθωτικοί όροι που επάγονται ζημία για το ελληνικό Δημόσιο, η οποία δεν μπορεί να προσδιοριστεί εκ των προτέρων».
Τόκοι και προθεσμίες
Τα μέλη του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ καλούνται να λογοδοτήσουν ενώπιον του ανακριτή κατά της διαφθοράς Κωνσταντίνου Σαριώτη για το αδίκημα της υπεξαίρεσης, καθώς -όπως προέκυψε από την εισαγγελική έρευνα- μετά το τέλος της διαδικασίας και την είσπραξη του τιμήματος δεν προχώρησαν, ως όφειλαν, μέσα στις προβλεπόμενες προθεσμίας -δέκα ημέρες- να πιστώσουν το ποσό στον ειδικό λογαριασμό του Δημοσίου μαζί με τους αναλογούντες τόκους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, φέρονται να μην απέδωσαν τόκους που ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ.
«Golden Hall»
Ανοιχτή παραμένει και δεύτερη δικογραφία, η οποία αφορά το εμπορικό κέντρο «Golden Hall». Και στη συγκεκριμένη περίπτωση ακολουθήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, η ίδια τακτική σε σχέση με τους τόκους. Ετσι, όπως διαπίστωσαν οι εισαγγελείς, το ΤΑΙΠΕΔ δεν απέδωσε στο Δημόσιο τόκους που φτάνουν τα 361.000 ευρώ, ενέργεια που είχε αποτέλεσμα την άσκηση σε βάρος των τριών μελών του ΤΑΙΠΕΔ ποινικής δίωξης για υπεξαίρεση.
Για την εν λόγω υπόθεση, ωστόσο, η έρευνα συνεχίζεται, προκειμένου να ερευνηθούν ενδεχόμενες ευθύνες των μελών του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων και συγκεκριμένα αν διέπραξαν το αδίκημα της απιστίας σε βάρος του Δημοσίου.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας