Μετά τις πολλές εξαιρετικά αρνητικές παρατηρήσεις της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων για το νέο πόνημα του υπουργού Δικαιοσύνης ετοιμάζονται και οι Διοικητικοί Δικαστές να προχωρήσουν σε έκτακτη Γενική Συνέλευση την Κυριακή προκειμένου να τοποθετηθούν επί των άρθρων του νέου Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Δικαστικών Λειτουργών ( ΚΟΔΚΔΛ ).
Ηδη με τις δηλώσεις του στην τακτική συνέλευση ο πρόεδρος Π. Δανιάς άφησε σοβαρές αιχμές για το περιεχόμενο υπενθυμίζοντας ότι το Σύνταγμα της Ελλάδας κατοχυρώνει το θεσμό της Επιθεώρησης των Δικαστικών Λειτουργών, μέχρι το βαθμό του Εφέτη, από Ανώτατους Δικαστές. Τόνισε δε ότι η σημασία του θεσμού αποδεικνυεται «από μια απλή ανάγνωση των αποφάσεων των Δικαστικών Συμβουλίων, ιδίως αυτών που κρίνουν δυσμενώς για υπηρεσιακές μεταβολές Δικαστικών Λειτουργών, όταν διαπιστώνονται, με τις εκθέσεις επιθεώρησης, ανεπάρκειες στο δικαιοδοτικό έργο».
Ο κ. Δανιάς χαρακτήρισε καινοφανή ιδέα την πρόθεση της κυβέρνησης να εισάγει την «αξιοκρατία» και τη «λογοδοσία» στο Δικαστικό Σώμα με τη μορφή συγκρότησης ενός ειδικού Σώματος Επιθεωρητών από “ικανούς” και “πρόθυμους” όταν όλοι «οι Δικαστές με το βαθμό του Προέδρου Εφετών Δ.Δ. και του Συμβούλου της Επικρατείας έχουν προαχθεί στο βαθμό αυτό κατ’ απόλυτη εκλογή και έχουν τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα για την άσκηση του έργου της Επιθεώρησης».
Είναι φανερό ότι δεν θα κάνει περίπατο ο κ. Τσιάρας στην διαδικασία προώθησης του Κώδικα ειδικά όταν ήδη μεγάλος αριθμός Δικαστικών Λειτουργών χάραξαν κόκκινες γραμμές για τα θέματα της προσαρμογής των δικαστηρίων στις ανάγκες της επιχειρηματικότητας και της ανάπτυξης (!) αλλά κυρίως στις προθέσεις αξιολόγησης των δικαστών στη βάσει του αριθμού των κατά κεφαλή αποφάσεων, σε μία εκτός λογικής εντατικοποίηση και με την απειλή πειθαρχικών ελέγχων από τους προϊσταμένους τους.
«Οι διατάξεις αυτές πλήττουν έμμεσα τη δικαστική ανεξαρτησία καθώς ο δικαστής κατευθύνεται να ακολουθεί την κρατούσα στη νομολογία άποψη προκειμένου να μην δημιουργηθούν σε βάρος του δυσμενή στατιστικά στοιχεία, που θα επηρεάσουν την εξέλιξή του» είναι μια μόνο από τις πολλές έγγραφες παρατηρήσεις που διατύπωσε η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων.
Κι ενώ οι Διοικητικοί Δικαστές προχωρούν την Κυριακή σε έκτακτη Γ.Σ. έτσι ώστε να τοποθετηθούν δημοκρατικά τα μέλη της, τα μέλη της μειοψηφίας του ΔΣ της ΕνΔΕ δήλωσαν αποχή στην πρόταση «να εξουσιοδοτηθεί από το Δ.Σ. το Προεδρείο για να προκηρύξει ηλεκτρονική ψηφοφορία πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου, για κρίσιμες διατάξεις που θα πρέπει να τεθούν υπό την κρίση του συνόλου του Δικαστικού Σώματος». Δύσκολο να γίνει κατανοητό βέβαια γιατί η πλέον δημοκρατική διαδικασία άφησε τόσο αδιάφορη τη μειοψηφία. Εκτός βέβαια κι αν οι απόψεις τους ταυτίζονται με εκείνες του Υπουργείου και για το λόγο αυτό δεν κρίθηκε σκόπιμο να συμμετάσχουν σε διαδικασίες διαλόγου.
Σημειώνεται εδώ ότι στο τόσο κομβικό για τους δικαστικούς λειτουργούς Νομοσχέδιο έμεινε για άγνωστο (;) λόγο εκτός Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής η μεγαλύτερη δικαστική/εισαγγελική Ενωση.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας