Παραμονές πανελλαδικών εξετάσεων τους έσυραν σε «μαθητοδικείο»! Τέσσερα χρόνια κράτησε η δικαστική περιπέτεια για 15 ανήλικους μαθητές του 2ου Γυμνασίου Μίκρας, που ως μέλη του 15μελούς συμβουλίου, το 2011, είχαν πραγματοποιήσει κατάληψη διαμαρτυρόμενοι για τα χάλια που είχε το σχολείο τους.
Χθες αθωώθηκαν από το Μονομελές Δικαστήριο Ανηλίκων Θεσσαλονίκης, ωστόσο εντύπωση προκαλεί η ευκολία με την οποία οι αρμόδιες αρχές τούς τύλιξαν σε μια κόλλα χαρτί διότι δεν συνεμορφώθησαν προς τας υποδείξεις...
Τα παιδιά, που ήταν τότε 12 ώς 14 ετών, παραπέμφθηκαν στο εδώλιο από την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης με κατηγορίες που προέκυψαν από Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ν. 2811/2000 - ΦΕΚ 62Α, «όποιος καθ’ οιονδήποτε τρόπο παρεμποδίζει, διαταράσσει ή διακόπτει την ομαλή λειτουργία των δημόσιων σχολείων πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή παρανόμως παραμένει στους χώρους λειτουργίας αυτών τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών.
Η ποινική δίωξη των υπαιτίων ασκείται αυτεπαγγέλτως»).
«Εναν από τους πιο αντισυνταγματικούς και αντιδημοκρατικούς νόμους που ποινικοποιεί τις μαθητικές κινητοποιήσεις» τον χαρακτηρίζει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου ΓΕΛ Μίκρας, όπου φοιτούν σήμερα οι 15 μαθητές και κανονικά έπρεπε να προετοιμάζονται για τις εξετάσεις τους αντί για το «μαθητοδικείο».
Ουσιαστικά παραπέμφθηκαν για μια διήμερη ειρηνική κατάληψη, με την οποία διεκδικούσαν αυτονόητα πράγματα ζωτικής σημασίας, όπως τη δημιουργία προαύλιου στο σχολείο τους, θέρμανση, αίθουσες διδασκαλίας και λεωφορεία για τη μεταφορά από τα χωριά τους (Κάτω Σχολάρι και Πλαγιάρι).
«Κύτταρο δημοκρατίας»
«Τα παιδιά μας άσκησαν τα δικαιώματά τους με τον πλέον υπεύθυνο τρόπο και απέδειξαν στην πράξη την προσήλωσή τους στις δημοκρατικές διαδικασίες με τρόπο που να καταξιώνουν τη συμμετοχή τους στα κοινά», τονίζει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου ΓΕΛ Μίκρας.
«Οι μαθητές λειτούργησαν ως ένα πραγματικό κύτταρο δημοκρατίας, διεκδίκησαν, αγωνίστηκαν και τελικά δικαιώθηκαν. Αυτό είναι μάλλον που δεν τους συγχωρεί η Πολιτεία και τους στέλνει στη θέση του κατηγορουμένου στην ποινική διαδικασία με κίνδυνο καταγραφής και επιβολής ποινής μέχρι 5 χρόνια», αναφέρει.
Η ελληνική κοινωνία πρέπει να είναι ιδιαίτερα ανήσυχη βλέποντας να σύρονται στα δικαστήρια παιδιά γιατί διεκδίκησαν τα αυτονόητα για την εκπαίδευση.
Αυτό φάνηκε και χθες, καθώς έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης συγκεντρώθηκαν δεκάδες συμμαθητές τους και αλληλέγγυοι πολίτες.
«Είναι απαράδεκτη, αντιδημοκρατική και ολοκληρωτική η χρήση μιας αυταρχικής ΠΝΠ, που σε αντίθεση με το θεσμικό πλαίσιο των Μαθητικών Κοινοτήτων οδηγεί ανήλικους μαθητές ενώπιον της Ποινικής Δικαιοσύνης, μέσα από ιδιαίτερα ψυχοφθόρες διαδικασίες, χωρίς να έχουν παρανομήσει. Αυτές οι ενέργειες εισάγουν τη νεολαία σε επικίνδυνες αυταρχικές λογικές και θίγουν βάναυσα τις νεανικές συνειδήσεις και τις οικογένειές τους» ανέφεραν με δήλωσή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Λίτσα Αμμανατίδου και Σωκράτης Φάμελλος.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας