Για τις 27 Μαΐου προσδιορίστηκε η δίκη των 13 σωφρονιστικών υπαλλήλων που κατηγορούνται για τον θάνατο από βασανιστήρια του Ιλια Καρέλι, πέρυσι τον Μάρτιο, στις φυλακές Νιγρίτας Σερρών.
Στο εδώλιο του δικαστηρίου θα καθίσουν 13 δεσμοφύλακες, κατηγορούμενοι για διακεκριμένη περίπτωση βασανιστηρίων που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο, ενώ σε δίκη παραπέμφθηκε κι ο τότε διευθυντής των φυλακών Νιγρίτας για υπόθαλψη εγκληματία κατά συρροή.
Οι βασανιστές του Αλβανού κρατούμενου φέρονται ότι προέβησαν σε αυτή την ενέργεια για να τιμωρήσουν τον Αλβανό βαρυποινίτη για τη δολοφονία, που διέπραξε σε βάρος συναδέλφου τους, στις φυλακές Μαλανδρίνου.
Οι έξι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, που είχαν προφυλακιστεί για την υπόθεση, αποφυλακίστηκαν υπό όρους, τον περασμένο Μάρτιο με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης, αφού συμπλήρωσαν σχεδόν 12 μήνες προσωρινής κράτησης.
Οι υπόλοιποι επτά συνάδελφοί τους είχαν αφεθεί ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους μετά τις απολογίες τους.
Σύμφωνα με το υπ' αριθμόν 189/2014 βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Σερρών, «ο Αλβανός κρατούμενος Ιλία Καρέλι, ο οποίος, στις 25 Μαρτίου 2014, τραυμάτισε θανάσιμα τον σωφρονιστικό υπάλληλο των φυλακών Μαλανδρίνου Γιώργο Τσιρώνη, μετήχθη στις 27 Μαρτίου 2014 από το Γενικό Κατάστημα Κράτησης Μαλανδρίνου στο Κατάστημα Κράτησης Νιγρίτας. Κατά την άφιξή του στις φυλακές Νιγρίτας και κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο χώρο αναμονής από τις 15.55 μέχρι και τις 18.32, οπότε οδηγήθηκε στο χώρο κράτησης του, σωφρονιστικοί υπάλληλοι των φυλακών Νιγρίτας υπέβαλλαν τον κρατούμενο συστηματικά και αδιαλείπτως σε βασανιστήρια, προκείμενου να τον τιμωρήσουν για τον θάνατο του συναδέλφου τους. Αποτέλεσμα των πράξεών τους ήταν να προκληθούν στον Αλβανό κρατούμενο θλαστικές εκχυμώσεις καθώς και κάταγμα του σώματος του στέρνου. Το συγκεκριμένο κάταγμα και οι πράξεις βασανισμού, στις οποίες συστηματικά τον υπέβαλλαν, ήταν ικανό να επιφέρει, τελικά, λίγες ώρες αργότερα, τον αρρυθμιογόνο θάνατο του Ιλία Καρέλι».
Το σενάριο που διακινούσαν για μέρες οι σωφρονιστικοί ήταν ότι ο βαρυποινίτης είχε μεταχθεί στο σωφρονιστικό κατάστημα της Νιγρίτας και κρατούνταν στην απομόνωση για λόγους προστασίας. Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, ο αρχιφύλακας υπηρεσίας διαπίστωσε ότι ο 40χρονος κρατούμενος βρισκόταν ακίνητος στο κρεβάτι του. Όταν τον κάλεσε να ανταποκριθεί εκείνος δεν αντέδρασε. Μόνο που, καθώς φαίνεται, τον είχαν «φάει» οι ίδιοι.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας