Η κυβερνητική εμμονή και ο φόβος για ενδεχόμενο «παρεξηγήσεων» στην περίπτωση που ληφθούν μέτρα στην κατεύθυνση αποσυμφόρησης των φυλακών βάζουν σε δεύτερη μοίρα τον κίνδυνο για τη ζωή και την υγεία των κρατουμένων στις φυλακές. Την ώρα που οι φωνές ανησυχίας των πλέον αρμοδίων πληθαίνουν, την ώρα που το Συμβούλιο της Ευρώπης καλεί τις χώρες-μέλη να περιορίσουν τη συμφόρηση στο σύνολο των κέντρων κράτησης, ο Κ. Μητσοτάκης και ο αρμόδιος υπουργός Μ. Χρυσοχοΐδης απλώς κωφεύουν.
Το ίδιο κάνει και το υπουργείο Δικαιοσύνης, παρά το γεγονός ότι δεν είναι πλέον αρμοδιότητά του οι φυλακές. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», στην πρόσφατη (επί πανδημίας) συνάντηση μεταξύ των υπουργών Δικαιοσύνης της Ε.Ε. οι μόνοι που δεν είπαν λέξη για τις φυλακές ήταν ο Ελληνας και ο Ούγγρος υπουργός. Ο Κ. Τσιάρας συναντήθηκε με δικηγόρους, συνομίλησε και δεσμεύτηκε για μέτρα αντί για τη σιωπηλή εφαρμογή της «ανοσίας της αγέλης». Η -μέσω διαρροών- εξαγγελία περί ΠΝΠ με μέτρα αποσυμφόρησης και προστασίας, που θα προέβλεπε την αποφυλάκιση των αρρώστων, των αναπήρων και εκείνων που έχουν μικρότερης έντασης αδικήματα ή πλησιάζει ο χρόνος αποφυλάκισης, φαίνεται ότι ήταν ένα απλό πυροτέχνημα προκειμένου να σιωπήσουν οι διαμαρτυρόμενοι κρατούμενοι και οι οργανώσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Τα μέτρα που εφαρμόστηκαν ήταν αποκλειστικά ο πλήρης περιορισμός των συνωστισμένων κρατουμένων στις υπερπλήρεις φυλακές, η κατάργηση επισκεπτηρίων, αδειών και μεταγωγών και μια σειρά μέτρων υγιεινής. Οπως καταγγέλλουν οι κρατούμενοι, δεν αποφυλακίζονται ούτε εκείνοι που έχουν συμπληρώσει την ποινή τους!
Αγωνία Π. Δαμιανού και απάντηση Τσιόδρα
Χθες οι διαμαρτυρίες εντάθηκαν και με την ξεχωριστή ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας του Πέτρου Δαμιανού (διευθυντή του σχολείου των φυλακών Αυλώνα) προς τον Σωτήρη Τσιόδρα.
«[...] Για να γίνω πιο σαφής και δίκαιος, θα ήθελα να αναγνωρίσω ότι στις περισσότερες, αν όχι σε όλες τις φυλακές έχουν εφαρμοστεί αρκετά μέτρα για την προστασία τόσο των κρατουμένων όσο και του προσωπικού των φυλακών, αλλού με μεγαλύτερη επιτυχία κι αλλού όχι, απ’ ό,τι ακούγεται. Στον Αυλώνα μπορώ να σας πω ότι η διεύθυνση και το προσωπικό έχουν κάνει μια μεγάλη προσπάθεια να εφαρμόσουν τους κανόνες προστασίας. Το ερώτημα είναι, φτάνουν; Η αγωνία του δασκάλου για τη διαβίωση των μαθητών του είναι ίδια μέσα κι έξω από τη φυλακή. Στον Αυλώνα όλα τα μέτρα αυτοαναιρούνται λόγω του υπερπληθυσμού. 277 κρατούμενοι για 110 θέσεις (λόγω των εργασιών). Μαθητές μου κοιμούνται στο πάτωμα ή δυο σε ένα κρεβάτι. Μαθαίνω ότι ανάλογα γίνονται και σε άλλες φυλακές. Κι εκεί υπάρχουν και άτομα μεγάλης ηλικίας και με σοβαρή επιβάρυνση της υγείας τους. Αγαπητέ κύριε καθηγητά, ελάτε να κάνουμε μια βόλτα στον Αυλώνα, στον Κορυδαλλό, στη Θήβα ή και αλλού [...] Ολη η Ελλάδα εμπιστεύεται την κρίση σας, επιστημονική και ανθρώπινη [...] Αν χρειάζεται να γίνει κάτι ακόμα, να γίνει [...] Είμαι σίγουρος ότι αν χρειάζονται μέτρα όπως η γενναία αποσυμφόρηση, που εγώ θεωρώ αναγκαία, δεν θα διστάσετε να τα υποδείξετε [...] Για να μπορέσουμε και οι δυο να κοιμηθούμε καλύτερα...».
Προς τιμήν του ο Σωτήρης Τσιόδρας απάντησε αμέσως και άμεσα στην επιστολή Δαμιανού, μίλησε για τα μέτρα υγιεινής και προστασίας που ήδη έχουν ληφθεί αλλά και για αναγκαία μέτρα αποφυγής διασποράς αν υπάρξει κρούσμα στις φυλακές. Απέφυγε να μιλήσει για μέτρα αποσυμφόρησης που προφανώς δεν είναι της αρμοδιότητάς του και περιορίστηκε να πει ότι υπάρχουν συνεχείς διαβουλεύσεις με τα αρμόδια υπουργεία προκειμένου να υπάρξουν λύσεις για μικρότερο συγχρωτισμό (και) στις φυλακές. Βεβαίωσε, τέλος, ότι υπάρχει προτεραιότητα στους εργαστηριακούς ελέγχους των ευάλωτων αυτών πληθυσμών.
Συνεχείς διαμαρτυρίες
Χθες και η Ελληνική Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα με νέα ανακοίνωση διατυπώνει τη μεγάλη της ανησυχία για όλο το εύρος των τομέων Δικαίου που βρίσκονται αυτή τη στιγμή κάτω από τη σκιά της πανδημίας. Με έμφαση τονίζεται η σημασία της σωστής ενημέρωσης χωρίς την παραβίαση των δικαιωμάτων ευάλωτων ομάδων, όπως έγινε π.χ. με τους Ρομά στην Ξάνθη, και καλεί την κυβέρνηση να πάρει δραστικά μέτρα προστασίας για όλες τις ευάλωτες ομάδες όπως ήδη κάνουν οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.
«Η ΕλΕΔΑ, με ανοικτή επιστολή της στις 23/3 προχώρησε σε συγκεκριμένες προτάσεις σχετικά με τη λήψη άμεσων μέτρων αποσυμφόρησης των φυλακών. Τρεις εβδομάδες μετά, ενώ δημοσιοποιήθηκε σχετική πρόθεση της κυβέρνησης, χωρίς να διαψευσθεί, δεν έχει ληφθεί κανένα τέτοιο μέτρο, παρά το γεγονός ότι το καθεστώς έκτισης των ποινών έχει σοβαρά επιβαρυνθεί, ιδίως με την αναστολή αδειών. [...] Τα τελευταία γεγονότα στις γυναικείες φυλακές της Θήβας καταδεικνύουν αυτή την ανάγκη».
■ Μέλη και διαχειριστές της νεοσύστατης ομάδας του facebook (1.300 μέλη) «Ζητούμε την άμεση αποσυμφόρηση των φυλακών εν μέσω Πανδημίας COVID-19» απευθύνουν επίσης ανοιχτή επιστολή προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, την οποία συνυπογράφουν επώνυμοι δικηγόροι και εγκληματολόγοι. Θέμα, η άμεση κατάθεση ΠΝΠ για την αποσυμφόρηση των φυλακών. Οι υπογράφοντες κάνουν αναφορά «στις διαβεβαιώσεις που έδωσε εδώ και πολλές ημέρες η Γ. Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής στους κρατούμενους που επισκέφτηκε πως η κυβέρνηση θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα να διασφαλίσει καλύτερες συνθήκες διαβίωσης στα καταστήματα, ότι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εξετάζει η κυβέρνηση περιλαμβάνει την αποσυμφόρηση των φυλακών και αναμένεται να τεθεί σε άμεση ισχύ. Ενώ οι κρατούμενοι δέχτηκαν και συμμορφώθηκαν πλήρως με την ανάγκη περιορισμού όλων των δικαιωμάτων τους, εντούτοις το κράτος δεν έχει προχωρήσει σε κανένα μέτρο αποσυμφόρησης. Κάνουμε έκκληση στην ελληνική κυβέρνηση να λάβει υπ’ όψιν της τόσο τα αιτήματα των κρατουμένων και των οικείων τους όσο και τις διάφορες παρεμβάσεις του Δικηγορικού Συλλόγου, της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών, των προσώπων της πολιτικής σκηνής της χώρας, αλλά και οργανισμών για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Συντασσόμαστε πλήρως με τις προτάσεις της Ενωσης Ελλήνων Ποινικολόγων για την αποσυμφόρηση των καταστημάτων κράτησης». Στο τέλος της επιστολής υπάρχουν και τα προτεινόμενα μέτρα ασφαλούς αποσυμφόρησης, μεγάλο μέρος των οποίων υποτίθεται ότι θα περιείχε η ΠΝΠ.
■ Το Παρατηρητήριο Ρατσιστικών Εγκλημάτων υπέβαλε στις 12 Απριλίου μηνυτήρια αναφορά προς τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας με αφορμή «τη ρατσιστική ή/και βίαιη αντιμετώπιση κρατουμένων στις Γυναικείες Φυλακές Ελεώνα Θήβας αλλά και ειδικότερα στην Ε’ πτέρυγά τους, όπου κρατούνται κυρίως γυναίκες Ρομά, περιλαμβανομένης της εγκληματικής αδιαφορίας που οδήγησε στον θάνατο της κρατούμενης Αζιζέ Ντεμίρογλου. Συγκεκριμένα, η Αζιζέ Ντεμίρογλου καταγγέλλεται πως ζητούσε απεγνωσμένα βοήθεια για τρεις ημέρες, έχοντας πόνο στην καρδιά, δύσπνοια, πυρετό και πόνους στα κόκαλα και της σύστησαν να πάρει depon αντί να μεταφερθεί άμεσα σε νοσοκομείο, όπως παρακαλούσε.
»Παραθέτουμε καταγγελία της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, όπως και βίντεο με ηχητικό συνέντευξης δυο κρατουμένων που αναφέρουν εγκληματικά μέτρα “προστασίας” από τον κορονοϊό. “Κρατούμενες που επιστρέφουν από έξοδο μπαίνουν σε καραντίνα ομαδικά και όχι ατομικά, με αποτέλεσμα αν μία έχει τυχόν κολλήσει να κολλήσουν και οι υπόλοιπες, άλλες κρατούμενες σε καραντίνα οδηγούνται στον θάλαμο με μωρομάνες και παιδιά και αντί να υπάρξει αποσυμφόρηση, κρατούμενες διαμένουν σε θαλάμους με αναλογία 15 γυναίκες σε περίπου 50 τετραγωνικά.
Τέλος, αναφέρονται περιστατικά άγριας βίας με σπασίματα χεριών και τραυματισμούς κρατουμένων από τα ΜΑΤ, κατά την εξέγερση που ακολούθησε τον θάνατο της Ντεμίρογλου και για τα οποία δεν έχει αναζητηθεί καμία ποινική ή διοικητική ευθύνη, παρά την παρουσία εισαγγελέα, που ήρθε για να ερευνήσει περιστατικά βίας, αλλά μάλλον μόνο αν αυτά υπήρξαν από την πλευρά των κρατουμένων!»
Ακόμα μία μαρτυρία από τον Ελεώνα
Στη μακροσκελή επιστολή της -που αναρτήθηκε σε πολλά ιστολόγια- η Πόλα Ρούπα, μετά την αιφνιδιαστική μεταγωγή της στον Ελεώνα, περιγράφει το τι έγινε στις 9 και 10 Απριλίου. Τα περιστατικά είναι ήδη επιβεβαιωμένα από το σύνολο των πληροφοριών και των μαρτυριών που κατάφεραν να δουν το φως της δημοσιότητας.
Αναλυτικό ρεπορτάζ είχε η «Εφ.Συν.» την επομένη του θανάτου της Ρομά κρατούμενης. Ανεξάρτητα από τα αδικήματα για τα οποία έχει καταδικαστεί, η Πόλα Ρούπα έχει το δικαίωμα να περιγράψει και να διαμαρτυρηθεί, όπως ο κάθε κρατούμενος, για τη ζοφερή κατάσταση που βίωσε και η ίδια μετά τον θάνατο της νέας γυναίκας.
«Στην Ε’ πτέρυγα που ως επί το πλείστον κρατούνται γυναίκες Ρομά, η κατάσταση είναι απελπιστική. Μέχρι και 19 άτομα στοιβάζονται σε θαλάμους το πολύ 12 ατόμων, ενώ η μεταχείριση που έχουν από την υπηρεσία είναι άσχημη. Ο θάνατος της Αζιζέ Ντεμίρογλου 42 ετών στις 9/4 τα ξημερώματα άναψε τη φωτιά της εξέγερσης. Η γυναίκα διαμαρτυρόταν όλο το βράδυ ότι πονούσε στο στήθος και η υπάλληλος (γνωστή στη φυλακή για την απαράδεκτη στάση της στις άρρωστες και με στοίβα αναφορών εναντίον της) την απείλησε με αναφορά αν θα συνέχιζε να ενοχλεί. Ξεψύχησε στο θάλαμό της, την τύλιξαν με ένα σεντόνι και την έσυραν έξω. Το πρωί ξυπνήσαμε από τις φωνές συγκρατουμένων μας από τη Ε’ πτέρυγα. Κάποιες από αυτές φώναζαν το όνομά μου. Ρώτησα τι συμβαίνει και μου είπαν ότι πέθανε μια κρατούμενη. Ηταν εξαγριωμένες για τον 2ο θάνατο μέσα σε ενάμιση μήνα, φώναζαν ότι αν είχε γίνει αποσυμφόρηση θα ήταν έξω και θα ζούσε. Προσπαθήσαμε να μάθουμε από τι πέθανε [...] Η Γ.Γ. Σοφία Νικολάου διαμήνυε σε δημοσιογράφους με νόημα ότι είναι και η Πόλα στη Θήβα, υπονοώντας προφανώς ότι είμαι υπεύθυνη για την εξέγερση. Υπενθυμίζω όμως ότι το γεγονός που πυροδότησε την εξέγερση ήταν ο θάνατος μιας νέας γυναίκας και οι ψεύτικες υποσχέσεις του υπουργείου για αποσυμφόρηση».
Η κρατούμενη περιγράφει στη συνέχεια συνάντηση που έγινε την ημέρα εκείνη με τον διευθυντή των φυλακών κι έναν στρατηγό (προφανώς πρόκειται για τον γνωστό στρατηγό που επισκέπτεται τις φυλακές ως εκπρόσωπος του υπ. Προ.Πο, αντί για έναν ειδικό που να γνωρίζει τα προβλήματα σωφρονιστικών και κρατουμένων). Η Π. Ρούπα εξήγησε στον στρατηγό τον λόγο αυτής της έκρηξης. Στη συνέχεια κι ενώ η διαμαρτυρία συνεχίστηκε ήρεμα με λίγες γυναίκες εκτός θαλάμων, έγινε η εισβολή των ΜΑΤ.
Την επομένη την κάλεσαν να παρουσιαστεί στον εισαγγελέα που είχε φτάσει στη φυλακή.
...] Εισαγγελέας: Γνωρίζετε τα αίτια του θανάτου της;
Π. Ρούπα: Πέθανε από παθολογικά αίτια γιατί δεν μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.
Εισ.: Δεν ήταν όμως στη δική σας πτέρυγα.
Π.Ρ.: Δεν έχει σημασία. Σοβαρά περιστατικά δεν αντιμετωπίζονται. Μια μεγάλης ηλικίας γυναίκα στο θάλαμό μου που είχε πρόβλημα υγείας χτυπούσε το κουδούνι όλο το βράδυ πριν τα γεγονότα στη φυλακή.
Εισ.: Θα γίνει διερεύνηση για τις ευθύνες.
Π.Ρ.: Δεν θα γίνει τίποτα. Κανένας δεν θα πληρώσει, το έχω ξαναζήσει.
Εισ.: Αν υπάρχουν ευθύνες για αμέλεια θα αποδοθούν.
Π.Ρ.: Αμέλεια; Μιλάτε απλώς για μια αμέλεια; Αυτή η λέξη γνωρίζετε ότι δεν έχει καμία βαρύτητα. Αν εσείς χρησιμοποιείτε τη λέξη «αμέλεια», εγώ θα χρησιμοποιήσω τη λέξη δολοφονία.
Εισ.: Χρησιμοποιείτε αυτή τη λέξη προφανώς για να δημιουργήσετε εντυπώσεις.
Π.Ρ.: Οχι. Αφού εσείς τοποθετείστε στο ένα άκρο μιλώντας για αμέλεια, εγώ τοποθετούμαι στο άλλο άκρο και λέω πως ήταν δολοφονία.
«Εκεί έληξε η συζήτηση. Αργότερα ενημερωθήκαμε ότι η επόπτρια εισαγγελέας θα εξετάσει αν θα μας επιβληθούν πειθαρχικά», καταλήγει η Π. Ρούπα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας