Νέες διαστάσεις ως προς το σκοτεινό παρασκήνιο που παιζόταν στις «κουίντες» της Δικαιοσύνης αλλά και της πολιτικής λαμβάνει η υπόθεση της Νovartis μετά και τις καταθέσεις του κεντρικού τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα και της τέως εισαγγελέως Διαφθοράς, Ελένης Ράικου.
Και οι δύο εξετάστηκαν ενόρκως στο πλαίσιο της έρευνας που γίνεται από τους αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου, όχι για την ουσία αυτού καθ’ εαυτό του σκανδάλου της φαρμακοβιομηχανίας, αλλά για τις καταγγελίες σε βάρος της νυν εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη, ότι συμπεριφερόταν αντιδικονομικά, καθοδηγούμενη από τον τέως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.
Την ώρα λοιπόν που η συντριπτική πλειονότητα των ΜΜΕ, κινούμενα και σε αυτό το πεδίο στο πλαίσιο της... κανονικότητας της εποχής, αναδεικνύουν μονομερώς τα «ζουμερά» σημεία των καταθέσεων, ενισχύοντας έτσι το κυβερνητικό αφήγημα της σκευωρίας, μια δεύτερη, ψύχραιμη ματιά στην αφήγηση της Ελένης Ράικου προκαλεί μια σειρά από εύλογα ερωτήματα.
Η Ελένη Ράικου είναι η... νονά του προσωνυμίου «Ρασπούτιν» με το οποίο ταυτίζεται πλέον ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. Δύο και πλέον χρόνια μετά την παραίτησή της από την Εισαγγελία διαφθοράς, κι αφού μέσω... κύκλων της κατήγγειλε τότε τις παρεμβάσεις του «Ρασπούτιν» που της ζητούσε «να προχωρήσει σε διώξεις πολιτικών προσώπων», στην επίσημη κατάθεσή της πλέον κατονόμασε τον τέως υπουργό αλλά και πάλαι ποτέ αγαπητό φίλο της... Ολοι άλλωστε οι παροικούντες την πρώην Σχολή Ευελπίδων γνώριζαν τη σχέση αμοιβαίας εκτίμησης που είχαν ο κ. Παπαγγελόπουλος, ως προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας, με την εισαγγελέα Ελένη Ράικου.
Η τελευταία, μάλιστα, είχε την αμέριστη στήριξή του όταν αποφάσισε να διεκδικήσει τη θέση της προϊσταμένης της Εισαγγελίας.
Ακόμα κι όταν ο κ. Παπαγγελόπουλος έγινε υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η κ. Ράικου μόνο καλά λόγια είχε να λέει για τον πρώην μέντορά της στην Εισαγγελία.
Χάλασε το... γλυκό
Στη συνέχεια, κάπου... χάλασε το γλυκό. Και σήμερα πια, μετά από όσα έχουν προηγηθεί, και βέβαια μετά και την κατάθεση της κ. Ράικου, δεν είναι και λίγα τα ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα: Είναι άραγε αλήθεια όσα λέει η κ. Ράικου ή είναι αλήθεια όσα της καταλογίζει ο κ. Παπαγγελόπουλος; Με ποια στοιχεία, πέρα από τις προσωπικές μαρτυρίες τους, υποστηρίζουν τις θέσεις τους; Εδώ δεν πρόκειται για θεωρητικές διαφωνίες επί δικονομικών θεμάτων, αλλά για διερεύνηση ποινικών αδικημάτων με βαριά ποινική αλλά και ηθική απαξία, δεδομένων των ιδιοτήτων των εμπλεκόμενων προσώπων. Η μεταξύ τους μεγάλη αντιδικία συνδέεται με τη διαρροή σε εφημερίδα της «είδησης» ότι ο γιατρός σύζυγος της κ. Ράικου είχε πάρει μια μικρή αμοιβή από τη Novartis για τη συμμετοχή του σε συνέδριό της;
Η υπόθεση θα κριθεί από τη Δικαιοσύνη αλλά και από τη Βουλή και μακάρι να απαντηθούν όλα τα ερωτήματα.
Το νεότερο, τώρα, στην κατάθεση της Ράικου είναι ότι εμπλέκει και συνάδελφό της δικαστίνα στη σε βάρος της σκευωρία αλλά και μία πολύ γνωστή, από τις πιο παλιές, δημοσιογράφους του δικαστικού ρεπορτάζ.
Ούτε λίγο ούτε πολύ, η κ. Ράικου συνδέει την απολύτως θεμιτή (αν είναι καλόπιστη) για έναν ρεπόρτερ πίεση που, όπως λέει, της άσκησε η Γιάννα Παπαδάκου προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία της υπόθεσης, με την επιθυμία του κ. Παπαγγελόπουλου να προχωρήσει γρήγορα σε άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος πολιτικών αν και δεν υπήρχαν οι απαιτούμενες ενδείξεις.
Ηταν, δηλαδή, σύμφωνα με την κ. Ράικου, μια δικαστική ρεπόρτερ-εκτελεστικό όργανο του Παπαγγελόπουλου ή τελικά, μετά από όσα τερατώδη έχουμε δει να γίνονται στο παρασκήνιο αυτής της υπόθεσης, ήρθε η ώρα να δούμε να ποινικοποιείται και η ερευνητική δημοσιογραφία;
Η ίδια η Γιάννα Παπαδάκου, που από χθες κρεμάστηκε στα μανταλάκια, μιλώντας στην «Εφ.Συν.» υποστηρίζει σε απάντηση των καταγγελιών Ράικου εις βάρος της:
-Για τις επισκέψεις της στο γραφείο της εισαγγελικής λειτουργού και για το βίντεο που λέει η κ. Ράικου ότι της είπε πως υπάρχει και δείχνει τον πρώην πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο να παίρνει λεφτά από τον Φρουζή: «Βεβαίως και συναντήθηκα με την κυρία Ράικου, όπως πήγαινα και σε άλλους εισαγγελείς, πάνω από μία φορά και όχι τέσσερις, όπως λέει η ίδια. Ποτέ δεν της είπα για οφσόρ Βενιζέλου και Παναγιωτάκη, γιατί δεν υπήρχε τέτοιο θέμα ούτε καν ως φήμη.
»Στις συναντήσεις, φυσικά και τη ρωτούσα για την εξέλιξη της υπόθεσης Novartis, γιατί υποχρεούμαι ως δημοσιογράφος να το κάνω, και έδειχνα προθυμία για την υπόθεση. Τότε δούλευα για την εφημερίδα “Το Βήμα” και υπήρχε θέμα για υπηρεσιακούς παράγοντες. Για λογαριασμό του ALPHA αργότερα, το φθινόπωρο του 2017, είχα προβάλει στην εκπομπή μου το βίντεο, καλύπτοντας τα πρόσωπα, όπου ο Φρουζής καυχιόταν ότι γνώριζε τον Πικραμμένο. Τότε που αναφέρεται η κυρία Ράικου δεν το είχα στα χέρια μου, όταν το είχα το πρόβαλα. Και φυσικά δεν θα πω από πού το πήρα. Υπήρχαν και άλλα βίντεο που αναφέρονταν σε σχέσεις με πολιτικά πρόσωπα, όλα τα είχα προβάλει από την εκπομπή μου. Η Ελένη Ράικου λέει ψέματα ότι τα είχα προβάλει μετά. Οι ισχυρισμοί της είναι ένας συνδυασμός ψέματος και αληθινής αφετηρίας. Εξάλλου, όταν τα βίντεο έφτασαν στα χέρια μου, εκείνη είχε παραιτηθεί».
–Για ποιο λόγο πιστεύει ότι η Ελένη Ράικου στρέφεται τώρα εναντίον της;
«Το κίνητρό της στο ψέμα αυτό είναι ότι είχα σχολιάσει τον άνδρα της, Λάζαρο Καρνέζη, που βρέθηκε σε λογαριασμό του έμβασμα από τη Novartis, και έχω καταθέσει ως μάρτυρας σε ένα από τα πειθαρχικά της στον Αρειο Πάγο. Φυσικά δεν είπα τίποτα εναντίον της. Γιατί δεν βγήκε να με καταγγείλει αλλά το κάνει τώρα; Αν είναι αλήθεια αυτά που λέει, πώς με δεχόταν στο γραφείο της; Το μόνο που έκανα ήταν να κάνω τη δουλειά μου».
Περιστατικό
–Για τη σχέση της με τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο:
«Με τον τέως υπουργό Δημήτρη Παπαγγελόπουλο με συνδέει 35 χρόνια φιλία, όταν δεν ήταν υπουργός, αλλά βασική μου πηγή στη Δικαιοσύνη ήταν και η κυρία Ράικου, όπως και πολλών άλλων... Εχω μάλιστα να της επισημάνω ότι σε μία από τις επισκέψεις μου στο γραφείο της για να μάθω για τη Novartis, βρήκα το αυτοκίνητο το οποίο οδηγούσα με σπασμένο το φινιστρίνι. Στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου είχα έγγραφα σχετικά με την υπόθεση και δεν είπα στoυς υπεύθυνους του πάρκινγκ τίποτα για να μη δημιουργήσω πρόβλημα στο παιδί που μου πάρκαρε το αυτοκίνητο και το οποίο αυτοκίνητο δεν ήταν το δικό μου. Οταν το ίδιο συνέβη και σε άλλο πρόσωπο, εκεί το συνδύασα και κατάλαβα ότι με παρακολουθούσαν και δεν ήταν τυχαίο γεγονός».
Και καταλήγει η δημοσιογράφος: «Την περιμένω στα δικαστήρια να αποδείξει αυτά που λέει...».
Η Τουλουπάκη στην αντεπίθεση
«Τοποθετήθηκα στην Εισαγγελία Διαφθοράς δύο φορές με απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου», απαντά η εισαγγελέας Ελένη Τουλουπάκη σε όσα φέρεται να κατέθεσε σε βάρος της η προκάτοχός της Ελένη Ράικου. «Εάν όσα αναληθή βλέπουν το φως της δημοσιότητας πράγματι ειπώθηκαν, δυστυχώς για άλλη μια φορά η κ. Ράικου καταφέρεται όχι μόνο εναντίον εμού, θίγοντας την τιμή και την υπόληψή μου, αλλά και κατά του συνόλου του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας, υποστηρίζοντας ότι τοποθετήθηκα στη θέση της εισαγγελέως Διαφθοράς από τον κ. Παπαγγελόπουλο για να εκτελέσω από κοινού με άλλους δικαστικούς λειτουργούς “συμβόλαιο ηθικής της εξόντωσης”», λέει η εισαγγελική λειτουργός και συνεχίζει:
«Υπενθυμίζω λοιπόν ότι τοποθετήθηκα στη θέση της εισαγγελέως Διαφθοράς μετά την παραίτησή της και χωρίς ουδέποτε να υποβάλω σχετική αίτηση για την τοποθέτηση αυτή. Στον διορισμό μου κατέληξε δύο φορές το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, που απαρτίζεται από 11 αρεοπαγίτες, με μεγάλη πλειοψηφία. Η προσφυγή δε κατά της τοποθέτησής μου στην πρώτη εκλογή μου απερρίφθη παμψηφεί από την Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
»Είναι απολύτως προσβλητικές οι αναφορές της, όχι μόνο για εμένα αλλά κυρίως για τους ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς τους οποίους θεωρεί ελεγχόμενους. Εξίσου προσβλητική είναι η αναφορά της σε συνάδελφο, δικαστικό λειτουργό.
»Επισημαίνω, τέλος ότι, από όσο γνωρίζω, προηγούμενες καταγγελίες της και αιτήσεις σε βάρος εμού και των συναδέλφων μου κρίθηκαν ως ανυπόστατες από τα αρμόδια δικαιοδοτικά όργανα. Θλίβομαι βαθιά αν εμείς οι ίδιοι δεν σεβόμαστε τις αποφάσεις των οργάνων μας και προβαίνουμε σε τόσο απαξιωτικές δηλώσεις. Επισημαίνω, τέλος, ότι ο λόγος μου είναι δημόσιος και με ταυτότητα κι όχι μέσω... κύκλων, “προνόμιο” που δεν διαθέτω».
Η Γεννηματά βλέπει σκοτεινό παραδικαστικό κύκλωμα
Σκοτεινό παραδικαστικό σύστημα στον χώρο της Δικαιοσύνης κατήγγειλε χθες αναφορικά με το σκάνδαλο Novartis η Φώφη Γεννηματά, ζητώντας από τις ίδιες τις δικαστικές αρχές να παρέμβουν για να υπάρξει διαλεύκανση, μετά και νέα αποκαλυπτικά στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας.
Σε γραπτή δήλωσή της, η επικεφαλής του ΚΙΝ.ΑΛΛ., παίρνοντας θέση για τις καινούργιες καταγγελίες και τους διαλόγους που διέρρευσαν, υποστήριξε -επιρρίπτοντας ευθύνες τόσο στη Ν.Δ. όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ- ότι πλέον η υπόθεση Novartis παύει να αποτελεί μόνο ένα μεγάλο σκάνδαλο γύρω από το φάρμακο και εξελίσσεται σε ένα παραδικαστικό κύκλωμα.
«Είναι πλέον σαφές ότι η υπόθεση Novartis δεν αποτελεί μόνο ένα σοβαρό σκάνδαλο στον νευραλγικό χώρο του φαρμάκου. Κάθε μέρα που περνά αποδεικνύεται, με καθηλωτικό τρόπο, η ύπαρξη και η λειτουργία ενός σκοτεινού παραδικαστικού συστήματος, το οποίο γεννήθηκε από τα σπλάχνα μέρους της Δεξιάς, αλλά το στήριξε και το καρπώθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε η κ. Γεννηματά, απαιτώντας η Δικαιοσύνη να παρέμβει αφού, όπως σημείωσε, «δεν είναι δυνατόν να μένει αμέτοχη για ό,τι συνέβαινε και συμβαίνει στους κόλπους της!».
Την ίδια ώρα, σε δηλώσεις του ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Βασίλης Κεγκέρογλου εκτίμησε αναφορικά με τον ρόλο του τέως αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου (μετά και την κατάθεση της κυρίας Ράικου) πως «φαίνεται καθαρά ότι παρεμβαίνει και θέλει να κατευθύνει, όχι απλά να επηρεάσει τη Δικαιοσύνη προς ενέργειες οι οποίες είναι πέρα και έξω από τον νόμο και το Σύνταγμα» (ρ/σ Alpha). Τέλος, επανέλαβε ότι το κόμμα της ελάσσονος αντιπολίτευσης τάσσεται υπέρ της προανακριτικής επιτροπής και θα υπερψηφίσει τη σχετική πρόταση για να ξεκινήσει η διαδικασία.
Η ασθενής μνήμη της Ράικου και οι γενικολογίες Γεραπετρίτη
Θεωρώντας ως δεδομένη την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε Ειδικό Δικαστήριο για τον τέως αν. υπουργό Δ. Παπαγγελόπουλο εμφανίστηκαν τα κυβερνητικά ΜΜΕ, παρά τις γενικολόγες δηλώσεις επί του θέματος του κ. Γεραπετρίτη στον ΣΚΑΪ. Ο υπουργός προεξόφλησε πως «είναι βέβαιο ότι κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας θα προκύψουν και άλλα ζητήματα που ενδεχομένως να διευρύνουν το κατηγορητήριο» και συμπλήρωσε ότι, τώρα που οι καταγγελίες δεν προέρχονται μόνο από πολιτικά πρόσωπα αλλά και από εισαγγελικούς λειτουργούς, η υπόθεση αποκτά ειδικό βάρος.
Χθες κυκλοφόρησε και στα ΜΜΕ η κατάθεση της τέως εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Ράικου. Η ίδια όμως εμφανίζεται να ξεχνά ότι στους λόγους παραίτησής της το 2017 (που συνέπιπτε σχεδόν με τη λήξη της θητείας της) είχε αναφερθεί χωρίς να κατονομάζει κανέναν στο σκάνδαλο Novartis. Στην επιστολή δήλωνε ότι αρνείται «να μετατραπεί σε Ιφιγένεια στον βωμό των συμφερόντων των διεφθαρμένων κρατικών λειτουργών και των μεγάλων συμφερόντων στον χώρο του φαρμάκου, που επιδιώκουν την ηθική εξόντωσή της». Γνωστοποιούσε ότι ποσά πολλών εκατομμυρίων (28 εκατ. ευρώ) προκύπτει να δόθηκαν σε μίζες από τη Novartis, ενώ στην υπόθεση φέρονται αναμειγμένοι μεγάλοι επιχειρηματίες του κλάδου, πολλοί γιατροί και νομικά πρόσωπα «οχήματα» που εισέπρατταν τα ποσά για λογαριασμό διεφθαρμένων αξιωματούχων.
Αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της παραίτησης Ράικου ο υπουργός Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής είχε σπεύσει με δηλώσεις του να εκφράσει απορία για την απόφαση αυτή, δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι η Ελ. Ράικου είχε πλήρη διαβεβαίωση και εμπράκτως για την απόλυτη στήριξη του υπουργείου και προφανώς και της κυβέρνησης για την αποκάλυψη του μεγάλου σκανδάλου της Novartis αλλά και κάθε άλλης υπόθεσης που σχετίζεται με «μαύρο» χρήμα και κατάχρηση δημόσιου συμφέροντος.
Πολύ αργότερα, συγκεκριμένα το 2018, και αφού είχε γίνει γνωστό ότι ο σύζυγός της είχε μια -μικρή έστω- συνεργασία με την εταιρεία που διερευνούσε η ίδια, μέσω «κύκλων της» είχε γίνει για πρώτη φορά αναφορά περί «Ρασπούτιν».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας