Αθήνα, 17°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.6° 15.2°
2 BF
77%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 16.4°
2 BF
85%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 15.5°
3 BF
78%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
2 BF
88%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
0 BF
77%
Βέροια
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
15.2° 15.2°
2 BF
80%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
0 BF
94%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.5° 16.5°
2 BF
86%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.4° 15.5°
2 BF
93%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.1° 15.9°
1 BF
70%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.5° 16.5°
2 BF
69%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.8° 16.8°
2 BF
79%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
49%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
18°C
18.3° 16.2°
1 BF
65%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.8° 17.7°
5 BF
78%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.6° 15.8°
0 BF
77%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.3° 15.3°
2 BF
72%
Κατερίνη
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.6° 16.6°
1 BF
84%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
94%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Ο σιδηροδέσμιος Ηλίας Κασιδιάρης έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου | ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Απο-φασιστικές στιγμές

Ο μπαξές των οπαδών της Χρυσής Αυγής στο κτίριο 8 της Ευελπίδων είχε απ' όλα τα «άνθη»: από ξυρισμένους σφίχτες με μαύρα μπουφάν και αγριωπά βλέμματα, μέχρι μεσόκοπες οξυζενέ ξανθιές -wannabe Αριες- κυρίες. Ολοι μαζί περίμεναν υπομονετικά σε κάθε μία από τις τρεις (λόγω των δύο διακοπών) εμφανίσεις του «Λιάκου», όπως αποκαλούσαν τον σιδηροδέσμιο Κασιδιάρη, για να τον αποθεώσουν: «Ηρωας, ήρωας»!

«Ηλία μου, ο Θεός σε έστειλε, για να σώσεις την Ελλάδα! Οι ήρωες δεν κλείνονται στη φυλακή! Είσαι το περιστέρι της ειρήνης!», βροντοφώναξε τρις η πιο γραφική απ' όλες τις παριστάμενες, προτού τη μαζέψουν τελικά οι δικοί της, ψιθυρίζοντας διακριτικά «πάρτε την από δω, αρκετά μας έκανε ρεζίλι». Και δεν είχαν άδικο... Απ' όλα τα περήφανα πουλιά, το περιστέρι βρήκε κι αυτή η άτιμη να διαλέξει;

Η εν λόγω φανατική κυρία βέβαια δεν περιορίστηκε μόνο στα περιστέρια. Μέχρι να τη «σουτάρουν» οι ζόρικοι ομοϊδεάτες της, δεν σταμάτησε στιγμή να ψέλνει το γνωστό τροπάριο για τους κομμουνιστές που ματοκύλησαν την Ελλάδα, για τους «τρομοκράτες» δημοσιογράφους της «Εφ.Συν.», για το πώς «κάτι τέτοιους θα τους κρεμάσουμε από τους γερανούς, όταν έρθουμε στα πράγματα», για τον... εμφύλιο που έρχεται και άλλα τέτοια ωραία και πολύ, μα πολύ χριστιανικά.

Ομως το πραγματικό «κάψιμο» ήρθε αργότερα. Οταν η πολύωρη αναμονή -σχεδόν οχτώ ώρες κράτησε συνολικά η διαδικασία- άρχισε να τσακίζει τα νεύρα των καλογυμνασμένων χειροκροτητών, άρχισαν να βγαίνουν -ψιθυριστά πάντα- τα πραγματικά τους ιδεώδη. Κάτι ομορφιές του τύπου «Στου Ψαρρά την ολόμαυρη ράχη...» ή του τύπου «Τα πρώτα γουρούνια έπεσαν, τα επόμενα θα τα ρίξουμε εμείς», προσφωνήσεις του τύπου «Ελα ρε κομάντο», «Θα τους φάμε ζωντανούς» και άλλα πολλά.

Και βέβαια τρομεροί διάλογοι: «Εσείς οι αριστεροί θέλετε να μας κάνετε Βόρεια Κορέα, αλλά δεν θα σας αφήσουμε», «Θα δείτε τι ωραία που θα περάσετε, τώρα που θα αρχίσουν κι εδώ πέρα αυτά που γίνανε στη Γαλλία», «Ο Λιάκος θα τους γαμ... όλους», «Οι Εβραίοι είναι πίσω απ' όλα αυτά». Μετά βέβαια βγήκε η απόφαση και έπεσε μούγκα στη στρούγκα: ίσα ίσα που πρόλαβαν να χαιρετήσουν τον ήρωά τους, προτού το τεθωρακισμένο φορτηγάκι τον οδηγήσει ξανά στην, κατά Ζαρούλια, «μπουζού» του Κορυδαλλού...

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Απο-φασιστικές στιγμές

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας