Λίγες εβδομάδες μετά την ανακοίνωση του άλλοτε πανίσχυρου ομίλου Intracom για την εξαγορά του 49% της από εταιρεία του Ντουμπάι, μια βόμβα στα θεμέλια του ομίλου είναι έτοιμη να εκραγεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες, καθώς οι μέτοχοι της εταιρείας τηλεπικοινωνιών Teledome ζητούν τη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων της Intracom, ύψους 41 εκατ. ευρώ, βάσει της πρωτόδικης καταδικαστικής για την Intracom απόφασης 3389/2014 του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών.
Η απόφαση αναγνωρίζει ότι η Intracom οφείλει στον Αθανάσιο Πηλιούνη και στους λοιπούς μετόχους της Teledome 17,6 εκατ. ευρώ, καθώς και να τους απελευθερώσει από τραπεζικές εγγυήσεις ύψους 9 εκατ., ποσά που μαζί με τους τόκους σήμερα ξεπερνούν τα 40 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για το πρώτο σκέλος μιας δικαστικής διαμάχης που ξεκίνησε στα τέλη του 2007, όταν οι μέτοχοι της Teledome άσκησαν τρεις αγωγές κατά της Intracom, ζητώντας την εκτέλεση της συμφωνίας εξαγοράς των μετοχών, στην οποία είχαν καταλήξει τον Οκτώβριο του 2007.
Το χρονικό
Η «Εφ.Συν.» αναδεικνύει σήμερα άγνωστες πτυχές μιας σοβαρής υπόθεσης, στην οποία εμπλέκονται τηλεπικοινωνιακοί κολοσσοί, εταιρείες ορκωτών λογιστών, αλλά και χρεοκοπημένες τράπεζες υπόδικων σήμερα επιχειρηματιών.
•Στις 9 Αυγούστου 2007 η Ιntracom -με πρόεδρο τότε τον Σωκράτη Κόκκαλη- ανακοινώνει την υπογραφή συμφωνίας για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της εταιρείας τηλεπικοινωνιών Teledome, η οποία ήταν ένας από τους ταχέως αναπτυσσόμενους εναλλακτικούς παρόχους, με 50 εκατ. ευρώ τζίρο τον χρόνο, ιδιόκτητο πανελλαδικό δίκτυο υποδομών και 180 εργαζόμενους. Εκείνη την ημέρα μεταβιβάζεται το 39% των μετοχών αντί ποσού 9,2 εκατ. ευρώ. Το υπόλοιπο 61% των μετοχών θα μεταβιβαζόταν, σύμφωνα με τη συμφωνία, αμέσως μετά την έγκριση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και την ολοκλήρωση ελέγχων στην εταιρεία.
•Η σύμβαση αγοραπωλησίας προέβλεπε ότι οι μέτοχοι θα διέκοπταν την υπό ολοκλήρωση εισαγωγή της Teledome στο χρηματιστήριο ΑΙΜ του Λονδίνου και θα υπερψήφιζαν τη συγχώνευση της Teledome με τις θυγατρικές της Intracom, την HOL και την Unibrain, με σκοπό τη δημιουργία ισχυρού επιχειρηματικού ομίλου, που θα εισαγόταν στο X.A.A. Η είδηση της συγχώνευσης εκτοξεύει την τιμή της Unibrain στο Χρηματιστήριο από 1,2 ευρώ στα 4,8 ευρώ ανά μετοχή. Η ΕΕΕΤ εγκρίνει την 1η/10/2007 την εξαγορά.
•Τον Νοέμβριο του 2007 η Intracom ανακοινώνει τη ματαίωση της εξαγοράς του υπόλοιπου 61% της Teledome, ισχυριζόμενη ότι ύστερα από νομικό και οικονομικό έλεγχο που διεξήχθη για λογαριασμό της Intracom από το δικηγορικό γραφείο Κουταλίδη και την ελεγκτική εταιρεία PriceWaterhouseCoopers προέκυψαν «ευρήματα» που της έδιναν το δικαίωμα να υπαναχωρήσει. Σύμφωνα όμως με τη δικαστική απόφαση, οι εκθέσεις νομικού και οικονομικού ελέγχου δεν παραδόθηκαν ποτέ στους μετόχους της Τeledome από την Intracom (ούτε εμφανίστηκαν ενώπιον του Δικαστηρίου), προκειμένου να ασκηθεί πίεση για τη μείωση του τιμήματος υπό την απειλή υπαναχώρησης. Στις 17 Οκτώβρη 2007 συμφωνείται με τους μετόχους η ολοκλήρωση της πώλησης με χαμηλότερο τίμημα, οπότε η Intracom προωθεί την τριπλή συγχώνευση, δημοσιεύοντας στον Τύπο το σχετικό σύμφωνο στις 17 Νοεμβρίου 2007.
•Λίγες ημέρες αργότερα και ενώ οι δικηγόροι της έχουν ετοιμάσει όλα τα έγγραφα για τη μεταβίβαση των μετοχών, η Intracom καλείται να εγκρίνει συμφωνία διακανονισμού απαιτήσεων που έχει προτείνει ο ΟΤΕ στην Teledome. Η συμφωνία αυτή προβλέπει ότι ένα μέρος των απαιτήσεων του ΟΤΕ θα ρυθμιστούν σε δόσεις και τα δικαστήρια θα αποφάσιζαν για όσες αμφισβητούσε δικαστικά η Teledome. Τα στελέχη της Intracom αρνούνται να προσέλθουν στον ΟΤΕ, για να υπογράψουν τη σύμβαση διακανονισμού, απαιτώντας νέα μείωση του τιμήματος.
Σύμφωνα με το δικαστήριο, η στάση αυτή της Intracom ήταν κακόπιστη, αφού γνώριζε εξαρχής τις σχετικές απαιτήσεις του ΟΤΕ και ότι η άρνησή της να εγκρίνει το διακανονισμό θα ήταν καταστροφική για την εταιρεία. Οι μέτοχοι της Teledome καλούν τότε την Intracom να υπογράψουν τη μεταβίβαση των μετοχών. Εκείνη δεν εμφανίζεται και λίγες ημέρες αργότερα καταγγέλλει τη συμφωνία εξαγοράς λόγω «ευρημάτων», ματαιώνοντας την τριπλή συγχώνευση. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ερευνά την πορεία της μετοχής της Unibrain και επιβάλλει πρόστιμο στον συνιδρυτή και τότε αντιπρόεδρο της Intracom, Κωνσταντίνο Δημητριάδη, για χειραγώγηση.
Ο διπλός ρόλος της Proton
Από την αρχική συμφωνία έως την ολοκλήρωση της μεταβίβασης των μετοχών, μεσεγγυούχος είχε οριστεί η τράπεζα Proton, η οποία φύλασσε τις υπό εξαγορά μετοχές και το τίμημα αυτών. Οπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, η Proton που είχε αναλάβει τον ρόλο συμβούλου πώλησης (επ' αμοιβή) των πωλητών, προγενέστερα είχε συμβληθεί -κρυφά- και με την αγοράστρια Intracom για την παροχή υπηρεσιών συμβούλου για την εξαγορά της Τeledome!
Ηταν η ίδια τράπεζα που είχε παρουσιαστεί την άνοιξη του 2007 στους μετόχους της Teledome λέγοντας: «Εχω αγοραστή, ενδιαφέρεστε;». Η Proton τον Νοέμβριο του 2007 επέστρεψε το τίμημα στην Intracom, όχι όμως τις μετοχές της Teledome, που παρακρατά έως και σήμερα, μετά την κατάρρευσή της. Η Proton Bank υποχρεώθηκε ένα χρόνο αργότερα να πληρώσει πρόστιμο από την Τράπεζα της Ελλάδας για τη σύγκρουση συμφερόντων σε βάρος των μετόχων της Teledome.
«Στέγνωσε» από ρευστό
Η οριστική ματαίωση της εξαγοράς του υπόλοιπου 61% επιτείνει το πρόβλημα ρευστότητας της Teledome, η οποία ζητά από τον ΟΤΕ εκ νέου την ολοκλήρωση του διακανονισμού. Ο ΟΤΕ αρνείται και απαιτεί την αποπληρωμή όλων των απαιτήσεων, επίδικων και μη, εντός 30 ημερών. Η Teledome αναγκάζεται να κάνει αίτηση συνδιαλλαγής (διαδικασία του πτωχευτικού κώδικα), για να προστατευθεί από την απειλή διακοπής υπηρεσιών του ΟΤΕ με προσωρινά μέτρα και ταυτόχρονα ασκεί αγωγή προς την Intracom.
Η αίτηση συνδιαλλαγής γίνεται δεκτή με δικαστική απόφαση που αποδίδει ευθύνες στην Ιntracom για το πρόβλημα ρευστότητας της εταιρείας και η οποία απαγορεύει στον ΟΤΕ να κλείσει τις γραμμές. Ομως, στις 12/9/2008 ο ΟΤΕ διακόπτει τις γραμμές της Teledome για 67 μέρες. Οταν πλέον ο ΟΤΕ ξανασήκωσε τον διακόπτη μετά από την έκδοση νέων δικαστικών αποφάσεων, είχε απομείνει μόλις το 30% των πελατών της Τeledome. Η εταιρεία πτώχευσε και το σύνολο των εργαζομένων έχασε τη δουλειά του.
Οπως δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο ιδρυτής της Teledome, Αθανάσιος Πηλιούνης, η διοίκηση της εταιρείας αναγκάστηκε να καταθέσει αίτηση πτώχευσης, ενώ η εταιρεία δεν είχε κανένα δυσμενές στοιχείο, ήταν φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερη, χωρίς να έχει καμία οφειλή προς το προσωπικό της. Πέντε χρόνια αργότερα, το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών (απόφαση 938/2014) απέρριψε όλες τις απαιτήσεις του ΟΤΕ κατά της Teledome!
Το σκεπτικό της απόφασης
Σύμφωνα με την πολυσέλιδη απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών 3389/2014, η εισηγμένη στο Χ.Α. Intracom «προσπάθησε να μειώσει το τίμημα της εξαγοράς της TELEDOME σε ευτελές ποσό και, όταν δεν τα κατάφερε, υπαναχώρησε από τη σύμβαση χωρίς να έχει τέτοιο δικαίωμα, έχοντας προκαλέσει στο μεταξύ ανεπανόρθωτη οικονομική ζημία στην υπό εξαγορά εταιρεία και στους μετόχους της».
Ο Αθανάσιος Πηλιούνης δηλώνει στην «Εφ.Συν.»: «Τις παραμονές της ανακοίνωσης της ματαίωσης της εξαγοράς από την Intracom με κάλεσε ο Ηλίας Τσοτάκος, μέλος του Δ.Σ. της Proton, όταν ακόμα δεν ξέραμε το διπλό παιχνίδι της και μου είπε: “Πάρε τους τηλέφωνο τώρα και παρακάλεσέ τους να πάρουν όσο όσο την εταιρεία. Δεν αντιλαμβάνεσαι τι θα επακολουθήσει. Είσαι ένα μυρμήγκι και αυτοί είναι ελέφαντες, θα σε λιώσουν, θα σε πτωχεύσουν”».
Η Intracom κατέθεσε έφεση κατά της σχετικής απόφασης στις 30 Σεπτεμβρίου 2014. Ωστόσο, οι μέτοχοι της Teledome κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα για τη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων της Intracom μέχρι του ποσού των 41 εκατ. ευρώ, ισχυριζόμενοι ότι ενώ η «Intracom έχει υψηλές υποχρεώσεις, είναι ζημιογόνος, πουλάει με ζημιά τις θυγατρικές της παράλληλα επαυξάνει και τα έξοδα διοίκησης».
Κατά την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων στις 3 Δεκεμβρίου 2014, κύρια παρέμβαση (ουσιαστικά υπέρ της εταιρείας Intracom Holdings) έκανε το σωματείο εργαζομένων του ομίλου Intracom, που εκπροσωπήθηκε από το δικηγόρο και πρώην υπουργό, Δημήτρη Τσοβόλα. «Κατεβήκαμε στο δικαστήριο, γιατί έχουμε έννομο συμφέρον. Πώς γνωρίζω ότι δεν θα σταματήσει η χρηματοδοτική ροή προς τους εργαζομένους, αν εφαρμοστεί η πρωτόδικη απόφαση;», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων Δημήτρης Τσώκας, προσθέτοντας πως «αυτή η απόφαση μπορεί να μας εμποδίσει στις συνεργασίες που έχει η εταιρεία με ομίλους στο εξωτερικό. Δουλεύω 28 χρόνια στον Ομιλο Intracom με συνθήκες που θεωρούνται ύμνος για το εργατικό κίνημα. Δεν μπορούμε να αφήσουμε αυτούς τους ανθρώπους που έκλεισαν τη δική τους εταιρεία να κλείσουν και τη δική μας εταιρεία».
Κάπως διαφορετική ανάγνωση έχει ένα άλλο μέλος του Δ.Σ. των εργαζομένων, ο Βασίλης Συλαΐδης, ο οποίος τονίζει πως «εμάς δεν μας ενδιαφέρει το θέμα της δικαστικής διαμάχης. Εμάς μας ενδιαφέρει να μη δημιουργηθεί πρόβλημα με τους εργαζόμενους, γιατί συνήθως, όταν παλεύουν τα βουβάλια, την πληρώνουν τα βατράχια». Οι μέτοχοι της Teledome από την πλευρά τους επισημαίνουν ότι αντίδικός τους είναι η Intracom Holdings, που απασχολεί μόλις 27 εργαζόμενους, όλοι υψηλόμισθα στελέχη, και όχι ο όμιλος Intracom.
Τι (δεν) απαντά η εταιρεία
Σύμφωνα με λιτή ανακοίνωση της Intracom, «η Εταιρία ζήτησε την απόρριψη της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων των αντιδίκων. Δεν έχει υποβληθεί αίτημα προσωρινής διαταγής. Αναμένεται η έκδοση της σχετικής απόφασης». Ο Ομιλος δεν έχει σχηματίσει σχετική πρόβλεψη στα αποτελέσματά του, σε περίπτωση που χάσει οριστικά τη δίκη. Η «Εφημερίδα των Συντακτών» επικοινώνησε με την Intracom, ζητώντας τη θέση της για το θέμα, χωρίς να λάβει καμία απάντηση.
•Καταπέλτη για την Intracom αποτέλεσε και το σκεπτικό νεότερης απόφασης (4070/2014, η οποία ανακοινώθηκε πριν από 15 μέρες) του Πρωτοδικείου Αθηνών στη δικαστική διαμάχη της Teledome με την τελούσα υπό ειδική εκκαθάριση Proton Bank: «[...] Η εναγόμενη Proton έθεσε σε συνεργασία με την Intracom σχέδιο επιθετικής εξαγοράς της Teledome, μέρος του οποίου αποτελούσε η εξαγορά του 39% της μετοχών αυτής από τρίτους...» (σελ. 38, 4070/2014).
Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη απόφαση, η Proton στις 9 Αυγούστου 2007 (ημέρα συμφωνίας Teledome-Ιntracom) παραχώρησε στην Intracom δάνειο ποσού 28 εκατ. ευρώ για την αγορά του 100% των μετοχών της Teledome, λαμβάνοντας από την εταιρεία του κ. Κόκκαλη ως μόνη εξασφάλιση τη σύσταση ενέχυρου επί του 39% των μετοχών της Teledome που μεταβιβάστηκαν στην Intracom την ίδια ημερομηνία.
Η δεύτερη βόμβα
Κατά της Intracom και της HOL εκκρεμεί και η (διαφορετική) από 4/3/2008 αγωγή της Teledome, που ζητά 31,5 εκατ. ευρώ για τις ζημίες που υπέστη από τη ματαίωση της συγχώνευσής της, ενώ στηρίζεται στο ίδιο ιστορικό με αυτό της απόφασης 3389/2014 του Πρωτοδικείου. Η αγωγή αυτή έχει οριστεί να συζητηθεί το 2016. Μόνο που πλέον αυτή η αγωγή έχει και έναν άλλο ενδιαφερόμενο, τη Vodafone, η οποία εξαγόρασε την HOL πρόσφατα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας