«Στο προσφυγικό η Γερμανία και η επιμονή της βοήθησαν πάρα πολύ την Ελλάδα». Αυτό ανέφερε σε Ελληνες δημοσιογράφους ο αν. υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, μετά τη συνάντηση που είχε χθες στο Βερολίνο με τον Γερμανό υπουργό Εσωτερικών, Τόμας ντε Μεζιέρ.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε πάρα πολλά θέματα, όμως υπάρχει και ένα μεγάλο αγκάθι. Η συμφωνία του Δουβλίνου, για την οποία η Γερμανία ζητά να μεταρρυθμιστεί και να εφαρμοσθεί εκ νέου, πράγμα που σημαίνει πως στο μέλλον μπορεί να υπάρξουν ξανά επαναπροωθήσεις στη χώρα μας μεταναστών και προσφύγων που εισήλθαν στην Ε.Ε. από την Ελλάδα.
Οπως αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το απόγευμα το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών, «ακόμη και τώρα που οι αριθμοί των προσφύγων είναι χαμηλοί, δεν πρέπει να μειώσουμε τις προσπάθειές μας ώστε να εφαρμόσουμε τις μεταρρυθμίσεις της Συνθήκης του Δουβλίνου σε έναν δίκαιο καταμερισμό των βαρών στην Ευρώπη».
Η Γερμανία έχει αναστείλει τη Συνθήκη του Δουβλίνου σε ό,τι αφορά την Ελλάδα και δεν επαναπροωθεί –από το 2011– στη χώρα μας πρόσφυγες και μετανάστες που εισήλθαν στην Ενωση από την Ελλάδα. Και αυτό γιατί η Ελλάδα έχει καταδικασθεί για το θέμα των προσφύγων από ευρωπαϊκά δικαστήρια. Υπάρχει ένα μορατόριουμ της Επιτροπής μέχρι τα τέλη του έτους, όμως όλα δείχνουν πως υπάρχει πρόθεση για επαναφορά των όσων ισχύουν στη Συνθήκη του Δουβλίνου.
Προσπάθειες σύγκλισης
Για το ίδιο θέμα ρωτήθηκε και ο Γιάννης Μουζάλας, που υποστήριξε:
«Συζητήσαμε το θέμα της Συνθήκης του Δουβλίνου και διαπιστώσαμε πως όντως υπάρχουν αποκλίσεις. Υπάρχουν διαφορές μεταξύ της Ελλάδας, της Γαλλίας και της Γερμανίας. Θα συνεχίσουμε σε αυτό τις συζητήσεις για να δούμε πού μπορούμε να συγκλίνουμε.
»Η ελληνική θέση στο ζήτημα είναι πως είναι τραγικό τη στιγμή αυτή να συζητάμε για επιστροφές στην Ελλάδα. Κάτι τέτοιο θα προσέθετε νέα προβλήματα στην Ελλάδα. Η Ελλάδα έχει βελτιώσει τη συμπεριφορά της απέναντι στους πρόσφυγες».
Ο κ. Μουζάλας δήλωσε επίσης πως είναι πολύ σημαντική για την Ελλάδα και τη Γερμανία η συμφωνία με την Τουρκία. Πρόσθεσε πως εξέθεσε στον Γερμανό υπουργό Εσωτερικών την κατάσταση που επικρατεί τώρα στη χώρα μας, όπου βρίσκονται περίπου 60.000 μετανάστες, και ότι ζήτησε και πάλι από τη Γερμανία τεχνογνωσία και προσωπικό ώστε να βελτιωθούν οι δομές φιλοξενίας στην Ελλάδα.
Ο Γερμανός υπουργός, από την πλευρά του, αναγνώρισε τις μεγάλες προσπάθειες που έχει κάνει η Ελλάδα στην προσφυγική κρίση, αλλά και πως είναι ευθύνη της να λάβει επιπλέον μέτρα για να οικοδομήσει ένα καλύτερο σύστημα ασύλου.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας