Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
16°C
16.3° 14.0°
0 BF
81%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.8° 13.7°
1 BF
83%
Πάτρα
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
16.6° 14.0°
2 BF
82%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
9.9° 9.9°
0 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
8°C
7.9° 7.9°
0 BF
93%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
81%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.4° 10.4°
0 BF
100%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
14.0° 14.0°
2 BF
93%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.4° 13.6°
2 BF
99%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.3° 11.9°
1 BF
71%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
15°C
15.0° 15.0°
2 BF
80%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.2° 15.2°
2 BF
81%
Κεφαλονιά
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.3° 15.3°
1 BF
57%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
14.4° 14.4°
0 BF
91%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
14°C
14.5° 14.5°
1 BF
74%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.1° 16.8°
3 BF
82%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
14.4° 13.8°
2 BF
94%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
15°C
14.9° 14.9°
2 BF
78%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
14°C
14.5° 14.5°
2 BF
86%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.2° 10.2°
2 BF
95%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025
Για τη δημιουργία κέντρων φιλοξενίας στην Αττική, συμφωνούν και μάλλον συμφωνούν το 72% για το Σχιστό, το 71,5% για τη Μαλακάσα, το 69,4% για τον Ελαιώνα, το 64,7% για τον Ωρωπό, το 57,4% για το Ελληνικό και το 50,7% για τις κατασκηνώσεις Νέας Μάκρης | EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Kι όμως, αποδέχονται Ελληνικό & Ελαιώνα

Σύμφωνοι στην πλειονότητά τους με τη λειτουργία κέντρου φιλοξενίας στο Ελληνικό και σε άλλες περιοχές όπου έχουν δημιουργηθεί αντίστοιχα κέντρα είναι οι κάτοικοι της Αττικής που συμμετείχαν σε δημοσκοπική έρευνα της Κάπα Research, πριν από δύο μήνες, για το προσφυγικό ζήτημα.

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση για τη δημιουργία κέντρων φιλοξενίας στην Αττική, την απάντηση συμφωνώ/μάλλον συμφωνώ δίνει το 72% για το Σχιστό, το 71,5% για τη Μαλακάσα, το 69,4% για τον Ελαιώνα, το 64,7% για τον Ωρωπό, το 57,4% για το Ελληνικό (αντίστοιχα ποσοστά συμφωνίας καταγράφονται ανάμεσα στους κατοίκους των νοτιοανατολικών προαστίων) και το 50,7% για τις παιδικές κατασκηνώσεις Νέας Μάκρης.

Από την άλλη, η πλειοψηφία των συμμετεχόντων διαφωνεί/μάλλον διαφωνεί με τη δημιουργία κέντρων φιλοξενίας στην πλ. Βικτωρίας (84,5%), στο λιμάνι του Πειραιά (75,8%) και στο πάρκο Τρίτση (47,8%) (βλ. πίνακα).

Η σφυγμομέτρηση της Κάπα Research έγινε για λογαριασμό της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ), με τηλεφωνικές συνεντεύξεις 1.120 κατοίκων της Αττικής, μεταξύ 23-28 Μαρτίου (δύο μήνες πριν), οπότε είχαν ήδη κλείσει τα σύνορα, μόλις είχε τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας και, μία μέρα πριν (22 Μαρτίου), είχε συμβεί το τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες.

Για τη διεξαγωγή της έρευνας, η Αττική χωρίστηκε σε επτά ενότητες: Δήμος Αθηναίων, Βόρεια προάστια, Νοτιοανατολικά προάστια, Δυτικά προάστια, Δήμος Πειραιά, Ανατολική Αττική, Δυτική Αττική.

Από την έρευνα προκύπτει ξεκάθαρα η αρνητική εικόνα που έχουν οι κάτοικοι της Αττικής για τους χειρισμούς της Ευρώπης στο προσφυγικό, αλλά και μια σειρά από αντιφάσεις.

Το 59,8% των συμμετεχόντων θα δεχόταν τη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας προσφύγων στην περιοχή όπου κατοικεί, με την πλειοψηφία να επιθυμεί την αποφασιστική γνώμη του δήμου στη δημιουργία (46,5%) και τη διαχείρισή του (60,4%).

Το 68,2% θα δεχόταν την εγκατάσταση μιας οικογένειας προσφύγων σε διαμέρισμα της πολυκατοικίας του ή στο διπλανό σπίτι. Παρ’ όλα αυτά, η πλειοψηφία των συμμετεχόντων (49,2%) θεωρεί «απειλή» την παρουσία προσφύγων/μεταναστών στη χώρα.

Το συναίσθημα που καταγράφεται να κυριαρχεί είναι η ανησυχία (67,4%), στη συνέχεια η αλληλεγγύη (48,5%), η συμπόνοια (47,6%) και στο τέλος η αποστροφή/απέχθεια (8,1%).

Ακόμη, το 57,9% προτιμά τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών σε κλειστά κέντρα και το 35,1% σε ανοιχτά κέντρα. Το 55,7% των ερωτηθέντων είναι υπέρ της υποδοχής των προσφύγων (η Δυτ. Αττική συγκεντρώνει το μεγαλύτερο αρνητικό ποσοστό: κατά της υποδοχής 46%, μάλλον κατά 11,8%).

Ωστόσο, στη Δυτική Αττική τα ευρήματα είναι αντιφατικά: συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό στην απέχθεια (21,3%), αλλά ταυτόχρονα και το μεγαλύτερο ποσοστό στην ανοχή (29,2%) όπως επίσης και (αντίθετα με όλες τις άλλες περιοχές) στην αποδοχή κέντρων φιλοξενίας ανοιχτού τύπου (50,3%).

Το 57,2% συμφωνεί/μάλλον συμφωνεί ότι όποιο κόμμα θα ήταν στην κυβέρνηση θα είχε διαχειριστεί το ζήτημα με την ίδια ένταση. «Τελικά τι πιστεύετε ότι πρέπει να επιδιώξει η κυβέρνηση;», είναι το ερώτημα όπου το 60,2% απαντά «να προσπαθήσει να ελαττώσει με κάθε δυνατό τρόπο την είσοδο προσφύγων στην Ελλάδα», ενώ το 37,5% απαντά «να διευκολύνει όσο μπορεί τη διέλευση των προσφύγων προς την Κεντρική Ευρώπη».

Καθολική η απάντηση για τους χειρισμούς των Ευρωπαίων ηγετών για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης: το 93,6% τούς κρίνει αρνητικά/μάλλον αρνητικά, ενώ το 67,7% δηλώνει ότι δεν κατανοεί την άρνηση χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης να δεχθούν πρόσφυγες.

Το 68,7% δεν αποδέχεται το κλείσιμο των συνόρων με την κατάργηση της Σένγκεν. Αναφορικά με την τρομοκρατική επίθεση στις Βρυξέλλες, η φράση με την οποία συμφωνούν οι περισσότεροι συμμετέχοντες (75,6%) είναι: «Η Ευρώπη θερίζει ό,τι έσπειρε».

Στην αξιολόγηση των θεσμών ως προς τους χειρισμούς τους στο προσφυγικό, χαίρουν εμπιστοσύνης οι τοπικές κοινωνίες (80,4%), η αστυνομία και το λιμενικό (73,5%), ο στρατός (66,9%), η Τοπική Αυτοδιοίκηση (63,2%) και οι ΜΚΟ (60,9%), σε αντίθεση με την κυβέρνηση, τα ΜΜΕ και την αντιπολίτευση (ολόκληρη η έρευνα στο: http://www.efsyn.gr/arthro/antikroyomena-minymata-se-ereyna-gia-toys-prosfyges).

...και στη Ραφήνα

Κέντρο φιλοξενίας μέγιστου αριθμού 200 προσφύγων δρομολογείται στη Ραφήνα, στις παιδικές κατασκηνώσεις που λειτουργεί ο Δήμος Ζωγράφου, όπως ενημέρωσε χθες την ΠΕΔΑ ο δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου, Β. Πιστικίδης. Η πρόταση κατατέθηκε από τον Δήμο Ζωγράφου. Η δημιουργία του κέντρου έχει εγκριθεί από το δημοτικό συμβούλιο Ραφήνας-Πικερμίου. Πέρα από τους αρμόδιους φορείς, θα συνεισφέρουν στη λειτουργία του και οι δύο δήμοι.

Εμπρακτη συμπαράσταση

Στο κλειστό Γυμναστήριο της Νεάπολης του Νομού Λασιθίου θα μεταφερθούν οι 113 πρόσφυγες που έφτασαν ταλαιπωρημένοι την Τρίτη το μεσημέρι με καΐκι στην παραλία του Αγίου Ανδρέα, μεταξύ Μιλάτου και του κόλπου του Αφορεσμένου. Ανάμεσα στους πρόσφυγες υπάρχουν και πολλά παιδιά.

Με πούλμαν μεταφέρθηκαν αρχικά στον Αγιο Νικόλαο, αλλά οι τοπικές αρχές σε σύσκεψη που πραγματοποίησαν εκτίμησαν πως δεν υπάρχει η υποδομή διαμονής, αναζητήθηκε κατάλυμα εκκλησιαστικό σε μοναστήρι, αφού έδειξε ενδιαφέρον για τους ανθρώπους και η Μητρόπολη Πέτρας και Χερρονήσου της Εκκλησίας της Κρήτης.

Οι κάτοικοι της περιοχής του Μεραμβέλλου συμπαραστάθηκαν στους πρόσφυγες, η ταυτοποίηση των οποίων θα γίνει τις επόμενες ώρες.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Kι όμως, αποδέχονται Ελληνικό & Ελαιώνα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας