Χρειάστηκαν σχεδόν τρεις εβδομάδες καθιστικής διαμαρτυρίας των Σύρων στο Σύνταγμα για να κινητοποιηθεί η κρατική μηχανή και να μπορέσει να εξασφαλίσει το ελάχιστο: λίγες θέσεις φιλοξενίας για μερικές άστεγες οικογένειες, θέσεις που είναι έτσι κι αλλιώς υποχρεωμένη η Ελλάδα να τις παρέχει πριν καταλήξουν οι άνθρωποι στο δρόμο.
Το πρωί της Τρίτης στις 10, αναμένεται να μεταφερθούν με λεωφορείο οκτώ άστεγες οικογένειες Σύρων (15 ανήλικοι και 11 γονείς) από το Σύνταγμα σε δομή φιλοξενίας. Άλλωστε, στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων την Πέμπτη, ο δήμαρχος ανακοίνωσε πως 30 οικογένειες μπορούν να φιλοξενηθούν σε πολυκατοικία της Εκκλησίας, ενώ ο ίδιος ο Δήμος μπορεί να διαθέσει δωμάτια για είκοσι οικογένειες στον Ξενώνα Αστέγων και τον Ξενώνα Κακοποιημένων Γυναικών.
Δηλώσεις κοινωνικού αυτοματισμού από τον Καμίνη
Σε δήλωσή του τη Δευτέρα, ο δήμαρχος δεν παρέλειψε να ενεργοποιήσει μηχανισμούς κοινωνικού αυτοματισμού, λέγοντας πως η φιλοξενία των Σύρων γίνεται «σε βάρος άλλων κοινωνικών κατηγοριών που χρειάζονται αυτήν τη στιγμή ενίσχυση». Μάλιστα, στο ίδιο μήκος κύματος με τις δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη και του Θάνου Πλεύρη, αναφέρθηκε στο στολισμό των Χριστουγέννων “σε μία σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη, όπου οι άνθρωποι έχουν την απαίτηση να ζουν κανονικά και η πόλη να λειτουργεί”. Προφανώς, για τον Δήμαρχο οι Σύροι δεν ανήκουν σ'αυτή την κατηγορία, ενώ ο σύγχρονος χαρακτήρας της πόλης φαίνεται από το χριστουγεννιάτικο στολισμό της και όχι από το αν τηρεί την υποχρέωσή της να εξασφαλίζει τα στοιχειώδη για τους πιο ευάλωτους από τους ευάλωτους.
Την ίδια στιγμή, στο Σύνταγμα οι Σύροι καταρτίζουν λίστες με τα ονόματα όσων επιθυμούν να εκμεταλλευτούν την ταχύρρυθμη διαδικασία που υπόσχεται η κυβέρνηση και να ζητήσουν άσυλο.
Αβραμόπουλος: «Όλα καλά» για το μεταναστευτικό
Πλήρη κάλυψη στους κυβερνητικούς χειρισμούς όχι μόνο για το ζήτημα των Σύρων προσφύγων αλλά και συνολικά για την πολιτική αντιμετώπισης της μετανάστευσης έδωσε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της Ε.Ε. περιέγραψε μια εικόνα τελείως αντίθετη με αυτή των μεγάλων ελλείψεων, των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του θεσμικού ρατσισμού που καταγράφουν οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διεθνείς οργανισμοί.
Ούτε νύξη δεν έκανε ο κ. Αβραμόπουλος για τις ελλείψεις της υποδοχής και της ένταξης των προσφύγων, τη στιγμή που από τα νησιά του Αιγαίου μας έρχονται εικόνες ντροπής εξαιτίας της απουσίας δομών υποδοχής. Λέξη δεν βρήκε να πει για την επ'αόριστο διοικητική κράτηση μεταναστών και προσφύγων, αν και παραβιάζει ευθέως την ευρωπαϊκή οδηγία που θέτει ανώτατο όριο διοικητικής κράτησης τους 18 μήνες. Τίποτα για τις σπάταλες και άσκοπες επιχειρήσεις σκούπα, που κινούνται στο όριο του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τίποτα για τις συνθήκες κράτησης για τις οποίες έχει καταδικαστεί πολλάκις η Ελλάδα, τίποτα για τα προσκόμματα που βάζει η κυβέρνηση στην απόδοση ιθαγένειας για τους μετανάστες δεύτερης γενιάς.
Αντιθέτως, μίλησε για την «ανθρωπιά και την ευαισθησία» με την οποία αντιμετωπίζει το ελληνικό κράτος «συνολικά όλους τους μετανάστες” και κατάφερε να μη χρησιμοποιήσει ούτε μια φορά τη λέξη «πρόσφυγας».
«Η Ελλάδα βρίσκεται σε ευθεία γραμμή συνεννόησης, τηρεί πλήρως τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, παρά το γεγονός ότι εκ των πραγμάτων είναι μία από τις χώρες που δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση από τη μετανάστευση. Κάτι που καθημερινά το βιώνουν και οι πολίτες στους δρόμους και τις πλατείες των πόλεων και των χωριών της χώρας», είπε.
Πάντως, τα στοιχεία του ΟΗΕ δείχνουν πως η Σουηδία και η Γερμανία έχουν δεχθεί περισσότερους από τους μισούς Σύρους που ζήτησαν άσυλο στην Ε.Ε., ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις.
Για τους Σύρους της πλατείας Συντάγματος, ο Δ. Αβραμόπουλος είπε πως “πρέπει να τηρούνται οι νόμιμοι όροι που έχουν τεθεί με πρώτο εκείνο που [...] έχει να κάνει με την υποβολή αιτήματος για την χορήγηση ασύλου και με ό,τι αυτό συνεπάγεται ως υποχρέωση από τη δική τους πλευρά».
Οι δηλώσεις του έγιναν μετά από συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εσωτερικών Αργύρη Ντινόπουλο, στο πλαίσιο της ανάληψης των καθηκόντων του Επιτρόπου (πριν δύο εβδομάδες, ο κ. Αβραμόπουλος συναντήθηκε με τους υπ. Δημόσιας Τάξης και Ναυτιλίας και θα ακολουθήσει συνάντηση με τον υπ. Δικαιοσύνης).
Ωστόσο, αν κρίνουμε από τις δηλώσεις του, επρόκειτο μάλλον για συνάντηση δύο υπουργών της κυβέρνησης, παρά για συνάντηση Επιτρόπου της Ε.Ε. με υπουργό κράτους μέλους. Φαίνεται πως ο κ. Αβραμόπουλος δυσκολεύεται ακόμα να συνηθίσει το νέο του ρόλο.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας