Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις για τον Νίκο Ρωμανό, κι ενώ άλλοι 3 συγκρατούμενοί του ξεκίνησαν απεργίας πείνας σε ένδειξη συμπαράστασης, το υπουργείο «νίπτει τας χείρας του». Σύμφωνα με τον συνήγορο του Ν. Ρωμανού, κ. Φρ. Ραγκούση, ο εισαγγελέας εισηγήθηκε την απόρριψη του αιτήματος για χορήγηση εκπαιδευτικών αδειών, ενώ οι συνήγοροι δεν θα καταθέσουν υπόμνημα αναμένοντας άμεσα την απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά λόγω της κρισιμότητας της υγείας του.
Τώρα το βάρος της απόφασης βρίσκεται στα χέρια του Συμβουλίου που καλείται να πάρει την απόφαση πάνω στο αίτημα του κρατουμένου. Μια απόφαση που ίσως αποβεί καθοριστική και για τη ζωή του απεργού πείνας.
Ηδη από χθες το μεσημέρι και αφού άρχισαν να πυκνώνουν οι αντιδράσεις για τη ζωή του νεαρού κρατούμενου, το υπουργείο αποφάσισε να σπάσει την πολυήμερη σιωπή του με μια ανακοίνωση Ποντίου Πιλάτου, στην οποία αποφαίνεται ότι μόνοι αρμόδιοι για την υπόθεση είναι το Συμβούλιο και ο εισαγγελέας.
Η ανακοίνωση
Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση: «Το υπουργείο θεσμοθέτησε σχετικές με την εκπαίδευση και κατάρτιση των κρατουμένων διατάξεις, στις οποίες προσδίδει μεγάλη βαρύτητα. [...] Σύμφωνα δε με τις διατάξεις του Σωφρονιστικού Κώδικα, προβλέπεται η χορήγηση εκπαιδευτικών αδειών για κρατουμένους που εισάγονται σε Ανώτατα ή Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Οι εκπαιδευτικές άδειες χορηγούνται αποκλειστικά από το αρμόδιο Συμβούλιο στο οποίο προΐσταται εισαγγελικός λειτουργός».
Ο υπουργός όμως ξεχνάει να αναφέρει το πόσο ο ίδιος είχε επικαλεστεί το δημοκρατικό θεσμικό σύστημα που δίνει εκπαιδευτικές άδειες, όπως επίσης ξεχνάει ότι πάντα υπάρχει η δυνατότητα άμεσης λήψης μιας πολιτικής απόφασης όταν οδηγείται μία υπόθεση στα άκρα με κίνδυνο ακόμα και για ανθρώπινη ζωή.
Δεν μπορεί να διαφεύγει ωστόσο την προσοχή μας το γεγονός ότι οι δημοσιογράφοι και τα ΜΜΕ που τώρα αντιδρούν -και σωστά- για τη ζωή του Νίκου Ρωμανού είναι εκείνοι που λοιδορούσαν τον εισαγγελέα και το Συμβούλιο των φυλακών για τις απολύτως νόμιμες άδειες που είχαν δοθεί στον Χριστόδουλο Ξηρό.
Ακολούθησε μια περίοδος όπου οι εισαγγελείς και τα Συμβούλια συνεχώς αρνούνταν τις άδειες στους κρατούμενους ίσως και υπό το κράτος του φόβου απέναντι στα ΜΜΕ, με αποτέλεσμα να τις περιορίσουν δραστικά ενόσω μόνο ένα 2% των αδειούχων κάνει κακή χρήση των ευεργετικών μέτρων.
Υπενθυμίζουμε εδώ ότι ειδικά στην περίπτωση των 4 πλέον απεργών πείνας, που εκτός από τη φιλία τούς συνδέει και μια κοινή καταδίκη, ο εισαγγελέας κ. Γ. Πεπόνης αφού δέχτηκε την ένσταση εκκρεμοδικίας πρότεινε μαζί με την ενοχή για συναυτουργία σε ληστεία (χωρίς περιεχόμενο τρομοκρατίας) ελαφρυντικά για τους κατηγορούμενους λόγω «καλής συμπεριφοράς κατά την πράξη» και ειδικά για τον Ν. Ρωμανό το ελαφρυντικό του νεαρού της ηλικίας.
Μετά την καταδίκη ο πρόεδρος Αν. Ποταμιάνος, ενώ δεν έδωσε ελαφρυντικά, εντούτοις δήλωσε απαντώντας σε συνήγορο ότι με βάση τη συγκεκριμένη απόφαση του δικαστηρίου δεν οδηγούνται σε φυλακές υψίστης ασφαλείας τύπου Γ΄ οι 6 κατηγορούμενοι. Δεδομένης όμως της εκκρεμοδικίας ο ανακριτής που διέταξε την προφυλάκιση Ρωμανού είναι επίσης αρμόδιος για την ικανοποίηση ή όχι του αιτήματος για άδεια και ο ίδιος αποφάσισε ότι υπάρχει κίνδυνος απόδρασης.
Στο μεταξύ οι βουλευτίνες του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου και Βασιλική Κατριβάνου έφεραν το θέμα χθες στη Βουλή τονίζοντας «ότι σε μία ευνομούμενη Πολιτεία δεν μπορεί να τίθεται σε διακύβευση η ανθρώπινη ζωή για το αυτονόητο δικαίωμα στη μόρφωση». Τόνισαν ότι δοκιμάζεται η αξιοπιστία της Πολιτείας, η οποία οφείλει στον Νίκο Ρωμανό τη δίκαιη και ανθρώπινη μεταχείριση που κάθε κράτος δικαίου εγγυάται στους πολίτες του.
Κρίσιμη κατάσταση
Τέλος, επισήμαναν ότι η κρισιμότητα της κατάστασης του Νίκου Ρωμανού σε συνδυασμό με την κρισιμότητα και τους συμβολισμούς των ημερών, με επικείμενη τη συμπλήρωση, στις 6 Δεκέμβρη, 6 ετών από τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, δεν αφήνουν σε κανέναν περιθώριο να εθελοτυφλεί ή να κωλυσιεργεί».
Οι βουλευτίνες αναφέρθηκαν επίσης στην πλήρως αδικαιολόγητη στάση των αρχών να στερούν μέχρι σήμερα τις (μέχρι την απόδραση Ξηρού) κανονικές εκπαιδευτικές άδειες του Ηρακλή Κωστάρη. Στον ίδιο τόνο και η ερώτηση του Τάσου Κουράκη προς τον Χαρ. Αθανασίου.
Θυμίζουμε την έκκληση και του υπουργού Παιδείας για την παροχή εκπαιδευτικής άδειας στους δικαιούχους κρατούμενους και, τέλος, την επισήμανση της ιατρού Λίνας Βεργοπούλου ότι η ζωή του Ρωμανού κρέμεται από μια κλωστή.
«Το δικαίωμα στη μόρφωση είναι αναφαίρετο. Το ίδιο ισχύει και για όσους κρατούνται στις φυλακές. Οι εκπαιδευτικές άδειες προβλέπονται από τον σωφρονιστικό κώδικα και πρέπει να δίνονται σε όσους κρατούμενους τις δικαιούνται. Αυτό πρέπει να ισχύσει και για τον Νίκο Ρωμανό» αναφέρει το Γραφείο Τύπου του Κ.Σ. της ΚΝΕ. Ψήφισμα διαμαρτυρίας εξέδωσε και η ΠΕΝΕΝ (Πανελλήνια Ενωση Ναυτών Εμπ. Ναυτικού).
Σήμερα διοργανώνεται συνέντευξη Τύπου στις 11.30 στο θέατρο ΕΜΠΡΟΣ για το θέμα των απεργών πείνας. «Ο κρατικός μηχανισμός συνθλίβει ανελέητα τους κρατούμενους που διεκδικούν το νόμιμο δικαίωμα της εκπαιδευτικής άδειας. Οταν το νομικό οικοδόμημα της αστικής δημοκρατίας καταρρέει μέσα από τις αντιφάσεις του, τα σώματα των απεργών πείνας ενσαρκώνουν την ήττα του καθεστώτος», αναφέρει η ανακοίνωση.
Ενα αστυνομοκρατούμενο νοσοκομείο
Σε ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου «Γεννηματάς» καταγγέλλουν, πέρα από την αστυνομοκρατία στον χώρο του νοσοκομείου λόγω της νοσηλείας του απεργού πείνας, ότι επιχειρείται με εισαγγελική παραγγελία να εξωθηθούν οι γιατροί σε υποχρεωτική σίτιση του Ρωμανού. Το σωματείο ζητάει ακόμα την άμεση χορήγηση εκπαιδευτικών αδειών στον απεργό πείνας για να μην τίθεται η ζωή του σε κίνδυνο.
Παράλληλα οι θεράποντες ιατροί βεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα αναγκαστικής σίτισης και στον ασθενή χορηγείται μόνο ορός. Είναι γνωστό ότι όλοι οι διεθνείς οργανισμοί ανά τον κόσμο καταγράφουν την υποχρεωτική σίτιση ως βασανιστήριο, συμπληρώνει η γιατρός Λίνα Βεργοπούλου.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας