Ο πιο φονικός μήνας για τους πρόσφυγες είναι τούτος ο Γενάρης, που αύριο οδεύει στο τέλος του, καθώς μέσα σε 30 μέρες περίπου, 235 πρόσφυγες-μετανάστες έχασαν τη ζωή τους ή παραμένουν αγνοούμενοι στα νερά του Αιγαίου, σύμφωνα με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.
Τα στοιχεία της δείχνουν ότι 54.505 πρόσφυγες πέρασαν, στις αρχές της χρονιάς, μέσω θαλάσσης στην Ευρώπη και από αυτούς οι 50.668 μέσω Ελλάδας.
Το νέο πολύνεκρο ναυάγιο που έγινε τα ξημερώματα της Πέμπτης βόρεια της Σάμου, όταν ξύλινο σκάφος, όπου επέβαιναν πρόσφυγες, ανατράπηκε και μισοβυθίστηκε, έφερε ακόμα μια φορά στη δημοσιότητα τις συνθήκες, κάτω από τις οποίες αυτοί οι άνθρωποι στοιβάζονται στα μη αξιόπλοα σκάφη στα παράλια της Τουρκίας και στην κυριολεξία στέλνονται στον θάνατο.
Ο αυτοδύτης πρώτης γραμμής, Αλέξανδρος Μαλαγάρης, με την απόγνωση ζωγραφισμένη στο πρόσωπό του, αναφέρει στην «Εφ.Συν.»:
«Ζούμε τον πιο φονικό Γενάρη των τελευταίων ετών για τους πρόσφυγες» και περιγράφει: «Από το πολύνεκρο ναυάγιο του King Helsinki τον Μάιο του 2014 με τους 22 πακτωμένους μέσα στο σκάφος ανθρώπους, εκ των οποίων τα 18 ήταν γυναικόπαιδα, μέχρι και σήμερα, έχουμε κληθεί ως Σύλλογος Αυτοδυτών Σάμου να συμμετάσχουμε στην ανάσυρση σορών από άλλα πέντε ναυάγια, ενώ οι έρευνες εντοπισμού και διάσωσης προσφύγων αποτελούν πλέον την καθημερινότητά μας, πάντα στο πλαίσιο της ανθρωπιστικής προσέγγισης και εντελώς εθελοντικής δράσης».
Στο κόκκινο
Η κατάσταση, όμως -όπως λέει- είναι πλέον στο κόκκινο, οι περισσότεροι από τους πνιγμένους πρόσφυγες όχι μόνο δεν φορούν σωσίβια, αλλά τους στοιβάζουν κατά δεκάδες σε βαρκάκια αμφιβόλου πλεύσης που μόλις και μετά βίας είναι ικανά να μεταφέρουν 5-6 άτομα. «Αυτό το σύγχρονο δουλεμπόριο ανθρώπων δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο», τονίζει αγανακτισμένος.
Σε εξίσου σοβαρές και ανατριχιαστικές καταγγελίες προχώρησε χθες και ο δήμαρχος της Σάμου, Μιχάλης Αγγελόπουλος:
«Τους εξωθούν να μπουν σε επικίνδυνες για τη ζωή και την ασφάλεια βάρκες της “μιας χρήσης”, απειλώντας τους πως αν δεν επιβιβαστούν θα χάσουν τα χρήματα που έδωσαν και ανέρχονται, κατά δηλώσεις των ίδιων των προσφύγων, από 700 έως και 1.500 ευρώ κατ’ άτομο.
»Τους συμπιέζουν ψυχολογικά πως πρέπει να ταξιδέψουν κάτω από άσχημες καιρικές συνθήκες, παραπληροφορώντας τους ότι τάχα η Ελλάδα κλείνει την επαύριο τα θαλάσσια σύνορά της. Οταν και όποτε τους δώσουν σωσίβια, αυτά όχι μόνο δεν ανταποκρίνονται σε καμία προδιαγραφή, αντίθετα, σε περίπτωση ναυαγίου οδηγούν τους πρόσφυγες με μαθηματική ακρίβεια σε πνιγμό».
Ο Μ. Αγγελόπουλος επισημαίνει ότι «η γείτων χώρα πρέπει να αποδεχτεί πως -εκτός από δικαιώματα- έχει και υποχρεώσεις, όπως ο έλεγχος του σύγχρονου δουλεμπορίου και του trafficking, εφόσον υπεραμύνεται της “ευρωπαϊκής” της διάστασης την οποία υποστηρίζει ακραιφνώς» και τονίζει πως «κανένας κόμβος υποδοχής επί ελληνικού εδάφους δεν θα επιλύσει το προσφυγικό εάν δεν αναθεωρηθεί όλη η γεωστρατηγική προσέγγιση του ζητήματος σε επίπεδο Ε.Ε.».
Από το νέο πολύνεκρο ναυάγιο, μέχρι χθες είχαν εντοπιστεί στη θάλασσα νεκροί 26 πρόσφυγες-μετανάστες (10 άνδρες, 6 γυναίκες, 5 αγόρια και 5 κορίτσια) και είχαν διασωθεί εννέα (5 άνδρες, 2 γυναίκες και 2 παιδιά).
Το περιστατικό έγινε γνωστό, όταν ένας πρόσφυγας εντοπίστηκε σε βόρεια παραλία της Σάμου και δήλωσε ότι επέβαινε σε ξύλινο σκάφος που είχε ξεκινήσει από τα τουρκικά παράλια (στην ευρύτερη περιοχή της Σμύρνης), το οποίο έβαλε νερά και μισοβυθίστηκε. Στο σκάφος επέβαιναν περίπου 40-50 άτομα.
Επιχείρηση διάσωσης
Αμεσα ξεκίνησε επιχείρηση διάσωσης στα ελληνικά χωρικά ύδατα από δύο περιπολικά σκάφη του Λιμενικού Σώματος, ελικόπτερο «Super Puma» της Πολεμικής Αεροπορίας, πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, δύο πλωτά σκάφη της δύναμης Frontex και ιδιωτικά μέσα.
Σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας, το ομόλογο κέντρο Ερευνας-Διάσωσης της Τουρκικής Ακτοφυλακής ενημερώθηκε για την ανάληψη ενεργειών στην περιοχή ευθύνης του.
Από την προανάκριση που διενεργεί το Λιμεναρχείο Σάμου διαπιστώθηκε ότι ένας εκ των διασωθέντων φέρεται ως ο διακινητής-χειριστής του σκάφους και συνελήφθη.
Οι έρευνες για τυχόν αγνοούμενους συνεχίζονται.
Μαργαρίτα Ικαρίου
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας