Κρίσιμες αποφάσεις για το προσφυγικό ζήτημα αναμένεται να πάρει η Ε.Ε. τους επόμενους μήνες μέχρι το καλοκαίρι, όταν αυξάνεται η προσφυγική και μεταναστευτική ροή, που πάντως παραμένει και σήμερα αυξημένη, με περίπου 4 χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες να φτάνουν καθημερινά στα ελληνικά νησιά.
Ο επίτροπος της Ε.Ε. για τη Μετανάστευση Δημήτρης Αβραμόπουλος σημείωσε στην ομιλία του στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου ότι ο αριθμός των σημερινών αφίξεων δεν είναι ικανοποιητικός, χαρακτηρίζοντας «σε έναν βαθμό προβληματική» τη συνεργασία της Ε.Ε. με την Τουρκία.
Μιλώντας άλλωστε προχτές στο Κολέγιο των Επιτρόπων, ο κ. Αβραμόπουλος χαρακτήρισε «σταυροδρόμι» το 2016, καθώς από τις αποφάσεις που θα παρθούν θα καθοριστεί η ίδια η λειτουργία της Ενωσης, όπως είπε. Και ζήτησε «επειγόντως απτά αποτελέσματα όσον αφορά τα κέντρα πρώτης υποδοχής, τη μετεγκατάσταση, την επιστροφή, την ευρωπαϊκή συνοροφυλακή και την εξομάλυνση της λειτουργίας του χώρου Σένγκεν».
Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου για τις προτεραιότητες της ολλανδικής προεδρίας, ο πρέσβης της Ολλανδίας στην Ελλάδα Κάσπαρ Βέλντκαμπ χαρακτήρισε άλλωστε «πολύ σημαντικό» και «επείγον» το προσφυγικό και μεταναστευτικό και σημείωσε ότι «ο χρόνος τελειώνει», βάζοντας στις αρχές της άνοιξης το όριο για να παρθούν «μέτρα που θα βάλουν τη ροή των προσφύγων και των μεταναστών υπό έλεγχο».
Στο πλαίσιο αυτό, είπε ότι πρέπει να δείξει αποτελέσματα η Τουρκία τις επόμενες εβδομάδες, χωρίς να προσδιορίσει πώς είναι αυτό εφικτό, τη στιγμή που κοντεύουν να περάσουν τέσσερις μήνες από τότε που υποτίθεται πως θα ήταν έτοιμα τα hot spots στην Ελλάδα και την Ιταλία, και ακόμα δεν είναι έτοιμα.
Σταθερός μηχανισμός
Την καθυστέρηση να λειτουργήσουν τα hot spots την επισήμανε και ο πρέσβης, μαζί με την ανάγκη να υπάρξει ένας σταθερός μηχανισμός μετεγκατάστασης, όπως και άλλα μέτρα που απευθύνονται μάλλον σε ένα συντηρητικό, αν όχι ξενοφοβικό ευρωπαϊκό ακροατήριο, τρομοκρατημένο μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι: ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων, συνεργασία με την Τουρκία για να μειωθεί η ροή, απελάσεις όσων κριθεί πως δεν δικαιούνται διεθνή προστασία.
Κατά τα άλλα, ο πρέσβης διευκρίνισε πως «δεν υπάρχει θέμα αποβολής της Ελλάδας από τη Σένγκεν», προσθέτοντας στη συνέχεια με νόημα πως, αν δεν υπάρξει μείωση της ροής μέχρι την άνοιξη, δεν αποκλείεται να πάρουν δικές τους πρωτοβουλίες τα κράτη-μέλη. Σημείωσε μάλιστα πως κινδυνεύουν να εγκλωβιστούν στην Ελλάδα πολλές χιλιάδες μετανάστες. Ιδιαίτερα, αφού η πολιτική της Ε.Ε. κατά των μεταναστών χωρίς χαρτιά αρχίζει να πιέζει ασφυκτικά την Ελλάδα, η οποία ανησυχεί πως δεν θα μπορέσει να σηκώσει το βάρος των χιλιάδων που εμποδίζονται να περάσουν τα βόρεια σύνορα της χώρας,
Ενώ φαίνεται ότι αποδίδει πια και στην Ελλάδα η τεράστια πίεση της Ε.Ε. να εντείνουν τα κράτη-μέλη την πολιτική απελάσεων των μεταναστών χωρίς χαρτιά, ο πρέσβης εμφανίστηκε να συμφωνεί με τον αν. υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα ότι πρέπει να «πεισθούν να επιστρέψουν» οι οικονομικοί μετανάστες από το Μαρόκο, την Αλγερία και άλλες χώρες.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας