Πενιχρά, αν όχι μηδαμινά, ήταν τα αποτελέσματα της χθεσινής συνάντησης στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του αρμοδίου για τη μετανάστευση επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου με τους υπουργούς μετανάστευσης της Δανίας Ινγεν Σόλτσμπεργκ, της Σουηδίας Μόργκαν Γιόχανσον και τον κοινοβουλευτικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών της Γερμανίας Ολε Σρέντερ.
Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν μετά τη συνάντηση οι τρεις προσκεκλημένοι του Ελληνα επιτρόπου δεν δέχθηκαν ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους και στις σύντομες δηλώσεις τους προσπάθησαν να δικαιολογήσουν τους αυστηρούς συνοριακούς ελέγχους που αποφάσισαν οι κυβερνήσεις των χωρών τους για την αντιμετώπιση της εισροής προσφύγων.
Με άλλα λόγια, δικαιολόγησαν την ταφόπλακα που έβαλαν -υποτίθεται προσωρινά- στη Συνθήκη Σένγκεν, που πνέει πλέον τα λοίσθια... Δίπλα τους, ο Δ. Αβραμόπουλος περιορίστηκε στο να επαναλάβει αυτό που επαναλαμβάνει χωρίς επιτυχία εδώ και μήνες: την ανάγκη να περιφρουρηθεί η Συνθήκη Σένγκεν. Πικρός μονόλογος...
Για λόγους ασφαλείας
Ετσι, επικαλούμενη λόγους δημόσιας ασφάλειας, η Σουηδία θα συνεχίσει και με την άδεια των Βρυξελλών να πραγματοποιεί αυστηρούς ελέγχους στα σύνορά της με τη Δανία, η οποία θα κάνει το ίδιο στα σύνορά της με τη Γερμανία, με την τελευταία να έχει ήδη αποφασίσει από τον Σεπτέμβριο 2015 ελέγχους στα σύνορά της με την Αυστρία, που με τη σειρά της δεν αφήνει να περάσει ούτε προσφυγικό κουνούπι από τα σύνορά της.
Αν προστεθούν τα μέτρα που έχει πάρει στα σύνορά της η Γαλλία μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι και οι φράχτες που έχουν κατασκευάσει στα σύνορά τους πολλές χώρες, έχουμε μια σουρεαλιστική εικόνα της κατάστασης που επικρατεί σήμερα στην Ε.Ε. ως προς την εφαρμογή της Συνθήκης Σένγκεν. Δεν είναι βέβαια τυχαίο ότι σε όλες αυτές τις χώρες, προσθέτοντας την Ολλανδία και τη Φινλανδία, διαπιστώνεται αισθητή άνοδος των ακροδεξιών κομμάτων.
Ποια «ομαλότητα»;
Ο Δ. Αβραμόπουλος, φανερά εκνευρισμένος, διαπιστώνοντας ότι οι προτάσεις που έχει υποβάλει υπό την εποπτεία του Ολλανδού αντιπροέδρου Φρανς Τίμερμανς περί επανεγκατάστασης 160.000 προσφύγων έχουν απορριφθεί από τις περισσότερες κυβερνήσεις, προσπάθησε και αυτός να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.
«Τα έκτακτα αυτά μέτρα συμφωνήθηκε να παραμείνουν στο ελάχιστο επίπεδο και να επιστρέψουμε το συντομότερο δυνατό στην ομαλότητα» είπε, προσθέτοντας όμως ότι πρέπει να μειωθεί η εισροή των προσφύγων.
Ο Γερμανός Ο. Σρέντερ απέδωσε -όπως αναμενόταν- το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στο γεγονός ότι δεν υπάρχει λειτουργικό σύστημα ελέγχου των συνόρων, ειδικά στα ελληνοτουρκικά σύνορα, και φρόντισε να πλέξει το εγκώμιο του αφεντικού του: «Η Ανγκελα Μέρκελ εργάζεται σκληρά για την επίλυση του προσφυγικού προβλήματος», δήλωσε.
Η Δανή υπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η χώρα της να λάβει περαιτέρω μέτρα, καθώς «η Δανία δεν επιθυμεί να είναι ο τελικός προορισμός για χιλιάδες και χιλιάδες μετανάστες».
Και ο Σουηδός ομόλογός της χαρακτήρισε «πολύ δύσκολη» την κατάσταση στη Σουηδία, η οποία έχει δεχθεί τους περισσότερους πρόσφυγες σε αναλογία με τους κατοίκους της. Η Σένγκεν σε όλο της το μεγαλείο...
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας