Κλιμάκιο με γιατρούς αναχωρεί σήμερα για τη Μυτιλήνη, προκειμένου να παράσχει ψυχολογική υποστήριξη στα στελέχη του Λιμενικού Σώματος που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των διασώσεων. Στόχος του υπουργείου Ναυτιλίας είναι το επόμενο χρονικό διάστημα γιατροί να βρίσκονται και σε όλα τα υπόλοιπα νησιά που δέχονται προσφυγικές ροές.
Η Πανελλήνια Ενωση Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος (ΠΕΑΛΣ) είχε υποβάλει σχετικό αίτημα προς τον υπουργό Ναυτιλίας, Θοδωρή Δρίτσα, ζητώντας ψυχολογική υποστήριξη για τα στελέχη της «πρώτης γραμμής» που καθημερινά διασώζουν πρόσφυγες στο Αιγαίο και έρχονται αντιμέτωπα με «τον σπαραγμό και την οδύνη ενηλίκων και παιδιών», προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους.
Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των λιμενικών σε επιστολή τους προς τον υπουργό τόνιζαν ότι «οι αυξανόμενες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές με τις συνακόλουθες απώλειες ανθρώπινων ζωών, πέραν της σωματικής κόπωσης του στελεχικού δυναμικού, υποβάλλουν τα καταπονημένα στελέχη σε συχνό επιχειρησιακό στρες» και εξηγούσαν πως «τα στελέχη αυτά, σχεδόν καθημερινά κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, έρχονται αντιμέτωπα με εικόνες που τα συγκλονίζουν. Καλούνται να αντιμετωπίσουν και να διαχειριστούν την απόγνωση και τον σπαραγμό ενηλίκων και παιδιών που αναζητούν μια καλύτερη ζωή».
Ανέφεραν ότι, σύμφωνα με δημοσιευμένες επιστημονικές μελέτες, όταν κάποιος βιώσει επαναλαμβανόμενα τέτοιες εμπειρίες, είναι πιθανόν να εμφανίσει συμπτώματα μετατραυματικού στρες (post-traumatic stress), δηλαδή να εκδηλώσει σοβαρά, παρατεταμένα και επανεμφανιζόμενα συμπτώματα άγχους, τα οποία επιδεινώνονται κάθε φορά που κάτι προκαλεί αναμνήσεις του αρχικού συμβάντος.
Αξιοσημείωτο είναι -δε- ότι το φαινόμενο εμφανίζεται σε στελέχη που την ώρα της επιχείρησης παρουσιάζουν θετική έως και ηρωική συμπεριφορά.
Επειτα από όλα αυτά έκριναν απαραίτητη την ψυχολογική στήριξή τους έτσι, ώστε να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά όχι μόνο τη στρεσογόνο εμπειρία, αλλά και τις πιθανές συνέπειές της στις καθημερινές, επαγγελματικές και επιχειρησιακές τους δραστηριότητες.
Οπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΕΑΛΣ, Δημήτρης Σαϊτάκης, στην «Εφ.Συν.», οι περισσότεροι λιμενικοί βρίσκονται σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση, καθώς καθημερινά καλούνται να βγάλουν από τη θάλασσα νεκρά παιδιά ή ενήλικες και χρειάζονται οπωσδήποτε ψυχολογική βοήθεια από ειδικούς.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας