Συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες για τον θάνατο του 34χρονου Αιγύπτιου Αχμέντ Αμπντουλμαχίντ την περασμένη Παρασκευή στο κέντρο κράτησης στο Παρανέστι της Δράμας. Η είδηση του θανάτου του κρατούμενου προκάλεσε διαμαρτυρίες μεταναστών για την πολύμηνη κράτησή τους στο κέντρο όπως και για τις κακές συνθήκες κράτησης. Σύμφωνα με πηγές της αστυνομίας, στην οποία υπάγονται τα κέντρα κράτησης, ο αιφνίδιος θάνατος οφείλεται σε παθολογικά αίτια και δεν υπήρχε καταγραμμένη φαρμακευτική αγωγή ούτε είχε δηλωθεί ότι έπασχε από νόσημα.
Πληροφορίες από κρατούμενους πρόσφυγες προς την κουρδόφωνη ενημερωτική ιστοσελίδα Pishti-news κάνουν λόγο για καρδιακή προσβολή και σημειώνουν ότι ο νεκρός ήταν έγκλειστος οκτώ μήνες επειδή δεν είχε χαρτιά και ότι είχε ενημερωθεί ότι μπορεί να έμενε κρατούμενος συνολικά 18 μήνες και μετά θα απελαυνόταν στην Αίγυπτο. «Αυτό του είχε δημιουργήσει ψυχολογικό πρόβλημα καθώς ποτέ δεν είχε μπει φυλακή. Είχε οικογένεια και δύο παιδιά στην Αίγυπτο. Είχε εκμυστηρευτεί σε συγκρατούμενους ότι δεν έχουν να φάνε τα παιδιά του κι αυτό του είχε προκαλέσει μεγάλη στενοχώρια», αναφέρουν πληροφορίες από το Pishti-news.
Η συλλογικότητα Αιγυπτιακό Δίκτυο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα σε ανάρτησή της στο facebook στα αραβικά επικαλείται πληροφορίες μέσα από το κέντρο κράτησης, σύμφωνα με τις οποίες ο 34χρονος, που καταγόταν από το χωριό Ντιμέιρα του Κυβερνείου Ντακάχλια της Αιγύπτου, ήταν σοβαρά άρρωστος τις τελευταίες ημέρες, αλλά δεν μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο και παρέμεινε στο κέντρο κράτησης υπό την παρακολούθηση γιατρού. Η συλλογικότητα αναφέρει ότι η κατάσταση του Αχμέντ Αμπντουλμαχίντ επιδεινώθηκε λόγω σοβαρής ιατρικής αμέλειας και μη παροχής της απαραίτητης υγειονομικής περίθαλψης.
Χωρίς γιατρό
Τα δύο τελευταία χρόνια, οι τραγικές ελλείψεις ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στα κέντρα κράτησης, που παρέχεται από την Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας (ΑΕΜΥ), έχουν τεκμηριωθεί σε εκθέσεις της Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης, της οργάνωσης Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο (Refugee Support Aegean – RSA) και των οργανώσεων και δικτύων Border Criminologies, Παρακολούθηση της Συνοριακής Βίας και Mobile Info Team, που λειτουργούν τη διαδραστική βάση δεδομένων ανοιχτού κώδικα «Detention Landscapes» για τους χώρους κράτησης.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι τον Ιούνιο του 2024 για τους 303 κρατούμενους στο Παρανέστι δεν υπήρχε κανένας γιατρός, κανένας ιατρικός επισκέπτης και κανένας διερμηνέας, ενώ υπήρχαν 3 νοσηλευτές και ένας ψυχολόγος. Αναφέρονται επίσης αστυνομική βία, κακομεταχείριση και ρατσιστικές προσβολές, ιδίως όταν ζητούν κάτι οι κρατούμενοι ή όταν διαμαρτύρονται, όπως και αναφορές για μεταφορά κρατουμένων σε μυστικά δωμάτια, από τα οποία επέστρεφαν με μώλωπες και πληγές. Η «Εφ.Συν.» δεν κατάφερε να επικοινωνήσει χθες το απόγευμα με την ΑΕΜΥ για να ενημερωθεί αν έχει αλλάξει η κατάσταση των παρεχόμενων ιατρικών υπηρεσιών στο κέντρο κράτησης στο Παρανέστι.
ΚΕΕΡΦΑ: Απόπειρα φίμωσης στην Αμυγδαλέζα
Οχι μόνο τηρεί σιγήν ιχθύος η αστυνομία για την απόπειρα αυτοκτονίας του Αιγύπτιου Χασίρ Λατίφ που κρατούνταν στην Αμυγδαλέζα, αλλά και, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΚΕΕΡΦΑ, επιχειρεί να φιμώσει τους συγκρατούμενούς του, χάρη στους οποίους υπήρξε ενημέρωση για το περιστατικό. Η ΚΕΕΡΦΑ σημειώνει ότι η ΕΛ.ΑΣ. στέλνει σε άλλα κέντρα κράτησης τους συγκρατούμενους του Λατίφ και ετοιμάζεται να απελάσει άλλους οκτώ κρατούμενους.
Σύμφωνα με την οργάνωση, παρά την επίμονη προσπάθεια των γιατρών της ΜΕΘ του Ογκολογικού Νοσοκομείου «Αγιοι Ανάργυροι», ο εγκέφαλος του Χασίρ Λατίφ αδυνατεί να λειτουργήσει και δεν υπάρχει ελπίδα για τη ζωή του. «Η απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής στην Αμυγδαλέζα και άλλης μίας στο Παρανέστι δεν αποτελούν μεμονωμένα περιστατικά, όπως υπονόησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Μαρινάκης. Είναι το κοινό νήμα στην κυβερνητική θανατοπολιτική του βάρβαρου ρατσισμού κατά των μεταναστών», σημειώνει η ΚΕΕΡΦΑ και καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 6 μ.μ. την Παρασκευή στο Σύνταγμα.
Θερμή η κατάσταση και στο κέντρο κράτησης της Ξάνθης
Μετανάστες στο κέντρο κράτησης στην Ξάνθη προχωρούν σε διαμαρτυρίες μέσα στο κέντρο, ενώ ορισμένοι ανεβαίνουν πάνω σε κοντέινερ, λόγω της πολύμηνης κράτησής τους που έχει φτάσει σε ορισμένες περιπτώσεις τους 13 μήνες, ενώ δεν υπάρχει ξεκάθαρη ενημέρωση από τις Αρχές πότε θα αφεθούν ελεύθεροι. «Η σημερινή δυσανάλογη εφαρμογή της κράτησης μεταναστών παραβιάζει το δίκαιο της Ε.Ε. όσον αφορά τους λόγους κράτησης και τη συστηματική παρατεταμένη κράτηση ατόμων για τα οποία υπάρχει πολύ μικρή προοπτική απομάκρυνσης από την Ελλάδα», σημειώνει η οργάνωση Mobile Info Team.
Πρόσφατα η οργάνωση δημοσιοποίησε φωτογραφία με κρατούμενους που διαμαρτύρονται ανεβασμένοι σε κοντέινερ, όπως και την ακόλουθη μαρτυρία: «Δεν έχει να κάνει με τις συνθήκες διαβίωσης. Δεν έχει να κάνει με το φαγητό. Δεν έχει να κάνει με το αν το μέρος είναι καθαρό ή όχι. Οι άνθρωποι βρίσκονται σε οριακό σημείο. [...] Υπάρχει αυτό το γενικό συναίσθημα, η γενική απογοήτευση. Δεν ξέρουμε γιατί είμαστε εδώ ούτε για πόσο καιρό. Οι άνθρωποι εκρήγνυνται. Κάθε βράδυ σκέφτομαι αν είναι καλύτερα να κρεμαστώ.
»Θέλουμε να φύγουμε. Οι άνθρωποι έχουν οικογένειες. [...] Προσέλαβα ακόμα και δικηγόρο. Πλήρωσα πολλά χρήματα. Δανείστηκα χρήματα, χρεώθηκα και είμαι ακόμα κρατούμενος. Και όλα αυτά δεν λειτουργούν. Δεν υπάρχει καμία απολύτως ανάγκη να υπόκεινται οι άνθρωποι σε αυτές τις συνθήκες και να είναι έτσι αυτό το μέρος. [...] Εχουμε αρνηθεί να πάρουμε φαγητό. Κάποιοι ανεβαίνουν στην κορυφή των κτιρίων και θέλουν να πέσουν για να αυτοκτονήσουν. Κόβουν τους εαυτούς τους με λεπίδες. Η κατάσταση είναι πολύ θερμή».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας