Στην καθιερωμένη σιωπηλή πορεία προς τη Βουλή, με αναμμένα κεριά, χωρίς συνθήματα και χωρίς πανό, καλεί σήμερα το απόγευμα στις 6.30 το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών για τη φετινή 14η Διεθνή Ημέρα Τρανς Μνήμης. Πρόκειται για ημέρα μνήμης και τιμής για τα θύματα τρανσφοβικού μίσους, εγκλημάτων και βίας, όπως και για ημέρα αφύπνισης για τα καθημερινά προβλήματα των τρανς.
Οπως ενημερώνει το Σωματείο, το Παγκόσμιο Παρατηρητήριο Δολοφονιών Τρανς Προσώπων κατέγραψε 350 δολοφονίες τρανς και φυλοδιαφορετικών ατόμων την περασμένη χρονιά, από τον Οκτώβριο του 2023 μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ο αριθμός των θυμάτων ξεπερνά τα 419 αν προστεθούν οι αυτοκτονίες και οι θάνατοι από ανεξιχνίαστα αίτια.
Από το 2008, το Παρατηρητήριο έχει καταγράψει 5.040 δολοφονίες τρανς και φυλοδιαφορετικών προσώπων παγκοσμίως. Το Σωματείο επισημαίνει ότι ο αριθμός είναι μόνο ενδεικτικός, καθώς σε πολλές χώρες δεν υπάρχει καταγραφή της ταυτότητας φύλου των θυμάτων ούτε και αναγνωρίζονται τα τρανς πρόσωπα.
Γυναικοκτονίες
Το 94% των καταγραμμένων δολοφονιών αποτελούν γυναικοκτονίες, καθώς τα θύματα ήταν τρανς γυναίκες ή τρανς άτομα με θηλυκή έκφραση φύλου. Το 93% των θυμάτων ήταν μαύρα και το 73% των δολοφονιών έγιναν στη Λατινική Αμερική ή στην Καραϊβική. Ενα στα τρία θύματα ήταν ηλικίας 31-40, ένα στα τέσσερα ηλικίας 19-25 και 15 θύματα ήταν ανήλικα.
Οι εργαζόμενες στην παροχή σεξουαλικών υπηρεσιών αποτελούν την πιο στοχευμένη επαγγελματική ομάδα, γεγονός που, σύμφωνα με το Σωματείο, υπογραμμίζει «την ανάγκη νομοθέτησης για την αναγνώριση της εργασίας στο σεξ και τη νομική προστασία των προσώπων που εργάζονται στο σεξ».
Το Σωματείο υπογραμμίζει τα υψηλά ποσοστά τρανσφοβικών διακρίσεων και περιστατικών βίας που καταγράφει στην Ελλάδα το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας. Επισημαίνει τον τελευταίο ταξινομητικό κατάλογο ασθενειών που έβγαλε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας το 2018, από τον οποίο έχει αφαιρεθεί κάθε έννοια ψυχιατρικοποίησης και παθολογικοποίησης της τρανς κατάστασης.
Ωστόσο η Ελλάδα δεν έχει ακόμη ενσωματώσει τον κατάλογο, με αποτέλεσμα να υφίστανται τα τρανς άτομα στιγματισμό στην υγεία όπως και διακρίσεις και αποκλεισμούς στην επαγγελματική κατάρτιση, την εργασία και σε πάρα πολλούς τομείς.
Το Σωματείο καταγγέλλει τη διοργάνωση εκδηλώσεων που παθολογικοποιούν την ταυτότητα φύλου, όπως πρόσφατο διεθνές ψυχιατρικό συνέδριο υπό την αιγίδα της Ιατρικής Σχολής, το οποίο προωθούσε θεωρίες που υποτιμούν το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού στην ταυτότητα φύλου και κάνουν λόγο για «επιλογή» ή «παιδικό τραύμα».
Πλαίσιο προστασίας
Κάτι που το ΣΥΔ έχει καταγγείλει και δημόσια, ενώ επίσης προωθείται μια θεωρία από επιστημονικούς φορείς που προσπαθούν να υποτιμήσουν το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού της ταυτότητας φύλου και γενικότερα της έννοιας του «φύλου» κάνοντας λόγο για «επιλογή» ή «αποτέλεσμα παιδικού τραύματος».
Ζητά τη θεσμοθέτηση πλαισίου προστασίας των υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων σύμφωνα με τις τελευταίες κατευθύνσεις του Ευρωκοινοβουλίου. «Οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του ακτιβιστικού χώρου είναι εκείνα τα άτομα που στέκονται ασπίδα προστασίας για τη δημοκρατία μιας χώρας, καθώς παρεμβαίνουν στον πολιτικό και κοινωνικό χώρο όταν νοσεί η κοινωνία και απειλεί τις πιο ευάλωτες ομάδες» αναφέρει το Σωματείο.
Ζητά επίσης την αλλαγή του αντιρατσιστικού νόμου ώστε να διώκεται η ρητορική μίσους από δημόσια και πολιτικά πρόσωπα, καθώς «χρησιμοποιώντας τη “woke ατζέντα” ως εργαλείο για την αφαίρεση αναγνωρισμένων δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+, καλλιεργούν ένα αντιδημοκρατικό κοινωνικό περιβάλλον για τους ΛΟΑΤΚΙ+ συμπολίτες μας».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας