Την ευθυγράμμιση της κυβέρνησης με τις θέσεις και την προσέγγιση της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες διαπίστωσε ο ύπατος αρμοστής Αντόνιο Γκουτέρες σε συνέντευξη Τύπου χτες το μεσημέρι στην ΕΣΗΕΑ, με την οποία ολοκλήρωσε τη διήμερη επίσκεψή του στην Ελλάδα, την ώρα που εντείνονται οι διαβουλεύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.
Ο επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού επισήμανε πως υπάρχουν πολλά να γίνουν και ανακοίνωσε την αναβάθμιση της παρουσίας του στην Ελλάδα, προκειμένου να ενισχύσει τη διαχείριση της προσφυγικής ροής. «Προοδευτικά προχωράμε από την απόκριση σε κατάσταση επείγουσας ανάγκης σε μια πιο δομημένη παρέμβαση, δεδομένου ότι αυτή η κρίση δεν θα είναι βραχυπρόθεσμη», είπε.
Σημείωσε ότι σε περιπτώσεις προσφυγικής κρίσης μάχονται το ένστικτο του φόβου με το ένστικτο της αλληλεγγύης και δήλωσε εντυπωσιασμένος από την αλληλεγγύη που δείχνουν οι Ελληνες στους πρόσφυγες.
Για το σχέδιο μετεγκατάστασης 160.000 προσφύγων από τον ευρωπαϊκό Νότο αναλογικά στα κράτη της Ε.Ε., σημείωσε ότι αποτελεί ένα πρώτο βήμα περιορισμένης ακόμα έκτασης, που πρέπει να επεκταθεί, να βελτιωθεί και να πλαισιωθεί με άλλα μέτρα.
Ο κ. Γκουτέρες υπογράμμισε πως είναι σημαντικό να περιληφθούν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης οι Αφγανοί (προς το παρόν εξαιρούνται, καθώς το ποσοστό των Αφγανών που έχουν προσφυγικό προφίλ υπολογίζεται οριακά μικρότερο από το ποσοστό των Σύρων, των Ιρακινών και των υπηκόων της Ερυθραίας), συντασσόμενος με το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης, το οποίο μετέφερε στον ύπατο αρμοστή ο Αλέξης Τσίπρας στη χτεσινή συνάντησή τους.
«Τα προβλήματα των προσφύγων δεν μπορούν να λυθούν με μια τεχνοκρατική προσέγγιση, δεν μπορούν να επιλυθούν μόνο με πολιτικές που βασίζονται στους κανόνες και τους κανονισμούς. Τα προβλήματα αυτά πρέπει να έχουν μια ανθρώπινη προσέγγιση, την κατανόηση ότι οι άνθρωποι αυτοί υποφέρουν, έχουν ανάγκη από αλληλεγγύη. Πρέπει να νιώσουν ευπρόσδεκτοι και αυτό είναι το πάρα πολύ σημαντικό μήνυμα το οποίο μου έδωσε ο πρωθυπουργός στη συνάντησή μας», είπε.
Πρόσθεσε ότι «αν δεν υπάρχουν επαρκείς συνθήκες υποδοχής, αν η ευρωπαϊκή προσέγγιση στη μετεγκατάσταση είναι τεχνοκρατική, τότε δεν θα έχει αποτέλεσμα και θα συνεχίσουν οι πρόσφυγες να κινούνται μόνοι τους».
Ο επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού σημείωσε όμως πως δεν προβλέπεται να αρθεί σύντομα η απαγόρευση επιστροφής προσφύγων στην Ελλάδα από άλλα κράτη-μέλη, καθώς οι συνθήκες φιλοξενίας των προσφύγων στη χώρα μας εξακολουθούν να παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και δεν είναι ασφαλείς, με αποτέλεσμα να έχει ανασταλεί για τη χώρα μας η διάταξη για επιστροφή προσφύγων που προβλέπει ο κανονισμός του Δουβλίνου.
Υπογράμμισε, τέλος, πως το σχέδιο μετεγκατάστασης πρέπει να συνοδευτεί με τη θέσπιση και άλλων νόμιμων και ασφαλών τρόπων μετάβασης των προσφύγων στην Ευρώπη, είτε με μετεγκατάσταση απευθείας από τις χώρες προέλευσης είτε με τη χορήγηση ανθρωπιστικής βίζας είτε με ενίσχυση και επέκταση της διαδικασίας οικογενειακής επανένωσης.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας